Βακτηριακή κολπίτιδα: Πώς κολλάει;
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια πολύ συχνή μορφή κολπίτιδας που αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας και συχνότερα τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Ουσιαστικά πρόκειται για υπερανάπτυξη ορισμένων μικροβίων στον κόλπο ως αποτέλεσμα της διαταραχής της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και της ισορροπίας στην ανάπτυξη μεταξύ των «καλών» (γαλακτοβάκιλλοι) και των «κακών» (αναερόβια μικρόβια) βακτηριδίων που ανευρίσκονται και συμβιώνουν φυσιολογικά στον γυναικείο κόλπο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας;
Μια γυναίκα είναι πιθανόν να πάσχει από βακτηριακή κολπίτιδα όταν εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:
- Αυξημένες υδαρείς κολπικές εκκρίσεις λευκωπής ή γκριζωπής χροιάς.
- Χαρακτηριστική δυσοσμία της ευαίσθητης περιοχής που θυμίζει την οσμή ψαριού, ιδιαίτερα μετά τη σεξουαλική επαφή.
- Αίσθημα καψίματος, πόνου και σπανιότερα κνησμού στον κόλπο.
- Αίσθημα καύσου ή πόνου κατά την ούρηση.
- Αίσθημα καύσου ή σπανιότερα κνησμού στα έξω γεννητικά όργανα.
Μεγάλο ποσοστό (έως 50%) των γυναικών με βακτηριακή κολπίτιδα δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και η διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται σε τυχαίο έλεγχο.
Υπάρχει κίνδυνος από τη βακτηριακή κολπίτιδα κατά την εγκυμοσύνη;
Αν μια γυναίκα εμφανίσει βακτηριακή κολπίτιδα κατά την εγκυμοσύνη στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλείται κάποιο πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν είναι ασυμπτωματική. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις η βακτηριακή κολπίτιδα σχετίζεται με επιπλοκές όπως αποβολές, πρόωρο τοκετό και γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους. Για το λόγο αυτό η συμπτωματική βακτηριακή κολπίτιδα κατά την εγκυμοσύνη πρέπει πάντοτε να θεραπεύεται.
Πώς μεταδίδεται η βακτηριακή κολπίτιδα;
Η βακτηριακή κολπίτιδα τυπικά εμφανίζεται σε γυναίκες με σεξουαλική δραστηριότητα, εντούτοις αρκετά πιο σπάνια μπορεί να εμφανισθεί και σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή. Αν και ο παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι καλά γνωστός, φαίνεται ότι παράγοντες της σεξουαλικής δραστηριότητας όπως είναι ένας νέος σεξουαλικός σύντροφος ή η συχνή αλλαγή και ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης βακτηριακής κολπίτιδας. Επιπλέον, γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα είναι περισσότερο ευάλωτες στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (έρπητα γεννητικών οργάνων, χλαμύδια, γονόκοκκο, HIV λοίμωξη κ.α). Ωστόσο, η θεραπεία των σεξουαλικών συντρόφων δεν επηρεάζει τη θεραπεία ή την πιθανότητα υποτροπής σε μια γυναίκα με βακτηριακή κολπίτιδα.
Εκτός της σεξουαλικής επαφής, άλλοι παράγοντες που προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα είναι οι ενδοκολπικές πλύσεις που όταν γίνονται συχνά μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα και το pH του κόλπου. Η διαταραχή του κολπικού pH μετά την περίοδο που παρατηρείται σε αρκετές γυναίκες είναι, επίσης, αιτία υποτροπής της βακτηριακής κολπίτιδας. Ορισμένες γυναίκες με μικρό πληθυσμό γαλακτοβακίλλων (π.χ. για ορμονικούς λόγους) είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση βακτηριακής κολπίτιδας, ενώ οι γυναίκες που φέρουν ενδομητρικό σπιράλ εμφανίζουν και αυτές πιο συχνά αυτή τη μορφή κολπίτιδας.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η βακτηριακή κολπίτιδα δεν κολλάει με την τουαλέτα, την πισίνα και τη θάλασσα ή από την κοινή χρήση κλινοσκεπασμάτων και πετσετών.
Ποια είναι η θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας;
Η εμφάνιση συμπτωμάτων βακτηριακής κολπίτιδας απαιτεί τη θεραπεία με αντιβιωτική αγωγή (κολπικά ή από το στόμα) για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, την ελάττωση του κινδύνου σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και την αποφυγή υποτροπής της κολπίτιδας. Κατά κανόνα, οι σεξουαλικοί σύντροφοι των γυναικών με βακτηριακή κολπίτιδα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε έλεγχο και θεραπεία, εφ’οσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Πώς μπορεί μια γυναίκα να προφυλαχθεί από τη βακτηριακή κολπίτιδα;
Τα μέτρα που μπορεί να λάβει κάθε γυναίκα για να προστατευθεί από τη βακτηριακή κολπίτιδα περιλαμβάνουν:
- Αποχή από τη σεξουαλική επαφή.
- Περιορισμένο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων.
- Σωστή χρήση προφυλακτικού από την αρχή κάθε σεξουαλικής επαφής.
- Αποφυγή συχνών ενδοκολπικών πλύσεων.
- Χρήση κατάλληλου για την ευαίσθητη περιοχή προϊόντος καθαρισμού.
- Αποφυγή, κατά την περίοδο, μεθόδων προστασίας (σερβιέτες και ταμπόν) με πρόσθετα αρώματα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.
- Ενίσχυση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας με λήψη ειδικών καλλιέργειες Γαλακτοβακίλλων για
- Διατήρηση φυσιολογικού κολπικού pH ιδιαίτερα μετά την περίοδο.