woman sweating

Νυχτερινή Εφίδρωση: Αιτίες που δεν Οφείλονται στη Ζέστη το Καλοκαίρι

4 αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης το καλοκαίρι που δεν οφείλονται στη ζέστη

Το να ιδρώνουμε τη νύχτα όσο κοιμόμαστε, ειδικά το καλοκαίρι, δεν είναι κάτι αφύσικο. Σύμφωνα με τον Δρα Aarthi Ram, νευρολόγο και ειδικό γιατρό σε θέματα ύπνου στο νοσοκομείο Houston Methodist, «είναι φυσιολογικό να βιώνουμε εναλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, στη διάρκεια του ύπνου, και κάποιες φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση. Αν και ενοχλητικά, αυτά τα περιστατικά εφίδρωσης τη νύχτα είναι συνήθως ακίνδυνα1». Τι γίνεται όμως όταν τα συμπτώματα εφίδρωσης είναι διαρκή τα βράδια, παρ’ ότι κάνουμε τα πάντα για να κοιμηθούμε ευχάριστα την πιο ζεστή εποχή του χρόνου (ανάβουμε το κλιματιστικό ή ανοίγουμε τα παράθυρα για να δημιουργείται ρεύμα, φοράμε ελαφριά ρούχα κ.λπ.); Επειδή η νυχτερινή εφίδρωση δεν σχετίζεται μόνο με την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά έχει και άλλες αιτίες που δεν μας έρχονται πάντα πρώτες στο μυαλό, αξίζει να τις δούμε αναλυτικά.

 

1.Μήπως πίνουμε ένα ποτό πριν κοιμηθούμε;

Τότε πιθανότατα έχουμε έναν υποψήφιο ένοχο για τις νυχτερινές μας εφιδρώσεις. Κι αυτό γιατί το αλκοόλ ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος κάνοντάς το να ιδρώνει ή αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, οδηγώντας επίσης σε αυξημένη θερμοκρασία και εφίδρωση. Αν ιδρώνουμε τις νύχτες, καλό είναι να αποφεύγουμε το ποτό, έστω και αν μας χαλαρώνει. Το ίδιο ισχύει και για πικάντικα καυτερά φαγητά που επίσης προκαλούν εφίδρωση μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας.

2.Το στρες δεν κοιμάται ποτέ

Γι’ αυτό και δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε. Όσο στριφογυρίζουν στο μυαλό μας αγχωτικές σκέψεις, υπερλειτουργεί και το σώμα μας: ο εγκέφαλός μας εκκρίνει τη νύχτα κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες (ενώ κανονικά θα έπρεπε να την εκκρίνει σε πλεόνασμα το πρωί, λίγο αφότου ξυπνήσουμε), οι καρδιακοί μας παλμοί ανεβαίνουν και η θερμοκρασία μας αυξάνεται, προκαλώντας εφίδρωση. Θυμηθείτε όμως πως αυτές οι αγχωτικές σκέψεις δεν γίνονται πάντα εκούσια. Μπορεί να νομίζουμε ότι είμαστε χαλαροί και προσπαθούμε να κοιμηθούμε αλλά η νευροχημεία του εγκεφάλου μας να έχει «άλλα σχέδια». Όσο το σώμα μας λειτουργεί υπό συνθήκες στρες τη νύχτα έστω και εν αγνοία μας, είναι λογικό να εμφανίζονται συμπτώματα εφίδρωσης.

 

3.Εφίδρωση λόγω φαρμάκων ή παθολογικών καταστάσεων

«Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές επηρεάζουν τα κέντρα του εγκέφαλου που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος ή τους ιδρωτοποιούς αδένες» υποστηρίζει ο Δρ. Ram. «Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση».

Αν λοιπόν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή και έχουμε αντίστοιχα συμπτώματα,  συμβουλευόμαστε τον γιατρό σας για το αν σχετίζονται αυτά τα δύο. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο τα σημάδια εφίδρωσης τη νύχτα να συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού μας (θυρεοειδή, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ.), οπότε ο γιατρός μας είναι ο μόνος που μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

protein rich diet
Πρόγραμμα διατροφής στην εμμηνόπαυση

 

4.Και αν είναι θέμα ορμονών;

Πολύ πιθανό. Οι ορμονικές διαταραχές σε διάφορες περιόδους της ζωής, ειδικά των γυναικών, μπορούν να οδηγήσουν σε εξάψεις και εφίδρωση τις νύχτες. Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή την περίοδο λίγο πριν (την περιεμμηνόπαυση δηλαδή) εμφανίζουν συχνά περιστατικά εφίδρωσης που διαταράσσουν τον ύπνο τους. Αν και η δική μας περίπτωση νυχτερινών εφιδρώσεων πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει εμμηνοπαυσιακό υπόβαθρο, συζητάμε με τον γιατρό μας για τις κατάλληλες λύσεις ανακούφισης. Σε κάθε περίπτωση, δεν υποτιμάμε και τη συμβολή της καλλυντικής φροντίδας που μπορεί να δροσίσει αποτελεσματικά την επιδερμίδα μας. Απλώνοντας στο πρόσωπο, πριν κοιμηθούμε, την κρέμα απολαυστικής ενυδάτωσης Moisturizing Rich προσφέρουμε στο δέρμα μας μία μοναδική αίσθηση δροσιάς.

 

Διερευνούμε, παρέα με τον γιατρό μας, αν η δική μας νυχτερινή εφίδρωση αυτό το καλοκαίρι μπορεί να οφείλεται σε κάτι από τα παραπάνω, προσαρμόζουμε τη ρουτίνα ύπνου μας, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε την αναγκαία ανακούφιση και έχουμε τις θερμότερες ευχές για έναν… δροσερό, θερινό ύπνο.

 

1.Night Sweats: 7 Reasons You May Be Sweating at Night, Houston Methodist.