woman scratches her arm

Πώς Σταματάει η Φαγούρα από Τσίμπημα & Επαφή με Φυτά το Καλοκαίρι;

Λιγότερα ρούχα λεπτής ύφανσης, περισσότερα ακάλυπτα μέρη του σώματος, εξορμήσεις στη φύση και την παραλία… και κάπως έτσι το καλοκαίρι το δέρμα μας είναι ευάλωτο σε τσιμπήματα εντόμων, σε επαφή με τσούχτρες και μέδουσες αλλά και φυτά που «τσιμπούν» και ερεθίζουν την επιδερμίδα, όπως οι τσουκνίδες. Αν βρεθείτε σε αυτή την κάπως δυσάρεστη θέση τη φετινή θερινή σεζόν, υπάρχουν οι ενδεδειγμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε:

Τα βήματα που ακολουθούμε μετά από τσίμπημα από έντομο, μέδουσα ή τσούχτρα ή επαφή με ερεθιστικό φυτό

  • Δεν πανικοβαλλόμαστε. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία. Σκεφτόμαστε πως μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, ακόμα και αν πήραμε τα μέτρα μας.
  • Αν γνωρίζουμε ότι έχουμε διαγνωσμένη αλλεργία ή υπόνοια αλλεργίας στο συγκεκριμένο τσίμπημα ή το φυτό με το οποίο ήρθε σε επαφή το δέρμα μας, ανάλογα και με το επείγον ή μη της κατάστασης, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, για να μας δώσει οδηγίες ή απευθυνόμαστε στην κοντινότερη μονάδα υγείας.
  • Δεν αγγίζουμε και δεν τρίβουμε την περιοχή, καθώς μπορεί να τη μολύνουμε.
  • Αν εμφανίσουμε κνησμό, η απάντηση στο «πώς σταματάει η φαγούρα» δεν είναι ξύνοντας τη περιοχή, αφού τα χέρια και τα νύχια μας είναι φορείς μικροβίων και έτσι ρισκάρουμε να προκαλέσουμε μόλυνση ή ακόμα χειρότερα δευτερεύουσα μόλυνση, αν το έντομο ήταν ήδη μολυσμένο.
  • Ιδανικά, δεν καλύπτουμε με ρουχισμό το σημείο του τσιμπήματος ή του ερεθισμένου δέρματος, αφενός για να αναπνεύσει ελεύθερα το δέρμα αφετέρου γιατί η επαφή της επιδερμίδας με ύφασμα μπορεί να επιδεινώσει τον κνησμό.
  • Συχνά, σε περιπτώσεις οιδήματος, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση πάγου*. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, για να μάθουμε αν ενδείκνυται κάτι τέτοιο και στη δική μας περίπτωση.
  • Αν έχουμε ήδη μαζί μας εύκαιρο ένα κουτί πρώτων βοηθειών, αναζητάμε την κατάλληλη για την περίπτωσή μας λύση. Το Crilen AfterNip Gel**, (ιατροτεχνολογικό προϊόν CE 2803) είναι ένα απαλό gel για την ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος από το τσίμπημα εντόμων καθώς και την επαφή με τσούχτρες, μέδουσες και τσουκνίδες. Ανακουφίζει από τον πόνο, το οίδημα και τον κνησμό και δροσίζει το δέρμα και επιπλέον δεν περιέχει αμμωνία. Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος και επαναλαμβάνουμε συχνά τη χρήση όσο διαρκεί ο ερεθισμός. Μια καλή ιδέα είναι να το έχουμε μαζί μας στο first aid kit των διακοπών ή σε οποιαδήποτε εξόρμηση μας στην ύπαιθρο, την παραλία και τη βραδινή βόλτα.
  • Αποφεύγουμε γιατροσόφια που κάπου ακούσαμε ή διαβάσαμε σε μη αξιόπιστη πηγή στο διαδίκτυο ή μας τα σύστησε κάποιος άλλος πέρα από τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό μας, καθώς με λάθος αγωγή, μπορεί να χειροτερεύσουμε την κατάσταση.
  • Δεν αφήνουμε ένα τσίμπημα να χαλάσει τις διακοπές ή το μπάνιο ή τη βόλτα μας. Το πιθανότερο είναι πως θα περάσει γρήγορα και μέχρι τότε, προσαρμόζουμε λιγάκι τις δραστηριότητες και τον ρουχισμό μας.

Θυμόμαστε ότι κάθε καλοκαίρι είναι όλα στο πρόγραμμα, και τα ευχάριστα και τα απρόοπτα, και πως με τα σωστά βήματα μπορούμε να ανακουφίσουμε την επιδερμίδα μας στο σημείο του τσιμπήματος ή του ερεθισμού.

 

*American Academy of Dermatology Association-Tips to prevent and treat bug bites.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

dermatologika elegmeno proion
Τι Σημαίνει “Δερματολογικά Ελεγμένο Προϊόν;

** Ιατροτεχνολογικό Προϊόν. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν, πριν από τη χρήση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.