woman applies cream on her face

Γιατί τα Αντιοξειδωτικά δεν είναι Απλώς μία Μόδα Αντιγήρανσης

Γιατί τα αντιοξειδωτικά δεν είναι απλώς μία μόδα αντιγήρανσης

Με τόσες πολλές και διαφορετικές τάσεις στον κόσμο της ομορφιάς και της ευεξίας είναι λογικό να χανόμαστε σε έναν κυκεώνα πληροφοριών, χωρίς να ξέρουμε τελικά τι είναι στ’ αλήθεια έγκυρο και αποτελεσματικό. Όμως η αντιοξείδωση δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Σε αντίθεση με αμφιλεγόμενα trends, η αντιοξειδωτική προστασία έχει πολύ καλούς λόγους να βρίσκεται μπροστά μας παντού τα τελευταία χρόνια, όταν μιλάμε για αντιγήρανση. Ας δούμε αναλυτικά γιατί:

Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν στον ίδιο τον οργανισμό μας

Και για να υπάρχουν, κάποιος λόγος θα υπάρχει! Τα κύτταρα του σώματός μας έχουν την ικανότητα να παράγουν κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες ως φυσική άμυνα απέναντι στο οξειδωτικό στρες, άρα αν η ίδια η «σοφή φύση» θεωρεί αναγκαία τα στοιχεία αντιοξειδωτικής δράσης, τότε προφανώς τα χρειαζόμαστε.

 

Ξέρουμε πως το οξειδωτικό στρες βλάπτει σοβαρά τη νεότητα

Όταν υπάρχει πλεόνασμα ελευθέρων ριζών που αντιδρούν με την ελαστίνη ή το κολλαγόνο -που ονομάζονται αλλιώς και πρωτεΐνες της νεότητας, αφού διατηρούν το δέρμα πυκνό και ελαστικό- τότε το δέρμα χάνει τον συνεκτικό του ιστό και εμφανίζει σημάδια γήρανσης. Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν και το DNA των κυττάρων του δέρματος, οδηγώντας, πέραν της απώλειας της νεανικής όψης, και σε πολύ πιο επικίνδυνες βλάβες του δέρματος ή του οργανισμού.

 

 

Το θέμα «οξειδωτικό στρες και γήρανση» έχει απασχολήσει την επιστήμη από 300 πλευρές!

Όσες και οι θεωρίες που προτάθηκαν για να εξηγηθεί η διαδικασία της γήρανσης λόγω αύξησης ελευθέρων ριζών1. Αυτή όμως που έγινε ευρέως αποδεκτή από τους ειδικούς στη γηριατρική είναι αυτή του Denham Harman που το 1956 υποστήριξε πώς η εκτενής φθορά των κυττάρων λόγω ελευθέρων ριζών είναι η κύρια αιτία που οδηγεί στη γήρανση και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το προσδόκιμο ζωής2. Αν λοιπόν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο το πρόβλημα, δηλαδή η πρόωρη γήρανση του δέρματος από το οξειδωτικό στρες τότε και είναι προφανής και η λύση, η προστασία δηλαδή του δέρματος από την πρόωρη γήρανση με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά.

 

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

bowls with superfoods
«Υπερτροφές» για ενέργεια και τόνωση του οργανισμού

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί πολύπλευρα το οξειδωτικό στρες και αυτό είναι μία οικουμενική αλήθεια  

Αν ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» τότε καταλαβαίνουμε ότι η ανάγκη να εντάξουμε τα αντιοξειδωτικά στοιχεία στο πλαίσιο της αντιγηραντικής μας φροντίδας είναι και υπαρκτή και μεγάλη τη σημερινή εποχή που «βομβαρδιζόμαστε» από επιβαρυντικούς παράγοντες οξειδωτικού στρες: εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία  που είναι πολύ πιο έντονη πια λόγω κλιματικής αλλαγής, βιώνουμε έντονο άγχος μέσα σε μία γρήγορη και απαιτητική καθημερινότητα, κοιμόμαστε λιγότερο, καταναλώνουμε πρόχειρες τροφές ή με trans λιπαρά που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες, κατακλυζόμαστε από περιβαλλοντικούς ρύπους, δεν αποχωριζόμαστε το μπλε φως των ψηφιακών συσκευών που επίσης σχετίζεται με οξειδωτικό στρες κ.λπ. Συνεπώς, το να ακούμε διαρκώς συμβουλές αντιοξειδωτική προστασίας σε μία oxidative stress friendly εποχή, δεν είναι μία πρόσκαιρη μόδα αλλά μία συνετή καθοδήγηση.

Τα περίφημα αντιοξειδωτικά είναι λοιπόν αντάξια της φήμης τους

Καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αναστολής της γήρανσης των κυττάρων του δέρματος, τα συστατικά με αντιοξειδωτική δράση είναι λογικό να συστήνονται για την αντιγηραντική μας προστασία. Η αντιοξειδωτική οχύρωσή μας γίνεται με δύο τρόπους: είτε εσωτερικά, μέσω της διατροφής με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία (ή  και με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής αντιοξειδωτικής δράσης στις περιπτώσεις που χρειάζεται3 ) είτε εξωτερικά μέσα από μία καλλυντική φροντίδα με ισχυρά αντιοξειδωτικά ενεργά. Η βιταμίνη Ε, ένα από τα πιο γνωστά συστατικά αντιοξειδωτικής προστασίας, βρίσκεται στην κρέμα εντατικής ενυδάτωσης Moisturizing Plus αλλά και στην αντιγηραντική κρέμα νύχτας με ρετινόλη Night Force A+E Cream, προστατεύοντας το δέρμα από τις «επιθέσεις» των ελευθέρων ριζών μέρα-νύχτα. Υπάρχει όμως και ένα συστατικό με ακόμα πιο αποτελεσματικές antioxidant ιδιότητες. Είναι το εκχύλισμα κουρκουμά που παρέχει 5 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία από τη Βιταμίνη Ε προστατεύοντας το DNA των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Θα το βρείτε στο αντιγηραντικό γαλάκτωμα σώματος που προσφέρει ενισχυμένη ενυδάτωση, θρέψη και προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες.

 

 

Δεν συγχέουμε λοιπόν την αντιοξείδωση με εφήμερα wellness και beauty trends. Αναγνωρίζουμε τη διαχρονική αξία της στην καλή υγεία του δέρματος και στην πρόληψης της γήρανσης και την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας με μία έξυπνη  ρουτίνα διατροφής και skincare, γεμάτη αντιοξειδωτικά οφέλη που μπορεί να μη δούμε εν μια νυκτί αλλά μακροπρόθεσμα θα έχουν αποδώσει καρπούς στη διατήρησης της νεανικής μας όψης.

 

 

  1. Medvedev 1990
  2. Mitochondrial oxidative stress in aging and healthspan, Dao-Fu Dai,#1 Ying Ann Chiao,#1 David J Marcinek,2 Hazel Szeto,and Peter S Rabinovitch1 Author information Article notes Copyright and License information Disclaimer, National Library of Medicine USA, Harman D. Aging: a theory based on free radical and radiation chemistry. J Gerontol. 1957;2:298–300. [PubMed],
  3. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Δεν  προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.