woman holds lettuce in front of her face

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για λαμπερό δέρμα;

Ξέρετε ότι εντάσσοντας στη διατροφή σας επιλογές που ωφελούν την επιδερμίδα, της κάνετε ένα πολύτιμο δώρο φροντίδας που μπορεί να μην είναι ορατό στην εικόνα και την υφή της από την πρώτη μέρα όμως σταδιακά μπορεί να τη βοηθήσει εκ των έσω να ανανεωθεί εξωτερικά. Κι αν   λίγο-πολύ ξέρετε τις γνωστές τροφές που ευεργετούν το δέρμα, ήρθε η ώρα να μάθετε και την όχι και τόσο γνωστή διατροφική λίστα για λαμπερή επιδερμίδα που μπορεί να έχετε μεν ακουστά αλλά δεν την έχετε συνδυάσει απαραίτητα με τα δερματικά της οφέλη.

Λαχανίδα (kale)  

Το αγαπημένο λαχανικό των Χολιγουντιανών celebrities που «συγγενεύει» με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών δικαιολογεί τις διθυραμβικές κριτικές του: είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή βιταμίνης C -με τις μοναδικές της ιδιότητες στη φωτεινότητα του δέρματος και την αντιοξειδωτική της δράση- αλλά και βιταμίνης Κ -με δυνατότητες αποκατάστασης/ανάπλασης του δέρματος- και της βιταμίνης E που προστατεύει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες.

Νεροκάρδαμο

Πρόκειται για ένα βότανο που δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα αλλά φύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαθέτοντας ασύλληπτες ενυδατικές ιδιότητες, κάνει στο δέρμα μας ένα μοναδικό δώρο θωράκισης της υγρασίας και επαναφοράς της ελαστικότητάς του. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί τη Νο1 τροφή στη λίστα με τα “powerhouse fruits and vegetables”* των  Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Noσημάτων.

Παπάγια

Οι λάτρεις των εξωτικών φρούτων θα χαρούν να συνδυάσουν την απόλαυση με την περιποίηση, αφού η παπάγια είναι πολύπλευρος «θησαυρός» για το δέρμα. Κατ’ αρχάς, είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές ιδιότητές της, άρα ιδανική για λιπαρά δέρματα με τάση ακμής. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, το ένζυμο παπαΐνη που περιέχει χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την ανάπλαση ουλών1. Επίσης, η παπάγια συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που συνδέονται με τη γήρανση και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.

Φασόλια σόγιας (ενταμάμε) 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

IRON FOODS
Έλλειψη Σιδήρου: Συμπτώματα & Τροφές για την Ενίσχυσή του

Άλλη μια απάντηση στο «ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για λαμπερό δέρμα». Τα ενταμάμε είναι τα ολόκληρα, ανώριμα φασόλια σόγιας (πράσινου χρώματος αντί καφέ-μπεζ που είναι τα κανονικά φασόλια σόγιας), πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ αλλά και σε ισοφλαβόνες που ευνοούν ένα ενυδατωμένο, ελαστικό δέρμα χωρίς ρυτίδες.

Αν σας ακούγεται καλή ιδέα να εντάξετε τις τροφές αυτές στο μενού σας, για να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας την ευεργετική τους δράση, συμβουλευθείτε πάντα τον γιατρό ή/και τον διατροφολόγο σας προηγουμένως και, βέβαια, για μέγιστα αποτελέσματα δερματικής ανανέωσης και λάμψης, μην ξεχνάτε τη συνδυαστική ενισχυτική εξωτερική βοήθεια της αγαπημένης σας καλλυντικής φροντίδας με ενυδατική ή αντιγηραντική δράση. Απολαύστε το γεύμα σας και ακόμα περισσότερο… το δέρμα σας!

 

Βιβλιογραφία

1.A novel elastic liposome for skin delivery of papain and its application on hypertrophic scar Yan-Yan Chen , Ye-Hui Lu , Chun-Hua Ma  , Wei-Wei Tao , Jing-Juan Zhu  , Xu Zhang