woman sleeping calm

Τα στάδια ύπνου για μια λαμπερή και όμορφη επιδερμίδα

Στη φροντίδα του δέρματος για φρέσκια, ξεκούραστη, νεανική όψη, η λέξη «νύχτα» είναι κομβικής σημασίας. Ας δούμε αναλυτικά πώς και γιατί επωφελείται η επιδερμίδα μας όσο εμείς κοιμόμαστε.

 

Οι «μηχανές επιδιόρθωσης» στο φουλ

Η επιδερμίδα μας λειτουργεί διαφορετικά την ημέρα απ’ ό, τι τη νύχτα. Την πρώτη, «δουλεύει ακατάπαυστα» για να αμυνθεί απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις που δέχεται από τον ήλιο, τη ρύπανση, το κρύο κ.λπ. ενώ τη δεύτερη μπαίνει σε mode αποκατάστασης: οι άγρυπνοι «επιδιορθωτές της» αντιμετωπίζουν τη φθορά που προκλήθηκε τη μέρα, αναπληρώνουν τις απώλειες και βοηθούν το δέρμα να ανασυνταχθεί για την επόμενη μέρα.  Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της νύχτας τα κύτταρα ανανεώνονται με ταχύτερους ρυθμούς και η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται αποκαλύπτοντας ένα λείο, πιο ελαστικό και πυκνό δέρμα που ακτινοβολεί λάμψη και φρεσκάδα. Επιπλέον, τη νύχτα αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος αλλά και η θερμοκρασία του σώματος ενισχύοντας έτσι τη διαπερατότητα του δέρματος (μέσω των ανοιχτών πόρων), ώστε να επωφεληθεί στο μάξιμουμ από τα δραστικά συστατικά των προϊόντων καλλυντικής περιποίησης που εφαρμόστηκαν πριν τον ύπνο. Τέλος, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επιδερμίδα χάνει μεν ένα ποσοστό υγρασίας όμως μαζί της χάνονται και οι τοξίνες χαρίζοντας στο δέρμα την αναγκαία αποτοξινωτική ανακούφιση που σχετίζεται με τη διατήρηση της νεανικής, λαμπερής όψης.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν είτε κοιμόμαστε είτε όχι;

Μπορεί οι βιολειτουργίες του δέρματος να είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ώρες της νύχτας όμως ωφελούν πραγματικά την επιδερμίδα μας όταν είμαστε σε φάση ύπνου. Και μάλιστα, όταν κοιμόμαστε βαθιά αφού τότε παράγεται η αυξητική ορμόνη που συμμετέχει στην κυτταρική ανανέωση και στον «κύκλο» επιδιόρθωσης της φθοράς της επιδερμίδας. Μαζί με την ποιότητα του ύπνου, βέβαια, σημαντικό ρόλο για ένα λαμπερό, νεανικό δέρμα με υγιή όψη παίζει και η ποσότητά του. Τουλάχιστον 7 ώρες βραδινού ύπνου είναι αναγκαίες για να επιτελέσει η επιδερμίδα μας όλες αυτές τις επιδιορθωτικές και αναπλαστικές της λειτουργίες.

 

Πώς εκμεταλλευόμαστε τη νυχτερινή «βάρδια» αποκατάστασης της επιδερμίδας;

Σίγουρα η φύση ξέρει και από μόνη της τον «δρόμο» για να επαναφέρει το ελαστικό, φωτεινό, νεανικό δέρμα. Όμως όσο πιο πολύ αξιοποιήσουμε το «γόνιμο έδαφος» που προσφέρει η νύχτα στην αντιγήρανση τόσο πιο ορατά αποτελέσματα βελτίωσης θα δούμε και θα νιώσουμε στο δέρμα μας. Έτσι, μαζί με τα στάδια ύπνου για μια λαμπερή και όμορφη επιδερμίδα έρχεται και η σημαντική «χείρα βοηθείας» της κρέμας νύχτας που με τα κατάλληλα δραστικά συστατικά της και εφαρμοσμένη σε μία πιο «δεκτική» επιδερμίδα (από ό,τι την ημέρα) προσφέρει μέγιστα οφέλη επανόρθωσης. Η AntiWrinkle Rich Night Cream αντιγηραντικής, συσφιγκτικής και ανορθωτικής δράσης περιέχει αυτήν ακριβώς την εξειδικευμένη σύνθεση που «συγχρονίζεται» πλήρως με τους νυχτερινούς βιορυθμούς του δέρματος. Είναι ειδικά σχεδιασμένη να δρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε που τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται και μιμείται τη δράση της ορμόνης νεότητας για την παραγωγή κολλαγόνου. Μειώνει την έκταση και το βάθος των ρυτίδων γεμίζοντάς τες από «μέσα», επαναπροσδιορίζει το περίγραμμα του προσώπου και προστατεύει τα βλαστοκύτταρα του δέρματος από τη φθορά. Απλώνοντάς τη σε πρόσωπο και λαιμό λίγη ώρα πριν τον βραδινό μας ύπνο (άλλωστε απορροφάται εύκολα χάρη στη μη λιπαρή υφή της) ενισχύουμε την ικανότητα της επιδερμίδας να ανακτήσει την πυκνότητα, τη συνοχή και τη ζωντάνια της.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

foods with d3 vitamin
Βιταμίνη D: Τροφές που Mπορούν να Eνισχύσουν τον Oργανισμό

 

Και αν ο «ύπνος της ομορφιάς» δεν μας παίρνει εύκολα;

Συμβαίνει συχνά αφού το στρες και η υπερδιέγερση από την έντονη μέρα μας ή από τις πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες προκαλούν αϋπνία. Γι’ αυτό:

  • ακολουθούμε όσο το δυνατόν μια σταθερή ρουτίνα κάθε βράδυ
  • αποφεύγουμε κινητά και τάμπλετ πριν τον ύπνο
  • δεν καταναλώνουμε καφεΐνη και τονωτικά ποτά αργά το απόγευμα
  • προτιμάμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα
  • ψεκάζουμε το μαξιλάρι μας με λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας1 που βοηθά σε προβλήματα αϋπνίας
  • αξιοποιούμε τα διαθέσιμα sleep apps των κινητών μας

Ανακαλύπτουμε τα επανορθωτικά οφέλη της νύχτας στο δέρμα μας και τα ενισχύουμε με την κρέμα μας, για να ξυπνάμε καθημερινά με τη λάμψη και τη φρεσκάδα που αποζητάμε.

 

1.Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial, Angela Smith Lillehei, PhD, Linda L. Halcón, PhD, MPH, RN, Kay Savik, MS, and Reilly Reis, MS.