avocado-ofelh-gia-thn-epidermida

Αβοκάντο: Οφέλη για την επιδερμίδα & ρόλος στη ρουτίνα ομορφιάς

Σε μια εποχή που οι υπερ-τροφές έχουν (δικαίως) το μερίδιο διθυράμβων που τους αναλογεί, το αβοκάντο έχει περίοπτη θέση στη λίστα με τα τρόφιμα-θησαυρούς για την επιδερμίδα. Πώς έφτασε όμως αρχικά στη ζωή μας αυτός ο πολύτιμος πράσινος καρπός;

Από τη λατινική Αμερική, στα τραπέζια του κόσμου

Το αβοκάντο ανακαλύφθηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς, αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους1. Στη συνέχεια, το αβοκάντο πέρασε τον Ατλαντικό όταν παρουσιάστηκε στους Ισπανούς εξερευνητές τον 16ο αιώνα. Έως το 1521, είχε ήδη εξαπλωθεί στην Κεντρική Αμερική και σε μέρη της Λατινικής Αμερικής  πριν εξαχθεί στην Ευρώπη από τους Ισπανούς και πωληθεί και σε άλλες χώρες2. Στην Ελλάδα έφθασε στη δεκαετία του 19601. 

Αβοκάντο ή… αχλάδι του αλιγάτορα; 

Μία πρώιμη Αγγλική ονομασία του καρπού που χρονολογείται στον 17ο αιώνα ήταν «avocado pear» (αχλάδι-αβοκάντο, λόγω του σχήματός του) αλλά όσοι βαριόντουσαν να προφέρουν σωστά το όνομά του, το αποκαλούσαν «alligator pear», δηλαδή αχλάδι του αλιγάτορα! Η τραχιά πράσινη υφή της φλούδας του βοήθησε το «marketing της εποχής» να καθιερώσει αυτό το όχι και τόσο δελεαστικό για τρόφιμο όνομα μέχρι που οι Αμερικανοί καλλιεργητές στις αρχές του 1900 άλλαξαν επιτυχώς την ονομασία του σε αβοκάντο.

Πόση «δερματική φροντίδα» μπορεί να χωρέσει ένας καρπός;  

Πολλή, όπως αποδεικνύει το αβοκάντο αφού διαθέτει ούτε μία ούτε δύο αλλά πληθώρα ευεργετικών δράσεων για την εικόνα και τη λειτουργία του δέρματος και γι’ αυτό το έλαιο αβοκάντο περιλαμβάνεται συχνά σε προϊόντα δερματικής φροντίδας.

  • Ενυδατώνει βαθιά: πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως βήτα-καροτένιο, λεκιθίνη, και λινολεϊκό οξύ, αποτελεί μία πραγματική δεξαμενή ενυδάτωσης της επιδερμίδας εκ των έσω.
  • Διατηρεί τη επιδερμίδα ελαστική: χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, κρατάει το δέρμα ελαστικό και μαλακό.
  • Προλαμβάνει τον σχηματισμό ρυτίδων και σημείων γήρανσης: είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες C και Ε, και οι δύο ζωτικής σημασίας για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που επιταχύνει τα σημάδια γήρανσης.
  • Αυξάνει τη λάμψη του δέρματος: τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχει δρουν καταλυτικά στη θρέψη του δέρματος βοηθώντας το να αναδείξει τη λάμψη και τη φρεσκάδα του.
  • Προλαμβάνει τα σημάδια ακμής: χάρη στο λαυρικό οξύ και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το αβοκάντο είναι και ένα χρήσιμο super food για το δέρμα με τάση ακμής και ατέλειες.
  • Προλαμβάνει τη φθορά του δέρματος: από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τις φλεγμονές και άλλες περιβαλλοντικές «επιθέσεις».
  • Βελτιώνει συνολικά την εικόνα του: η συνδυαστική δράση όλων των επί μέρους ωφέλιμων συστατικών του αυξάνει το ευεργετικό «αποτύπωμά» του στη δομή και την όψη της επιδερμίδας.

Τα οφέλη περνούν απ’ το στομάχι και όχι μόνο

Ο πιο προφανής τρόπος φυσικά να απολαύσει το δέρμα σας όσα έχει να του προσφέρει το αβοκάντο είναι μέσω της διατροφής. Οι γευστικές συνταγές για να το εντάξετε στο πρωινό, το μεσημεριανό, το σνακ ή ακόμη και το γλυκό σας είναι άπειρες, αφού η βουτυρένια υφή του δίνει ευελιξία στις επιλογές. Συνδυαστικά με το μενού σας, είναι χρήσιμο να εντάξετε το αβοκάντο και στη ρουτίνα ομορφιάς σας, προσφέροντας στο δέρμα σας εξωτερικά τα μοναδικά του οφέλη. Η πολύ πλούσια ενυδατική κρέμα Moisturizing Rich είναι ιδανική επιλογή αν έχετε ώριμο δέρμα με αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης ή απλώς επιδερμίδα με έντονη ξηρότητα, αφού το έλαιο αβοκάντο που περιέχει ενισχύει τον υδρολιπιδικό μανδύα και θωρακίζει την υγρασία της επιδερμίδας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

foods with d3 vitamin
Βιταμίνη D: Τροφές που Mπορούν να Eνισχύσουν τον Oργανισμό

Και τώρα, με έξτρα γνώσεις στο κεφαλαίο «αβοκάντο: οφέλη για την επιδερμίδα», μπορείτε να χαρίσετε συνειδητοποιημένα στο δέρμα σας ένα υπέροχο avocado care.

 

Βιβλιογραφία:

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/αβοκάντο
  2. https://avocadosfrommexico.com/avocados/history/