
Στοματικά έλκη: αίτια & αντιμετώπιση
Ο καθένας μας μπορεί να εμφανίσει κάποιο στοματικό έλκος. Πρόκειται για ενοχλητικές και οδυνηρές πληγές στο εσωτερικό του στόματός σας που έχουν συνήθως λευκό, κοκκινωπό, κιτρινωπό ή γκρίζο χρώμα με κοκκίνισμα στο περίγραμμά τους . Παρ’ ότι τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα, προκαλούν έντονο πόνο και ενόχληση κατά την κατάποση ή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να υποχωρήσουν αλλά τείνουν να παρουσιάζονται ξανά. Συχνά αναφέρουμε τα έλκη για να περιγράψουμε τις άφθες του στόματος ενώ στην πραγματικότητα, οι δεύτερες είναι μια κατηγορία των πληγών του στόματος.
Τα αίτια των στοματικών ελκών
- Συχνά, τα μεμονωμένα έλκη του στόματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα δαγκώματος στο εσωτερικό του στόματος ή στη γλώσσα, αιχμηρών δοντιών, κακών συνηθειών στοματικής υγιεινής ή ορθοδοντικού μηχανισμού. Τα συγκεκριμένα ονομάζονται «τραυματικά έλκη».
- Αν όμως εμφανίζονται περισσότερα από ένα έλκη και επανεμφανίζονται συχνά, τότε μιλάμε για «αφθώδη στοματίτιδα». Η συγκεκριμένη σχετίζεται με διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιούς ή βακτήρια. Επιπλέον, μπορούν να παρουσιαστούν μετά από αλλεργίες, ιώσεις και κρυολογήματα.
- Πολλές φορές τα αίτια των στοματικών ελκών δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Το άγχος ή η υπερβολική κούραση μπορεί να φέρουν ευθύνη. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση στοματικού έλκους.
- Κάποιες γυναίκες ενδέχεται να τα εμφανίσουν και κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω ορμονικών αλλαγών.
- Επιπλέον, μπορεί να ευθύνονται και κάποιες παθήσεις όπως ιώσεις, ανεμοβλογιά και ασθένειες όπως η νόσος του Chron, η κοιλιοκάκη και η αντιδραστική αρθρίτιδα.
- Η γενετική προδιάθεση επίσης μπορεί να σχετίζεται με έλκη και άφθες.
- Ακόμα και ο τρόπος διατροφής μπορεί να τα προκαλέσει όπως για παράδειγμα η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 ή η έλλειψη σιδήρου.
- Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει έλκη στη στοματική κοιλότητα.
- Μπορεί τα έλκη να οφείλονται σε μυκητίαση (μόλυνση που προκαλείται από τον μύκητα candida albicans) για διάφορους λόγους, με τα άτομα που έχουν ξηροστομία ή έχουν πάρει πρόσφατα αντιβίωση να είναι πιο επιρρεπή.
- Σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος του στόματος, αποτυπώνονται συχνά με εικόνα ελκών.
Αντιμετωπίζοντας τα έλκη του στόματος
- Συμβουλευόμαστε πάντα τον οδοντίατρό μας ή έναν στοματολόγο για διαπιστώσουμε να τα έλκη οφείλονται σε κάποιο σπασμένο δόντι ή σφράγισμα που τραυματίζει το μάγουλο.
- Αν τα έλκη οφείλονται σε τραυματισμό από ορθοδοντικές συσκευές, συζητάμε με τον οδοντίατρο για τυχόν δυνατότητες αναπροσαρμογής της συσκευής.
- Για την καθημερινή στοματική φροντίδα χρειαζόμαστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα που δεν θα ερεθίσει τα ούλα. Η Extra Soft Toothpaste έχει πολύ μαλακές ίνες με στρογγυλεμένες άκρες, ιδανικές για να μην επιβαρύνεται στο στόμα με έλκη.
- Αποφεύγουμε να μασάμε τσίχλα, καθώς μπορεί συχνά να δαγκώσουμε άθελά μας το εσωτερικό του στόματός ή τη γλώσσα μας, καθώς μασάμε.
- Ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε μαζί με φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς διατηρούν υγιή τον οργανισμό και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στοματικών ελκών.
- Αποφεύγουμε τις σκληρές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο πόνο αλλά και τις όξινες που μπορούν να προκαλέσουν τσούξιμο στο σημείο.
Επισκεπτόμαστε τους ειδικούς για τη φροντίδα του στόματός μας σε περιπτώσεις ελκών και αφθών, αποφεύγοντας ερεθιστικούς παράγοντες και περιμένουμε να υποχωρήσει ο ερεθισμός. Επικοινωνούμε ξανά με τον γιατρό μας, αν η πληγή επιδεινωθεί η επιμένει μετά από ένα εύλογο διάστημα.