ekzema on elbows

Δέρμα με έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα; Ανακούφιση σε 4 λέξεις

Τόσο το έκζεμα όσο και η ατοπική δερματίτιδα, δηλαδή η πιο συχνή μορφή εκζέματος, συνοδεύονται από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κνησμό, ερυθρότητα, ερεθισμούς, που επηρεάζουν τόσο την ίδια τη λειτουργία της επιδερμίδας όσο και την εικόνα της, και ως επακόλουθο επηρεάζουν και την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Για την καταπράυνση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της δερματικής εικόνας και υφής υπάρχει μόνο ένας δρόμος και αυτός περιλαμβάνει 4 «στάσεις»-κλειδιά.

  • Ενδυνάμωση. Ο δερματικός φραγμός, το αμυντικό «τείχος» του δέρματος επιτελεί δύο σημαντικότατες λειτουργίες: α) διατηρεί στο εσωτερικό της επιδερμίδας τα αναγκαία επίπεδα υγρασίας για ένα ενυδατωμένο, ελαστικό, υγιές δέρμα και β) οχυρώνει το δέρμα ενάντια στην είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μολύνσεις και φλεγμονές. Σε ένα δέρμα με συμπτώματα εκζέματος ή ατοπικής δερματίτιδας όμως αυτές οι δύο λειτουργίες του φραγμού διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό. Αφενός το δέρμα χάνει τα αναγκαία επίπεδα ενυδάτωσής του και άρα εμφανίζει τραχύτητα και ξηρότητα αφετέρου οι φλεγμονές που μπορεί να προκληθούν από το ξύσιμο στην περιοχή  -μην ξεχνάτε πως έκζεμα / ατοπική δερματίτιδα και κνησμός πάνε συνήθως μαζί- μπορούν να «ανοίξουν» τις πύλες του δέρματος στα παθογόνα. Αντίθετα, ένας ισχυρός, λειτουργικός δερματικός φραγμός λειτουργεί προστατευτικά ή κατευναστικά απέναντι στα συμπτώματα  εκζέματος.
  • Αναλίπανση. Η κεράτινη στιβάδα, η εξωτερική δηλαδή στιβάδα της επιδερμίδας μας περιέχει ένα ποσοστό φυσικών λιπιδίων. Πρόκειται για ένα μείγμα λιπαρών ουσιών και ελαίων που «σφραγίζουν» τα κενά ανάμεσα στα κύτταρα, εμποδίζοντας την απώλεια υγρασίας και άρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο, ελαστικό και σφριγηλό. Ωστόσο, στο δέρμα με διαταραγμένο δερματικό φραγμό, όπως αυτό με έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, η ποσότητα αυτών των λιπιδίων φθίνει και καθώς η «στεγανοποίηση» που προσφέρουν δεν είναι πια επαρκής, το δέρμα γίνεται ευάλωτο σε ξηρότητα κι ερεθισμούς. Για να αποκατασταθεί αυτή η ζωτικής σημασίας έλλειψη φυσικών ελαίων χρειάζεται απαραιτήτως μία φροντίδα αναλίπανσης της επιδερμίδας.
  • Ενυδάτωση. Ή αλλιώς το Α και το Ω για ένα υγιές δέρμα. Πολλώ δε μάλλον για ένα δέρμα με συμπτώματα εκζέματος που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό από την απαραίτητη δεξαμενή υγρασίας και χρειάζεται ένα «δυνατό ρεζερβουάρ» ενυδατικής κάλυψης, για να συνεχίσει να διατηρεί την υγιή ελαστική του όψη, την άνεση και την ευεξία του.
  • Προστασία. Όχι μόνο του δέρματος αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εξήγηση είναι απλή: σε μια υγιή δερματική χλωρίδα όπου τα ωφέλιμα βακτήρια υπερτερούν των παθογόνων δημιουργείται ένα γενικότερο περιβάλλον προστασίας για τον οργανισμό. Αντίθετα, όταν οι «αποικίες» των παθογόνων υπερτερούν στη μικροχλωρίδα του δέρματος «ξυπνά» το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούνται καταστάσεις φλεγμονών. Έχοντας αποδυναμωμένο τον δερματικό φραγμό του, το δέρμα με έκζεμα παρουσιάζει ακριβώς αυτήν τη ανισορροπία ανάμεσα στους δύο πληθυσμούς βακτηρίων επηρεάζοντας και την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Όσο πιο καλά θωρακισμένο λοιπόν είναι ένα ξηρό, εύθραυστο δέρμα απέναντι στα παθογόνα τόσο πιο καλά εκπαιδευμένο μηχανισμό αυτοπροστασίας θα διαθέτει.

Μια νέα εποχή ξεκινάει για το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα καλύπτοντας τις 4 ανάγκες του

Από σήμερα, το δέρμα με συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας έχει στη διάθεσή του έναν ειδικά σχεδιασμένο, πλήρη και αποτελεσματικό τρόπο για να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα, να βελτιώσει την υφή του και να απαλλαγεί από την τάση ξυσίματος που το επιδεινώνει. Η νέα καινοτόμος σειρά Atoprel , εμπλουτισμένη με δραστικά συστατικά υψηλής εξειδίκευσης, είναι εδώ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενδυνάμωσης του δερματικού φραγμού, αναλίπανσης, ενυδάτωσης και προστασίας του ξηρού, ευαίσθητου δέρματος μέσα από έναν αλγόριθμο επιλογής του κατάλληλου σχήματος φροντίδας του, ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι συνθέσεις όλων των προϊόντων της σειράς περιλαμβάνουν ειδικά μελετημένα ποσοστά λιπιδίων (φυτικών ελαίων και βουτύρων) για την επαρκή αναλίπανση του δέρματος με ατοπική προδιάθεση, τη διατήρηση του υδατικού ισοζυγίου του και την ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού του καθώς και συστατικά της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας (probiotic & prebiotic technology) που ενισχύουν τη φυσιολογική δερματική χλωρίδα επαναφέροντας την ομοιόστασή της και αποκαθιστούν τους μηχανισμούς άμυνας που έχει εκ φύσεως το δέρμα. Η σειρά περιλαμβάνει προϊόντα που καλύπτουν τις ιδιοσυγκρασιακές ή εποχικές ανάγκες του δέρματος με συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας / εκζέματος τόσο σε φάση έξαρσης όσο και σε φάση ύφεσης.

Με τα κατάλληλα σχήματα φροντίδας της ανανεωμένης σειράς Atoprel, το ξηρό, ευαίσθητο, εύθραυστο δέρμα μπορεί να κατακτήσει και τους 4 στόχους του αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητά του και την όψη του, για ένα καλύτερο επίπεδο καθημερινότητας.