couple hug

Ψωρίαση: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια μη μεταδοτική φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματική νόσος που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Η ακριβής αιτιολογία της παραμένει άγνωστη, ενώ προσβάλλει το 1-3% του πληθυσμού παγκοσμίως, άνδρες και γυναίκες. Σε γενικές γραμμές, η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα ¾ των ασθενών παρατηρούν την πρώτη εμφάνιση της ψωρίασης πριν από την ηλικία των 40, συνήθως μεταξύ 20 και 35. Στατιστικά, είναι εξαιρετικά σπάνια η εμφάνισή της πριν από την ηλικία των 10.

 

Ενώ πρόκειται για μία ασθένεια που δεν είναι μεταδοτική και συνήθως είναι ήπιας μορφής, η εμφάνιση της ψωρίασης έχει πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις για τον ασθενή. Η κλινική της εμφάνιση, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού, έχουν σαν συνέπεια το άτομο με ψωρίαση να αισθάνεται αποκομμένο από τον κοινωνικό του περίγυρο, να γίνεται αποδέκτης φόβου και προκατάληψης και να συναντά εμπόδια στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Τι προκαλεί όμως την ψωρίαση, πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και πώς αντιμετωπίζεται;

 

 

frezyderm psoriasis gif

 

 

Αιτίες της νόσου

Οι παράγοντες που προκαλούν την έναρξη και την πρόοδο της ψωρίασης είναι τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί. Φαίνεται να υπάρχει μία σχέση κληρονομικότητας, ως προς την προδιάθεση της ασθένειας. Από εκεί και πέρα, η ψωρίαση θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί ως αποτέλεσμα κάποιου άλλου παράγοντα. Το στρες, το κλίμα – και ιδιαιτέρως οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία – κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και συγκεκριμένες μικροβιακές λοιμώξεις ενοχοποιούνται για την πυροδότηση της ψωρίασης σε άτομα με γενετική προδιάθεση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα σίγουρα επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

 

Η ψωρίαση κατά κύριο λόγο είναι εποχική, παρουσιάζοντας δύο εξάρσεις ετησίως, συνήθως την άνοιξη και τον χειμώνα, με την περίοδο του καλοκαιριού να δρα ανασταλτικά για τη νόσο, λόγω αύξησης  της  ηλιοφάνειας  και μείωσης της υγρασίας.

 

Τα σημάδια και τα σημεία εμφάνισης της ψωρίασης 

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

hands
Ψωρίαση στα Χέρια: 5 Μύθοι που Πρέπει να Ξέρετε

Η ψωρίαση διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και έντονη, με τα περισσότερα περιστατικά, σε ποσοστό έως και 80%, να χαρακτηρίζονται ως ήπια. Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορούν να είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή, όμως σε γενικές γραμμές παρατηρούνται “πλάκες” ερυθρού και επηρμένου δέρματος, που καλύπτονται από λευκές φολίδες, σαν λέπια. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εμφάνιση της νόσου σε ήπιες περιπτώσεις, με τις πλάκες να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως όμως στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Γενικευμένη ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος (ερυθροδερμική ψωρίαση)
  • Ύπαρξη φλυκταινών  (φλυκταινώδης ψωρίαση)
  • Μικρά κηλιδωτά σημεία (σταγονοειδής ψωρίαση)
  • Ξηρό, ραγισμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγήσει
  • Κνησμό, καύσο ή πόνο
  • Δυσκαμψία αρθρώσεων, η οποία είναι ένδειξη ψωριασικής αρθρίτιδας, μίας ξεχωριστής κατηγορίας της νόσου που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

 

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να προσβάλλουν το δέρμα τοπικά ή πλήρως, ενώ εμφανίζονται σταδιακά ή αιφνίδια, με τρόπο εποχικό ή άτακτο.

 

Υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση; 

 

Η θεραπεία της ψωρίασης εξαρτάται από την έκταση της νόσου, τον τύπο της ψωρίασης, την ηλικία και την φυσική κατάσταση του ασθενούς. Το πρώτο βήμα λοιπόν για εσάς, είναι η επίσκεψη στον γιατρό σας, ο οποίος θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση, αναγνώριση των βλαβών και στην πρόταση του κατάλληλου για εσάς σχήματος θεραπείας.

 

Τα προϊόντα PS.T. της ολοκληρωμένης σειράς περιποίησης του ψωριασικού δέρματος της FREZYDERM, προσφέρουν ανακούφιση και βελτίωση της εικόνας του ταλαιπωρημένου ψωριασικού δέρματος μειώνουν την ερυθρότητα, απομακρύνουν τις φολίδες, μειώνουν τον κνησμό και επιταχύνουν τη βελτίωση του νοσήματος.

 

Αναγνωρίστε την ψωρίαση, αντιμετωπίστε τα συμπτώματά της με τη βοήθεια της FREZYDERM και κρατήστε την ψυχολογία σας στα ύψη!

Mάθετε περισσότερα