Έκζεμα: Γιατί Επιδεινώνεται τον Χειμώνα;

Όσοι υποφέρουν από έκζεμα ίσως να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν κάποια έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες. Το δέρμα τους δεν παράγει την ίδια λιπαρότητα με τους υπόλοιπους και συγκρατεί λιγότερη υγρασία με αποκορύφωμα το μεσοδιάστημα των εποχών.

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα αποτελεί μια δερματική κατάσταση με φαγούρα και ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει. Η φαγούρα ενδέχεται να οδηγήσει σε ξύσιμο το οποίο μπορεί να αφήσει πίσω του σπασμένο δερματικό φραγμό και αιμορραγία.

 

Τι προκαλεί το έκζεμα;

Τα αίτια του εκζέματος οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, οι πάσχοντες έχουν γενικώς πολύ ξηρό δέρμα καθώς το τελευταίο δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει αρκετή υγρασία. Έτσι, κοκκινίζει και προκαλεί αίσθηση φαγούρας. Άλλος ένας παράγοντας είναι οι ερεθιστικοί παράγοντες σε σαπούνια και απορρυπαντικά. Και ας μην ξεχνάμε τον επιβαρυντικό παράγοντα του άγχους.

Έρευνες δείχνουν πως αν ένας από τους δύο γονείς υποφέρει από έκζεμα έχει μεγάλες πιθανότητες να το κληροδοτήσει στα παιδιά.

Επίσης, κάποια υλικά όπως το μαλλί και τα συνθετικά υφάσματα μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση εκζέματος αν έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

 

Γιατί επιδεινώνεται το χειμώνα;

Μπορεί να τυλιγόμαστε σε ζεστά ρούχα κατά τους χειμερινούς μήνες, αν όμως ντυνόμαστε πολύ βαριά μπορεί να ιδρώσουμε προκαλώντας φαγούρα στο δέρμα μας. Προσπαθήστε να φοράτε διάφορες στρώσεις ρούχων ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας για να είστε πάντοτε άνετοι.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

αντιμετώπιση πανάδων
Πώς Φεύγουν οι Πανάδες και οι Κηλίδες στο Δέρμα;

Το βίαιο πέρασμα από το κρύο του εξωτερικού χώρου στη ζέστη του εσωτερικού μπορεί επίσης να πυροδοτήσει εξάρσεις. Ο κρύος και ξηρός αέρας εμποδίζει την ενυδάτωση του δέρματος. Όταν μπαίνετε, λοιπόν, στον θερμαινόμενο χώρο εργασίας σας, το δέρμα σας υφίσταται ένα μικρό σοκ.

 

Πώς μπορώ να το αποτρέψω και να το καταπραΰνω;

Το δέρμα όσων υποφέρουν από έκζεμα μπορεί να παρουσιάσει μεγάλο ερεθισμό και ξηρότητα. Προκειμένου να το αντιμετωπίσετε, δοκιμάστε μία από τις κρέμες μας για την καταπολέμηση του εκζέματος. Οι τελευταίες δημιουργούν έναν φραγμό ώστε να προστατεύσουν το δέρμα σας από τα στοιχεία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα το ενυδατώνουν.

Η μαλακτική κρέμα Atoprel Emollient Cream είναι ειδικά σχεδιασμένη για το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα με τάση εκζέματος. Αυτή η ενυδατική κρέμα ενισχύει το φυσιολογικό φραγμό του δέρματος και μειώνει φαγούρα και ερεθισμούς.

Το γαλακτώδες λάδι μπάνιου Milky Bath Oil αποτελεί άλλον έναν τρόπο για να καταπραΰνετε το δέρμα σας ώστε να ηρεμήσετε και χαλαρώσετε. Ειδικά σχεδιασμένο για να καθαρίζει, να ενυδατώνει και να ηρεμεί το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.