woman scratches her back

8 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΜΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

Αν είστε από εκείνους που υποφέρουν από έκζεμα, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε υπερβολικό βαθμό στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και σε αλλεργιογόνους παράγοντες. Ακολουθούν, 8 έξυπνοι τρόποι για να προλάβετε μια πιθανή έξαρση εκζέματος.

  1. Γνωρίστε το δέρμα σας. Σκεφτείτε πως το δέρμα σας μοιάζει σαν τείχος από τούβλα, όπου κάθε τούβλο είναι και ένα κύτταρο. Αυτά τα τούβλα είναι σχεδιασμένα για να γίνονται ελαστικά μέσω της υγρασίας ώστε να αποτρέπουν την είσοδο των ερεθιστικών παραγόντων και να κλειδώνουν την υγρασία. Το δέρμα που υποφέρει από έκζεμα ενδέχεται να μην παράγει αρκετές λιπαρές ουσίες και έλαια και, κατά συνέπεια, συγκρατεί λιγότερο νερό. Έτσι, τα «τούβλα» δεν είναι αρκετά ελαστικά και εμφανίζονται κενά μεταξύ των κυττάρων. Το τείχος άμυνας του δέρματος είναι συνεπώς αδύναμο και το δέρμα έχει απώλειες σε νερό με αποτέλεσμα να ερεθίζεται και να μολύνεται εύκολα. Οι εξάρσεις εκζέματος προκαλούνται από ερεθιστικούς παράγοντες όπως το σαπούνι, τα αρώματα, τα καθαριστικά σε σκόνη και αλλεργιογόνους παράγοντες όπως τα κατοικίδια, τα περιττώματα των ακάρεων και η γύρη. Σε φάση εκζέματος το δέρμα συνήθως κοκκινίζει, πονάει, ξηραίνεται ενώ προκαλείται και κνησμός.
  2. Η λέξη «μαλακτικό προϊόν» δεν αποτελεί απλά μια πιο επιτηδευμένη λέξη για να μιλήσουμε για ενυδάτωση και μάλιστα, αν υποφέρετε από έκζεμα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα μαλακτικό προϊόν κάθε μέρα ακόμα και αν τα συμπτώματά σας έχουν εξασθενίσει. Για ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα του δέρματος θα πρέπει να εφαρμόζεται κάποιο μαλακτικό προϊόν μετά το μπάνιο και μάλιστα κατά τη φορά των τριχών του δέρματος. Η Atoprel  Emmolient Classic, μαλακτική κρέμα για την ανακούφιση του εκζέματος και των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας συμβάλλει στη μείωση της τάσης ξεσμού (ξυσίματος) που μηχανικά επιδεινώνει και επιβαρύνει την ξηρή επιδερμίδα (κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα) και ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό, ενυδατώνει, αναλιπαίνει, προστατεύει (ιατροτεχνολογικό προϊόν, CE 2803).
  3. Το έκζεμα εντοπίζεται περισσότερο στα βρέφη και μάλιστα, μπορεί να το πυροδοτήσει η πρώτη οδοντοφυΐα οπότε αν έχετε ιστορικό εκζέματος στην οικογένειά σας, θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο κάποιων προληπτικών θεραπειών κατά τη διάρκεια της περιόδου οδοντοφυΐας. Χρησιμοποιήστε μια προστατευτική κρέμα κατάλληλη για την αλλαγή της πάνας ή ένα ειδικό βρεφικό κρεμώδες καθαριστικό πλούσιο σε φυτικά βούτυρα & έλαια για τον καθημερινό καθαρισμό της ξηρής, ευαίσθητης, εύθραυστης επιδερμίδας και με ατοπική προδιάθεση, για να προστατεύσετε το δέρμα του μωρού σας από εξάρσεις εκζέματος.
  4. Η αποτρίχωση των ποδιών με ξυράφι ενδέχεται να ξηράνει αρκετά το δέρμα και αν υποφέρετε από έκζεμα στην περιοχή των ποδιών είναι πιθανόν να πυροδοτήσει κάποια έξαρση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακτικό προϊόν σαν κρέμα ξυρίσματος ώστε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και απαλό.
  5. Το μπάνιο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ερεθιστικό και να προκαλέσει ξηρότητα και πόνο στο δέρμα. Διατηρήσετε τη θερμοκρασία σε μέτρια επίπεδα (όχι κρύα αλλά δροσερή, όχι καυτή αλλά ζεστή) και διακόψτε τη χρήση σαπουνιών και καθαριστικών που αφρίζουν πολύ καθώς θα αφαιρέσουν τα έλαια του δέρματός σας που αποτελούν τις φυσικές άμυνές του. Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν όπως το λάδι πλήρους ανάμειξης με το νερό Atoprel Milky Bath Oil που προσφέρει καθαρισμό, αναλίπανση και αποτρέπει την επαφή του νερού με τον διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό, ενισχύει και προστατεύει τον υδρολιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας.
  6. Αν σας αρέσει να επισκέπτεσθε το κολυμβητήριο της περιοχής σας αλλά διαπιστώνετε πως μετά από κάθε σας επίσκεψη το έκζεμά σας επιδεινώνεται, μην απελπίζεστε! Ίσως να σας βοηθήσει η εφαρμογή ενός μαλακτικού προϊόντος πριν βουτήξετε στην πισίνα καθώς και η χρήση ενός καθαριστικού κατάλληλου για το έκζεμα αμέσως μετά. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πισίνες όπου το νερό καθαρίζεται με διαφορετικά χημικά ή ακόμα και πισίνες με θαλασσινό νερό οι οποίες φαίνονται να αποτελούν τη νέα τάση στο εξωτερικό
  7. Αν το δέρμα σας αντιδρά στα ακάρεα, ένας αφυγραντήρας στο σπίτι θα μπορούσε να μειώσει τις εξάρσεις (καθώς τα ακάρεα ευνοούνται σε περιβάλλον με υγρασία) καθώς και να μειώσετε τα μαλακά καλύμματα στα έπιπλά σας. Μπορείτε, επίσης, να αντικαταστήσετε τις κουρτίνες με στόρια και τα χαλιά με παρκέ. Έτσι, θα έχετε σαφώς λιγότερη σκόνη στο σπίτι.
  8. Τα συνθετικά υλικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα είτε βρίσκονται σε άμεση επαφή με αυτό είτε αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Μειώστε τον κίνδυνο έξαρσης φορώντας 100% βαμβακερά, μεταξωτά ή, γιατί όχι, τη νέα τάση στα ρούχα, υφάσματα από ίνες μπαμπού. Μάλιστα, θα ήταν καλή ιδέα να αντικαταστήσετε και τα λευκά σας είδη με τα ίδια υλικά.