Tired woman working

Δεν Έχω Ενέργεια: Τι να Κάνω για να το Αντιμετωπίσω

4 αντισυμβατικές κινήσεις που δίνουν τέλος στο «δεν έχω ενέργεια»

Μόνιμο αίσθημα κόπωσης, εξάντληση, ατονία, υπνηλία, αδράνεια και βαριεστημένες κινήσεις… αν οι λέξεις αυτές σας θυμίζουν κάτι, τότε μάλλον σας λείπει η απαραίτητη ενέργεια, για να «λειτουργήσετε» αποτελεσματικά στην καθημερινότητα. Αν έχετε ήδη δοκιμάσει τα προφανή (καλό ύπνο, ξεκούραση, σωστή διατροφή) και δεν έχετε δει ακόμα βελτίωση, δοκιμάστε τις παρακάτω ασυνήθιστες στρατηγικές που, και όμως, μπορούν να επαναφέρουν τη ζωτικότητά σας.

 

1.Όταν αδυνατείτε να κάνετε την παραμικρή κίνηση… κάντε μία μεγαλύτερη κίνηση

Ακούγεται οξύμωρο αλλά στην πραγματικότητα η νωχελικότητα φέρνει περισσότερη νωχελικότητα. Βάζοντας το σώμα μας σε κίνηση, γεμίζουμε τον εγκέφαλο με οξυγόνο και διεγείρουμε την παραγωγή ενδορφινών ώστε να νιώσουμε αμέσως καλύτερα. Δεν χρειάζεται να κάνετε επίπονη άθληση ή κάτι extreme. Μπορείτε να κάνετε για παράδειγμα, έναν περίπατο γύρω απ’ το τετράγωνο, στη γειτονιά σας. Ακόμα και το να στριφογυρίζετε στο δωμάτιο την ώρα που μιλάτε στο κινητό, μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας σε σχέση με το να είστε συνεχώς καθισμένοι.

 

2.Δικοί σας οι βιορυθμοί, δικός σας και ο συντονισμός τους

Μην παίρνετε ως δεδομένο ότι ο οργανισμός σας «δουλεύει» με τον Χ τρόπο και αυτό δεν αλλάζει. Ένας πολύ συχνός λόγος που νιώθουμε να έχουμε «στραγγίξει» από ενέργεια, είναι πως δεν αξιοποιούμε σωστά το «ρολόι» του οργανισμού μας. Είναι γεγονός πως αυτό το ρολόι δεν είναι κοινό για όλους. Υπάρχουν οι «τύποι της μέρας» που έχουν περισσότερες αντοχές εκείνες τις ώρες και φτάνουν στο απόγειο της παραγωγικότητάς τους με το φως του ήλιου και αυτοί που έχουν περισσότερη σωματική και πνευματική ενέργεια από το βράδυ και μετά και είναι πιο αποδοτικοί στις δραστηριότητές τους στη διάρκεια της νύχτας. Αποκωδικοποιώντας ποιες είναι οι δικές σας πιο παραγωγικές ώρες, θα μπορείτε, στο μέτρο του δυνατού, να μεταθέτετε τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες για τις ώρες που θα τις εκπληρώσετε με πιο πολλή ενέργεια. Αναγκάζοντας π.χ. τον εαυτό σας να κάνει αργά το βράδυ τις δουλειές του σπιτιού, όταν  ξέρετε ότι μετά τις 21:00, οι μπαταρίες σας αδειάζουν πλήρως, χάνετε ακόμα περισσότερη από την πολύτιμη ενέργειά σας. Αντίθετα, βάζοντας το ξυπνητήρι μία ώρα νωρίτερα το επόμενο πρωί, μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας πιο ξεκούραστα.

3.Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω… πόσο πιο κουρασμένος θα νιώθεις 

Έχετε ακούσει τη φράση «τα όμοια έλκουν τα όμοια;» Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση των επιπέδων της ενέργειάς μας. Αν συναναστρεφόμαστε άτομα αδρανή και νωχελικά που αισθάνονται μονίμως κουρασμένα είτε από βιολογικές αιτίες είτε από ψυχολογικές, υποσυνείδητα αρχίζουμε και εμείς να κινούμαστε σε αργούς ρυθμούς και στερεύουμε ακόμα περισσότερο από ενέργεια. Αντίθετα, επιλέγοντας να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας κινητοποιούν, μας «ξεσηκώνουν» και μας εμψυχώνουν, γινόμαστε πιο δυναμικοί και δραστήριοι, κόντρα στην ατονία που θέλει να μας καταβάλλει.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

man and woman talking in the coutch
Digital ageing ή αλλιώς «ψηφιακή γήρανση» – FrezyTalQ E5

4.Λιγότερα «ναι,» ίσον περισσότερη ενέργεια

Έχετε ακούσει τον όρο crowd pleaser; Χρησιμοποιείται για άτομα που θέλουν διαρκώς να ευχαριστούν τους άλλους λέγοντας «ναι» στην ανάληψη κάθε καθήκοντος, ακόμα και αυτών που δεν τους αναλογούν ή που δεν προλαβαίνουν ή που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας. Αυτή η φιλοσοφία μάς οδηγεί πιο γρήγορα στην εξάντληση, μειώνοντας δραματικά τα αποθέματα ενέργειάς μας. Το να βάζουμε προτεραιότητες ακούγεται ίσως αυτονόητο αλλά είναι το πιο σημαντικό βήμα, για να προλάβουμε την καταπόνησή μας.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, μπορούμε πιθανότατα να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας τη φράση «δεν έχω ενέργεια» και να ανακτήσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας που απορρέει από ένα σώμα και πνεύμα με δύναμη και ευεξία.

Πριν και πάνω απ’ όλα αυτά, βέβαια, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, για να αποκλείσουμε τυχόν παθολογικές αιτίες στις οποίες οφείλεται η έλλειψη ενέργειάς μας. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμινών, η βιταμίνη D μπορεί να χαρίσει στον οργανισμό μας τα πολλαπλά της οφέλη. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και ανακαλύπτουμε το πόσιμο συμπλήρωμα διατροφής FREZYDERM VITAMIN D3 σε παρθένο ελαιόλαδο, 100% φυσικό χωρίς συντηρητικά*.

 

 

* Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά. Δεν χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί και τον περιέκτη. Εάν εμφανιστεί κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της λήψης, σταματήστε να λαμβάνετε το προϊόν και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Βρέφη, μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες λαμβάνουν βιταμίνη D3 κατόπιν συμβουλής του γιατρού τους και υπό ιατρική επίβλεψη. Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ 127464 / 01.12.2020. Δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας. Υπεύθυνος Κυκλοφορίας: FREZYDERM ABEE, Μενάνδρου 75, 104 37, Αθήνα, 2105246900