hat shadown on woman's face

Πανάδες προσώπου: Ένας πλήρης οδηγός με 6 λέξεις κλειδιά

Κατανοήστε πώς δημιουργούνται οι πανάδες στην επιδερμίδα σας και πώς μπορείτε να τις καταπολεμήσετε, με οδηγό τις 6 παρακάτω κομβικές λέξεις.

  • TO “ΓΙΑΤΙ”

Όταν εκτιθέμεθα κάτω από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα δε αν δεν φοράμε αντηλιακό, τα μελανοκύτταρά μας, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στο δέρμα μας υπερλειτουργούν παράγοντας πλεόνασμα μελανίνης. Αυτή η ακανόνιστη υπερ-συγκέντρωση μελανίνης κατά τόπους στο δέρμα μας δημιουργεί τη χρωματική ανομοιομορφία που ονομάζουμε πανάδα και εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή του προσώπου ή και τον λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια. Οι πανάδες μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος ή σε ένταση χρώματος, γι’ αυτό άλλα άτομα εμφανίζουν μικρές καφέ κουκίδες και άλλα «απλωμένες» κηλίδες, ανάλογα βέβαια και με τον τύπο του δέρματός τους.

  • Το “ΩΣΤΟΣΟ”

Αν και η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό ή με χαμηλότερο δείκτη προστασίας από αυτόν που ταιριάζει στον φωτότυπό μας, παραμένει η κύρια αιτία πρόκλησης δερματικών δυσχρωμιών, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιβαρύνουν το πρόβλημα, όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, η λήψη φαρμάκων αλλά και η λανθασμένη χρήση καλλυντικών και φαρμάκων.

  • Το “ΠΟΥ”

Το πού θα απευθυνθείτε από τη στιγμή που εμφανίσατε πανάδες είναι ξεκάθαρο: ο δερματολόγος σας είναι ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τη δερματική σας βλάβη και να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις  δερματικών δυσχρωμιών, μπορεί να σας κατευθύνει ακόμη και σε πιο παρεμβατικές μεθόδους αποχρωματισμού, όπως αφαίρεση με laser, δερμοαπόξεση, και ιατρικά peelings. Το σημαντικό, είναι να μην αμελήσετε το ραντεβού σας μαζί του.

  • Το “ΠΩΣ”

«Με μία ολοκληρωμένη λευκαντική αγωγή που θα εφαρμόζετε χωρίς παραλείψεις και διακοπές και για όσο διάστημα απαιτείται, ανάλογα με την έκταση των κηλίδων σας». Αυτή είναι η απάντηση στο «πώς θα επαναφέρετε στην επιδερμίδα σας τον ομοιόμορφο χρωματικό της τόνο». Το πολυδύναμο σύστημα λεύκανσης Spot End δημιουργήθηκε ακριβώς για σας προσφέρει αυτήν τη σφαιρική και ενισχυμένη δράση που χρειάζεστε στο πρόβλημα των πανάδων και περιλαμβάνει  προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα να μειώνουν δραστικά τον αριθμό και την ένταση των κηλίδων, να αποτρέπουν την επανεμφάνιση νέων στα ίδια σημεία και να προλαμβάνουν συνολικά την εμφάνιση των δυσχρωμιών στην επιδερμίδα. Χρησιμοποιώντας το πρωί, τη Spot End Day Cream SPF 15 με τριπλό σύστημα λεύκανσης και αντηλιακής προστασίας, αποχρωματίζετε σημαντικά τις δυσχρωμίες και προλαμβάνετε τη δημιουργία νέων. Το βράδυ, σειρά έχει η Spot End Nigh Cream, η κρέμα με πλούσια σύνθεση και υψηλή αποτελεσματικότητα στον αποχρωματισμό της επιδερμίδας σας. Μην ξεχνάτε επίσης 2 βράδια την εβδομάδα, να «προετοιμάζετε το έδαφος» για τη λευκαντική σας αγωγή, χρησιμοποιώντας πριν από την κρέμα νύχτας το gel απολέπισης και αποχρωματισμού που απομακρύνει τα νεκρά κερατινοκύτταρα και αποχρωματίζει τις επιφανειακές κηλίδες. Για όσους, από την άλλη, αναζητούν μία πιο άμεση, εντατική λύση κατά των δυσχρωμιών σε συγκεκριμένα σημεία, υπάρχει η πολυδύναμη λευκαντική κρέμα τοπικής εφαρμογής που μειώνει ορατά τις δερματικές κηλίδες και ενισχύει τη δράση των υπόλοιπων προϊόντων Spot End. Θυμηθείτε πως μετά την εφαρμογή της, συνεχίζετε πάντα με το αντηλιακό σας.

  • Το “ΜΗΝ”

Μη έχοντας ανέφικτους στόχους, θα μπορέσετε να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για την καταπολέμηση των πανάδων σας. Ανέφικτοι στόχοι σημαίνει «δεν περιμένω να εξαφανιστούν οι πανάδες μέσα σε μία νύχτα», καθώς ως πολυπαραγοντικό πρόβλημα απαιτούν στοχευμένη, μεθοδευμένη ίσως και εκτενή λευκαντική φροντίδα, ανάλογα με το εύρος και την ένταση των κηλίδων σας. Η υπομονή είναι το Νο 1 στην προσπάθειά σας να επαναφέρετε σε μεγάλο βαθμό τη χρωματική ομοιογένεια του δέρματός σας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with hat in the sun
Μαύροι Κύκλοι στα Μάτια: Πώς να τους αντιμετωπίσετε
  • Το “ΕΦΕΞΗΣ”

Το τι θα κάνετε από εδώ και πέρα είναι καίριας σημασίας, για να εμποδίσετε τις πανάδες να «ξαναεγκατασταθούν» στο πρόσωπό σας. Καθιερώνοντας τις σωστές συνήθειες ηλιοπροστασίας και κάνοντάς τες στάση ζωής, θα μπορέσετε να προστατευθείτε μελλοντικά από τις δυσχρωμίες. Σε σχέση με το αντηλιακό, φροντίστε να χρησιμοποιείτε στο εξής ένα προϊόν με δείκτη πολύ υψηλής ηλιοπροστασίας και να το εφαρμόζετε χειμώνα-καλοκαίρι, αφού ένα μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνάει και τα σύννεφα και φτάνει στο δέρμα σας. Επιπλέον, περιορίστε στο μάξιμουμ την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες, δηλαδή 10 με 4 και μη ξεχνάτε τα συμπληρωματικά «σύνεργα» προστασίας από τις κηλίδες, δηλαδή πλατύγυρο καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά.

Και τώρα που ξέρετε πώς βγαίνουν οι πανάδες και πώς αποχρωματίζονται, ξέρετε και τον τρόπο για να αντικρίζετε στον καθρέπτη στο τέλος κάθε καλοκαιριού τη χρωματικά ομοιόμορφη εικόνα επιδερμίδας που δεν θέλετε με τίποτα να στερηθείτε.