family smiles

Υγιή Δόντια Για Όλη Την Οικογένεια!

Έχουμε τόσους πολλούς καλούς λόγους για να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα της οικογένειάς μας, υγιή.

Τα μοναδικά χαμόγελα… Την ανάγκη να είναι όλα τα μέλη σε θέση να μασούν και να τρέφονται σωστά… Να μην επιτρέπουμε στον πονόδοντο και τη δυσφορία να χαλούν τις όμορφες στιγμές μας… Και το σημαντικότερο… να προστατεύουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας από ασθένειες των ούλων που μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα πιο σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να κρατήσουμε τα δόντια γερά και υγιή από την παιδική ηλικία έως τα γηρατειά, αρκεί να τους εφαρμόσουμε:

 1. Διδάσκουμε τη στοματική υγιεινή στα παιδιά μας από νωρίς.

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στον τομέα της πρόληψης, αρκετά παιδιά αναπτύσσουν σημάδια φθοράς των δοντιών πριν τη σχολική ηλικία. Η οδοντιατρική φροντίδα θα πρέπει να αρχίζει από το πρώτο δοντάκι. Μεγαλώνοντας τα παιδιά, με εποπτεία, οφείλουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους συστηματικά με ειδικά προϊόντα που σέβονται τις ανάγκες τους και προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τα μικρόβια και την τερηδόνα.

 2. «Σφραγίζουμε» το πρόβλημα.

Οι μόνιμοι γομφίοι βγαίνουν γύρω στην ηλικία των 6 ετών. Λεπτές προστατευτικές επιστρώσεις που εφαρμόζει ο οδοντογιατρός μας στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών μπορούν να αποτρέψουν τη φθορά από την τερηδόνα στις σχισμές.

 3. Χρησιμοποιούμε φθόριο.

Το φθόριο, ενισχύει την αδαμαντίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών. Επιλέγουμε οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα που περιέχει τη σωστή ποσότητα φθορίου ώστε να μην προκαλούνται λευκές κηλίδες στα δόντια. Καταλληλότερη οδοντόκρεμα είναι εκείνη, με καινοτόμο τεχνολογία ενεργού πολυμερούς, που εγκλωβίζει τα ενεργά συστατικά της και προσκολλάται στη στοματική κοιλότητα, ώστε να ενισχύει και να παρατείνει τη διάρκεια της δράσης τους.

 4. Βουρτσίζουμε τα δόντια δύο φορές την ημέρα, καθημερινά.

Δεν ξεχνούμε τη χρήση οδοντικού νήματος αλλά και φθοριούχου στοματικού διαλύματος που προστατεύει από το σχηματισμό πλάκας και πέτρας αποτρέποντας τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων.

 5. Ξεπλένουμε ή μασάμε τσίχλα μετά από κάθε γεύμα.

Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι εφικτό μετά από κάθε γεύμα, μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη που αυξάνει τη ροή του σάλιου, το οποίο ξεπλένει φυσικά τα βακτήρια και εξουδετερώνει τα οξέα.

 6. Αποφεύγουμε το κάπνισμα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman holds a green apple in her hands
Πόσο επηρεάζει η διατροφή τη στοματική μας υγεία;

Τα είδη καπνού δημιουργούν λεκέδες στα δόντια και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ουλίτιδας και καρκίνου του στόματος

 7. Τρώμε έξυπνα!

Σε κάθε ηλικία, η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για υγιή δόντια και ούλα. Μια ισορροπημένη διατροφή με δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, και γαλακτοκομικά προϊόντα μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και ουλίτιδας.

 8. Αποφεύγουμε σακχαρούχα ποτά 

Όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν απλά σάκχαρα, παράγουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, και ανοίγουν τον ασκό της φθοράς. Τα ποτά που περιέχουν σάκχαρα, όπως είναι τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά, αποτελούν ιδιαίτερη απειλή. Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να χειροτερεύσουν την κατάσταση, αφού η ενανθράκωση αυξάνει ακόμη περισσότερο την οξύτητα. Οι καραμέλες είναι επίσης βλαβερές καθώς προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών.

 9. Προστατεύουμε τα δόντια μας από χτυπήματα 

Οι αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες βοηθούν στη δημιουργία υγιών οργάνων, αλλά μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τα δόντια. Φοράμε προστατευτικά μασελάκια στο στόμα σε δραστηριότητες, όπως το skateboard και τα rollers καθώς και σε αθλήματα που ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος.

 10. Δεν ξεχνούμε το ραντεβού με τον οδοντογιατρό. 

Ένα οδοντιατρικό check-up κάθε 6 μήνες, και φυσικά πιο συχνά όταν υπάρχει ουλίτιδα, είναι απαραίτητο για την αφαίρεση της συσσωρευμένης πλάκας που δεν έχει απομακρυνθεί με το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα. Ο οδοντίατρος μας είναι ο μόνος που μπορεί να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του στόματος, να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του “βρουξισμού”, τη φθορά δηλαδή που προκαλείται από την τριβή των δοντιών από το στρες ή κατά τη διάρκεια του ύπνου και να προλάβει την απώλεια των δοντιών μας, εξαιτίας ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Δείτε τα προϊόντα για την Στοματική Υγιεινή της Frezyderm.