woman smiling

Δυσχρωμίες Δέρματος: 5 Μύθοι για Πρόληψη & Καταπολέμηση

Είναι όλα όσα γνωρίζετε για τις δυσχρωμίες του δέρματος αληθή; Το να ξέρετε τι ισχύει και τι όχι, είναι σημαντικό, για να τις αποφύγετε ή να τις διορθώσετε.

 

Κηλίδες και πανάδες εμφανίζονται μόνο όταν κάθεσαι πολύ στον ήλιο

Είναι αλήθεια πως η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η έκθεση σε αυτή χωρίς αντηλιακό, είναι η πιο συχνή αιτία υπερμελάγχρωσης. Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί άλλοι λόγοι που οδηγούν στον σχηματισμό κηλίδων στο δέρμα, όπως:

  • Η γενετική προδιάθεση
  • Οι ορμονικές διαταραχές
  • H περίοδος της εγκυμοσύνης με τις ορμονικές μεταβολές που κάνουν το δέρμα ευάλωτο σε χλόασμα (θα το ακούσετε και ως «μάσκα της εγκύου»)
  • Η ηλικία (με τις λεγόμενες κηλίδες ηλικίας, ή αλλιώς age spots)
  • Η λήψη φαρμακευτικών αγωγών
  • Κάποιες δερματικές φλεγμονές ή παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα
  • Οι ουλές (μετά από ακμή, χειρουργείο, τραυματισμό, εγκαύματα θερμικά ή χημικά) που σκουραίνουν χρωματικά κάτω απ’ τον ήλιο
  • Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων
  • Η εφαρμογή αρώματος κατά την έκθεση στον ήλιο

Μπορεί επίσης να υπάρχει συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων από τους παραπάνω παράγοντες, ευνοώντας την υπερμελάγχρωση του δέρματος.

 

Οι πιο σκούρες επιδερμίδες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για κηλίδες και πανάδες λόγω ήλιου

Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Οι πιο σκούρες επιδερμίδες είναι πιο επιρρεπείς στον υπερχρωματισμό του δέρματος, όταν υπερεκτίθενται στον ήλιο, γιατί εκκρίνουν περισσότερη μελανίνη απλώς συγκριτικά με τις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες «καμουφλάρουν» πιο έξυπνα τα σημάδια υπερχρωματισμού.

  

Για να αποφύγεις την υπερμελάγχρωση λόγω ήλιου, αρκεί να τον αποφύγεις τελείως

Δεν πρόκειται ακριβώς για μύθο αλλά για μία ανέφικτη λύση που προϋποθέτει ότι περνάμε την καθημερινότητά μας χειμώνα-καλοκαίρι σε κλειστούς σκιερούς χώρους το οποίο δεν είναι ούτε ρεαλιστικό να συμβεί (και δη σε μία μεσογειακή χώρα) αλλά ούτε και υγιές.

 

Για να αποφύγεις την υπερμελάγχρωση λόγω ήλιου, αρκεί να φοράς αντηλιακό

Το «τι αντηλιακό» είναι εξίσου σημαντικό. Αν, για παράδειγμα, συνηθίζαμε να φοράμε αντηλιακό υψηλής ηλιοπροστασίας αλλά διαπιστώσαμε ότι το δέρμα μας είναι ευάλωτο σε εμφάνιση κηλίδων, χρειάζεται πιθανότατα να στραφούμε πλέον σε δείκτη πολύ υψηλής προστασίας, ανεξαρτήτως του φωτοτύπου μας, για να αποτρέψουμε την εμφάνιση νέων σημαδιών.

Αν υπερχρωματιστεί το δέρμα σου μια φορά, θα υπερχρωματίζεται πάντα

Θα σου αρέσει σίγουρα:

mature woman skincare
Ώριμο Δέρμα: Υπάρχει Λόγος που Χρειάζεται Ενισχυμένη Ενυδάτωση

Μπορεί η εμφάνιση κηλίδων και πανάδων να είναι ιδιοσυγκρασιακή του δέρματός μας μπορεί και όχι. Αν ισχύει το δεύτερο, αποφεύγοντας αυτά που πυροδοτούν τον υπερχρωματισμό του, πιθανότατα θα προλάβουμε μία επανεμφάνιση κηλίδων. Σε κάθε περίπτωση, επειδή κάθε δέρμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεταβάλλεται διαρκώς, επηρεαζόμενο από ενδογενείς παράγοντες αλλά και από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και έχει τον δικό του τρόπο και χρόνο αντίδρασης σε αγωγές υπερχρωματισμού, είναι αυθαίρετο να μιλάμε με γενικεύσεις για τη μελλοντική του «συμπεριφορά» σε ό,τι αφορά την ομοιομορφία του τόνου του.

  

Ο υπερχρωματισμός του δέρματος διορθώνεται δύσκολα ή καθόλου

Άλλος ένας γενικευμένος μύθος που δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις αναγκαίες συνιστάμενες που θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα: δηλαδή τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» και τη γενετική προδιάθεση του δέρματος που εμφανίζει κατά τόπους σημάδια με ανομοιογενή χρωματικά τόνο, την ένταση και την έκταση των σημαδιών, την προθυμία και συνεργασία του ατόμου να εφαρμόσει για όσο χρόνο απαιτείται ένα πρωτόκολλο αποχρωματισμού στο δερματολογικό ιατρείο ή μία φροντίδα λευκαντικής δράσης δέρματος στο σπίτι, την επιμέλειά του στην τήρηση μέτρων ηλιοπροστασίας όλον τον χρόνο (με αντηλιακό, γυαλιά, καπέλο, αποφυγή ήλιου επικίνδυνες ώρες)  κ.λπ. Για όσους επιλέξουν τη λύση καταπολέμησης των δυσχρωμιών από την άνεση του σπιτιού τους, το πολυδύναμο σύστημα λεύκανσης Spot End συγκεντρώνει προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά λευκαντικής δράσης, διορθώνοντας τις υπάρχουσες δυσχρωμίες, αποτρέποντας την επανεμφάνισή τους στα συγκεκριμένα σημεία, προλαμβάνοντας την εμφάνιση νέων κηλίδων και αποκαθιστώντας τον χρωματικό τόνο.

Η φιλοσοφία Spot End συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

1)Λεύκανση: με στόχο τη μείωση του αριθμού των κηλίδων αλλά και την έντασή τους.

2) ενεργοποίηση της διαδερμικής διαβατότητας ώστε να μεταφερθούν τα δραστικά των προϊόντων μέχρι τις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και να καταμεριστούν στα σημεία-στόχους.

3) Αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος, ώστε να προληφθεί η υπέρμετρη παραγωγή μελανίνης που θα οδηγούσε ίσως σε νέες δυσχρωμίες.

 

Οι κρέμες λεύκανσης και το τζελ απολέπισης Spot End μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρόσωπο, λαιμό ή/και ντεκολτέ, αυτόνομα ή συνδυαστικά για μάξιμουμ, αποτέλεσμα, ανάλογα και με την ένταση-έκταση της υπερμελάγχρωσης ενώ η ειδικά σχεδιασμένη λευκαντική κρέμα χεριών είναι ιδανική για τις κηλίδες στο σημείο αυτό.

 

Συμβουλευόμαστε πάντα τον δερματολόγο μας για καθοδήγηση, κατάλληλη αγωγή, για να λύσουμε απορίες και να «γκρεμίσουμε» και άλλους μύθους σχετικά με τον  υπερχρωματισμό του δέρματος.