woman applying cream in her face

Ρυτίδες στο Μέτωπo στα 25+: Ποιες οι Αιτίες

Οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο, κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια… και όλα αυτά πριν καν κλείσουμε τα 30. Μπορεί να συμβεί. Κι αυτό γιατί οι ρυτίδες σε αυτό το σημείο του προσώπου, δεν οφείλονται πάντα στο πέρασμα του χρόνου. Τι μπορεί να τις δημιουργεί λοιπόν;

 

DNAεϊκές εγγραφές

Ο γονιδιακός μας χάρτης είναι αλληλένδετα εξαρτώμενος από τον αντίστοιχο των γονιών μας. Όπως «κληρονομούμε» συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, έτσι κληρονομούμε συχνά και την «προδιάθεση του δέρματος» για μία άλφα ή βήτα «συμπεριφορά». Μία μητέρα που εμφάνισε από νωρίς βαθιές γραμμές στο μέτωπό της, μπορεί να «κληροδοτήσει» στην κόρη της την ίδια τάση για «σπάσιμο» του δέρματος στην περιοχή αυτή, ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Τα γονίδια μας καθορίζουν επιπλέον συχνά, σε έναν βαθμό, και τα ποσοστά κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματός μας- των πρωτεϊνών που διατηρούν τον συνεκτικό ιστό του- αλλά και την ικανότητα και τον ρυθμό επιδιόρθωσης» του δέρματος.

 

Μειωμένο κολλαγόνο ή δίκτυο χωρίς οργάνωση

Τα περιορισμένα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης όμως δεν οφείλονται μόνο στις γονιδιακές μας καταβολές. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά τους αρχίζουν να μειώνονται  λίγο μετά τα 25 ως αποτέλεσμα της βιολογικής φθοράς των κυττάρων του δέρματος. Οι πρώτες ρυτίδες γενικά στο πρόσωπο ή ειδικά στο μέτωπο μπορούν να εξηγηθούν από τη φυσιολογική αυτή διαδικασία. Οι επιδερμίδες που είναι λιγότερο ανθεκτικές στην απώλεια κολλαγόνου, είναι αυτές με τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οριζόντιες ρυτίδες (ή «γραμμές της ανησυχίας», όπως ονομάζονται μεταφορικά) ή γραμμές ανάμεσα στα φρύδια (γνωστές και ως «ρυτίδες θυμού»). Πέρα από τα επίπεδα κολλαγόνου όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανομή των ινών του. Φανταστείτε το κολλαγόνο σαν ένα πλέγμα από πολλά μικρά καλώδια (αυτή είναι η εικόνα του στο μικροσκόπιο). Αν οι ίνες του σχηματίζουν «πυκνό πλέγμα» με καλή δομή και οργάνωση, το δέρμα διατηρεί την πυκνότητα και τη συνοχή του. Αν το δίκτυο των ινών του είναι αραιό και με ανοργάνωτη διάταξη, τότε η επιδερμίδα θα είναι λιγότερο σφριγηλή και πιο ευάλωτη στην εμφάνιση ρυτίδων στο μέτωπο.

 

 

Χρόνια εκφραστικότητα

Εκνευρισμός, θυμός, προβληματισμός, ανησυχία, έκπληξη… όταν ό,τι νιώθουμε καθημερινά αποτυπώνεται στο πρόσωπό μας, το δέρμα μας ακολουθεί την «κίνηση» των συναισθημάτων μας. Οι μυϊκές συσπάσεις του μετώπου που συνοδεύουν την εκφραστικότητά μας, αποδυναμώνουν τους ιστούς του δέρματος, δημιουργώντας ρυτιδώσεις στο μέτωπο και το μεσόφρυο.

 

 

 

«Aθόρυβο» photoageing

Θα σου αρέσει σίγουρα:

thumbnail
Μύθοι και αλήθειες για τον καθαρισμό προσώπου

Μια επιδερμίδα που εκτέθηκε στον ήλιο για μεγάλα διαστήματα ή χωρίς αντηλιακό, είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση ρυτίδων στο μέτωπο, στο πλαίσιο της φωτογήρανσης.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν τα 30, ανεξάρτητα από τα πρώτα σημάδια βιολογικής γήρανσης.

 

 

Γίνεται να λειανθούν οι ρυτίδες με καθημερινή καλλυντική φροντίδα;

Αν επιλεγεί το κατάλληλο skincare και αν τηρηθεί ένα συστηματικό πλάνο περιποίησης, μέρα και νύχτα, τότε μπορούμε να δούμε τις ρυτίδες στο μέτωπο και στο μεσόφρυο να μειώνονται σε βάθος και έκταση. Η αντιγηραντική κρέμα Dermiox είναι ειδικά σχεδιασμένη να δρα ενάντια στις στατικές και τις ρυτίδες έκφρασης. Εμπλουτισμένη με Πεπτίδιο Ιβίσκου, Φυτικά Αμινοξέα και Υαλουρονικό οξύ – συστατικά αποτελεσματικής μυοχαλαρωτικής δράσης, χωρίς όμως να επηρεάζεται η κινητικότητα των μυών ή να αλλοιώνεται η εκφραστικότητα του προσώπου- μειώνει τις ρυτίδες κατά 26% τις πρώτες 28 ημέρες χρήσης1. Είναι επίσης ιδανική για παράταση του αποτελέσματος, μετά από ενέσιμη επεμβατική θεραπεία.

 

Αν διαθέτουμε επιδερμίδα ευάλωτη σε γραμμές και ρυτίδες στην περιοχή του μετώπου ακόμα και στη δεκαετία των 20, αρχικά αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι κάτι αφύσικο και στη συνέχεια γεμίζουμε έξτρα αυτοπεποίθηση με τη σκέψη πως η «φροντίδα λείανσης» είναι και εφικτή και αποτελεσματική.

 

 

1.Hibiscus peptide ‑ Technical data.