woman taking shower

Σκληρό νερό: Πώς επηρεάζει την επιδερμίδα;

Τι είναι το σκληρό νερό και πώς θα το αναγνωρίσουμε; Μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα;  Ποιον τύπο επιδερμίδας «πλήττει» συνήθως; Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Όλες οι απαντήσεις σάς περιμένουν παρακάτω.

Τι καθορίζει αν το νερό είναι μαλακό ή σκληρό; 

Η ποσότητα ορυκτών αλάτων που περιέχει. Το σκληρό νερό περιέχει υψηλό ποσοστό αλάτων, συγκεκριμένα ασβεστίου και μαγνησίου. Εμφανίζεται συνήθως σε παράκτιες περιοχές επειδή πηγάζει από εδάφη που έχουν υψηλό ποσοστό ανθρακικού ασβεστίου (σε αντίθεση με το μαλακό νερό που προέρχεται από ορεινά μέρη και πηγάδια, επειδή τα βράχια στα σημεία αυτά δεν συσσωρεύουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου).

Πώς θα ξέρω ότι υπάρχει σκληρό νερό στο σπίτι;

Αναζητήστε εικόνες στο νοικοκυριό σας που μαρτυρούν την ύπαρξή του, όπως:

  • Συσσώρευση αλάτων στις βρύσες
  • Σημάδια στα πιάτα και τα ποτήρια που βγήκαν απ’ το πλυντήριο
  • Ένα φιλμ στην επιδερμίδα των χεριών σας με το που τα πλύνετε (από την αλληλεπίδραση του σαπουνιού με το ασβέστιο)
  • Σκληρά, άκαμπτα ρούχα μετά το πλύσιμο
  • Χαμηλή πίεση στις βρύσες

Πώς φθείρει το σκληρό νερό την επιδερμίδα;

Εξαιτίας των ορυκτών αλάτων που περιέχει, το σκληρό νερό δεν διαλύει σωστά το σαπούνι ή άλλο καθαριστικό αφήνοντας υπολείμματα στην επιδερμίδα. Τα υπολείμματα αυτά αλλά και τα ίδια τα ορυκτά μέταλλα του σκληρού νερού φράσσουν τους πόρους κάνοντας τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας να «παγιδεύονται» και να οδηγούμαστε σε συμπτώματα ακμής.

Καθώς το δέρμα «απογυμνώνεται» από τα φυσικά του έλαια που είναι αναγκαία για να παραμένει ενυδατωμένο και προστατευμένο και καθώς αποδυναμώνεται και ο φραγμός του, γίνεται ευάλωτο σε ξηρότητα, αφυδάτωση, ερυθρότητα, κνησμό και ερεθισμούς. Αν μάλιστα πρόκειται για ένα από τη φύση του ξηρό, δυσανεκτικό δέρμα, η εικόνα και η υφή του μπορεί να επιδεινωθεί μετά τη συνεχή επαφή με σκληρό νερό. Η δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού όμως συνδέεται άμεσα και με συμπτώματα εκζέματος και ατοπικής δερματίτιδας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής1, η διαβίωση σε περιοχές με σκληρό νερό σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στo Επιστημονικό Bρετανικό Περιοδικό «Clinical & Experimental Allergy» συνένωσε τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σχετικά με το σκληρό νερό και το ατοπικό/εκζεματικό δέρμα. Οι συντάκτες της ανακάλυψαν πως τα μικρά παιδιά που είχαν εκτεθεί σε σκληρό νερό είχαν πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπικό έκζεμα2 .

Πώς προφυλάσσω το δέρμα μου από τις επιπτώσεις του σκληρού νερού;  

Τώρα που έχετε την απάντηση στο «Σκληρό νερό: πώς επηρεάζει την επιδερμίδα;» μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα προστασίας:

  • Εγκαταστήστε έναν αποσκληρυντή νερού στο σπίτι. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τηλέφωνο ντους με ενσωματωμένο φίλτρο συγκράτησης ορυκτών αλάτων.
  • Επιλέξτε για το ντους σας:

α) χλιαρή θερμοκρασία καθώς το πολύ ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ξηρότητα και ευαισθησία στο δέρμα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

young woman applying face cream
Summer guide: Οδηγός «επιβίωσης» δέρματος και το βήμα που ξεχνάς

β) αντί για το κοινό σαπούνι που θα διαταράξει την ισορροπία του δέρματός σας επιτείνοντας τα σημάδια ξηρότητας (το οποίο, άλλωστε, δεν ενδείκνυται γενικά για τον καθαρισμό του δέρματος, είτε με σκληρό είτε με μαλακό νερό), προτιμήστε ένα εξειδικευμένο καθαριστικό σώματος, όπως το Body Shower Revitalizing Cleanser με σύνθεση που ενυδατώνει το δέρμα διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα την υγρασία του και του προσφέρει ελαστικότητα.

  • Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να ενυδατώσετε σωστά την επιδερμίδα μετά το ντους (τότε που απορροφά καλύτερα τα δραστικά της καλλυντικής περιποίησης): για την ευαισθητοποιημένη από το σκληρό νερό επιδερμίδα του προσώπου επιλέξτε την απαλή κρέμα εφόδου που χαρίζει ενυδάτωση και άνεση καταπολεμώντας την ερυθρότητα και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του αντιδραστικού δέρματος. Όσο για την περιποίηση του προσώπου, ο μαλακτικός αφρός Atoprel Emollient Mousse είναι η ιδανική επιλογή. Καθώς σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του ξηρού, ευαίσθητου, εύθραυστου και ατοπικού δέρματος ενυδατώνει την επιδερμίδα δημιουργώντας ένα αναλιπαντικό προστατευτικό φιλμ και ενδυναμώνει τον διαταραγμένο δερματικό φραγμό.
  • Τέλος, επειδή η ευαισθησία ενός ήδη δυσανεκτικού δέρματος μπορεί να ενταθεί όταν συναντήσει ερεθιστικούς παράγοντες, είναι σημαντικό να επιλέξετε για το πλύσιμο των ρούχων σας ένα απορρυπαντικό υποαλλεργικής και αντιερεθιστικής σύνθεσης.

Αν λοιπόν η επιδερμίδα σας «βάλλεται» από τις επιπτώσεις του σκληρού νερού, προλάβετε ή αντιμετωπίστε τες με τις κατάλληλες αλλαγές στον οικιακό σας εξοπλισμό και με τις προσαρμογές των συνηθειών σας και, πάνω απ’ όλα, συζητήστε με τον δερματολόγο σας για τις ενδεδειγμένες επιλογές φροντίδας της.

Βιβλιογραφία

1.The Effect of Water Hardness on Surfactant Deposition after Washing and Subsequent Skin Irritation in Atopic Dermatitis Patients and Healthy Control Subjects Simon G.Danby1KirstyBrown1Andrew M.Wigley1JohnChittock1Phyoe K.Pyae1CarstenFlohr24Michael J.Cork134
2. The effect of water hardness on atopic eczema, skin barrier function: A systematic review, meta-analysis
Zarif K. Jabbar-Lopez, Chuin Ying Ung, Helen Alexander, Nikeeta Gurung, Joanne Chalmers, Simon Danby, Michael J. Cork, Janet L. Peacock, Carsten Flohr