photo aging

Φωτογήρανση: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Εκτός από τη χρονο-γήρανση σημαντικό ρόλο στο πόσο πολύ και πόσο γρήγορα γερνάει το δέρμα μας παίζει και η φωτο-γήρανση. Όσο παράξενο και αν ακουστεί μάλιστα, δεν είναι η πρώτη αλλά η δεύτερη που ευθύνεται για το 90%* των ορατών αλλαγών στην επιδερμίδα μας! Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές και τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε και να διορθώσουμε τη φθορά της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας;

Η εικόνα ενός δέρματος με σημάδια φωτογήρανσης

Καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης (δομικών πρωτεϊνών του δέρματος) καταστρέφοντας τη συνοχή του, αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό, λιγοστεύοντας το «ρεζερβουάρ» υγρασίας στην επιδερμίδα, αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες προκαλώντας οξειδωτικό στρες και ενεργοποιεί την έκκριση ακανόνιστης μελανίνης κατά τόπους στο δέρμα, δημιουργείται μια εμφανής εικόνα γήρανσης με τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Λεπτές γραμμές και ρυτίδες («σπασμένο» δέρμα)
 • Μη ελαστικό, σφριγηλό δέρμα
 • Ξηρότητα/αφυδάτωση
 • Ανομοιόμορφη και τραχιά υφή
 • Θαμπή όψη
 • Δερματικές δυσχρωμίες/κηλίδες
 • Ερυθρότητα και κνησμό

Πριν από την πρόληψη, η κατανόηση:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νεανική όψη της επιδερμίδα μας σε συνάρτηση την ηλικία μας, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα έχει εξαντλήσει το απόθεμα της αντοχής της στον ήλιο, αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «ηλιακό κεφάλαιο». Ακριβώς επειδή οι φωτότυποι, οι ανάγκες της επιδερμίδας και ο τρόπος ζωής διαφέρουν από άτομο σε άτομο, από φυλή σε φυλή κ.λπ. δεν αναλογεί σε όλους τους ανθρώπους το ίδιο ηλιακό κεφάλαιο. Για παράδειγμα, οι ανοιχτόχρωμοι λαοί έχουν μικρότερα αποθέματα ηλιακού κεφαλαίου από τους μεσογειακούς πληθυσμούς. Το σίγουρο είναι πως όσο πιο νωρίς «ξοδέψει» κανείς το ηλιακό κεφάλαιο τόσο πιο πολύ εκτίθεται στις επιβλαβείς συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας που δεν αφορούν μόνο τη γήρανση αλλά και την εμφάνιση σοβαρών δερματικών παθήσεων (μελάνωμα κ.λπ.). Επειδή τα σημάδια αυτά εμφανίζονται αργά και «ύπουλα» μέσα σε βάθος χρόνου, μόνο με επαγρύπνηση και συνολική αλλαγή φιλοσοφίας απέναντι στην ηλιοέκθεση, θα καταφέρουμε να προστατευθούμε από τη φωτογήρανση.

Κλασικά αλλά αποτελεσματικά

Μπορεί οι γνωστές συμβουλές ηλιοπροστασίας που ακούμε από παιδιά να ακούγονται κλισέ, όμως στην πραγματικότητα είναι τα μόνα αποτελεσματικά μας «όπλα» ενάντια στη φωτογήρανση. Συνοπτικά, οι κανόνες είναι οι εξής:

 • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες, δηλαδή 11:00-4 :00
 • Φοράμε καλής ποιότητας γυαλιά και πλατύγυρο καπέλο κάτω απ’ τον ήλιο
 • Δεν ξεχνάμε να φοράμε αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι
 • Εφαρμόζουμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού και δεν αφήνουμε ακάλυπτο κανένα σημείο
 • Ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα (στη θάλασσα)
 • Επιλέγουμε αντηλιακό υψηλής ή πολύ υψηλής ηλιοπροστασίας, ανάλογα με τον φωτότυπό μας και την καθημερινότητά μας (π.χ. εξωτερικές εργασίες)
 • Αποφεύγουμε το γρήγορο μαύρισμα

Φυσικά, πέρα από το να βάλουμε το κατάλληλο αντηλιακό αποτελεσματικής προστασίας για πάντα στη ζωή μας, για να περιορίσουμε τη φθορά και να καθυστερήσουμε τα σημάδια φωτογήρανσης, χρειάζεται και η σωστή καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σε δύο «άξονες-κλειδιά»: τη βαθιά ενυδάτωση και την αντιοξειδωτική δράση. Η κρέμα ημέρας εντατικής ενυδάτωσης Moisturizing Plus κλειδώνει την υγρασία στην επιδερμίδα για δραστικό αποτέλεσμα επανόρθωσης και σφριγηλότητας ενώ η κρέμα νύχτας Night Force A+ E Cream με βιταμίνη Ε προστατεύει αποτελεσματικά από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών. Για να ενισχύσουμε τη δράση της, τη συνδυάζουμε με το Antioxidant Vit C Cream Booster που ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Και οι κηλίδες φωτογήρανσης, πώς φεύγουν;

Εάν δεν προλάβουμε να αποφύγουμε την εμφάνισή τους, υπάρχουν τρόποι να τις αποχρωματίσουμε σε μεγάλο βαθμό και να επαναφέρουμε τον ομοιόμορφο τόνο. Το πολυδύναμο σύστημα λεύκανσης Spot End  είναι ειδικά σχεδιασμένο να διορθώνει και να προλαμβάνει τις πανάδες που οφείλονται στον ήλιο.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applying make up
Πώς να Διαλέξεις το Σωστό Make Up για το Γιορτινό Μακιγιάζ

Συζητήστε με τον δερματολόγο σας το θέμα «φωτογήρανση: πρόληψη και αντιμετώπιση», ζητήστε την καθοδήγησή του, υιοθετήστε έναν συνολικό τρόπο προστασίας και καθυστερήστε το γήρας λόγω του ήλιου όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8042567/