blue light

Τι είναι το μπλε φως και πώς φθείρει την επιδερμίδα;

Non-stop σκρολάρισμα, μαραθώνιος σειρών, «κατεβατά» στο chatting, ανέβασμα ιστοριών… τι γίνεται όμως με την ιστορία της «φθαρμένης επιδερμίδας»; Όσο χαιρόμαστε χωρίς σταματημό τις ψηφιακές οθόνες μας -ειδικά την περίοδο που μένουμε πολλές ώρες στο σπίτι- το δέρμα μας δεν χαίρεται μαζί μας. Τι είναι όμως η μπλε ακτινοβολία, με ποιον τρόπο επηρεάζει τη δερματική λειτουργία και όψη και τι μπορούμε να κάνουμε, για να αποφύγουμε ή να αντιστρέψουμε τη φθορά της;

Ορατό φως υψηλής ενέργειας και… επίδρασης

Το μπλε φως είναι ένα από τα χρώματα που ανήκουν στο ορατό φάσμα φωτός και είναι γνωστό ως HEV (high-energy visible light). Εκπέμπεται από δύο βασικές πηγές: α) τον ήλιο (το γαλάζιο μάλιστα χρώμα του ουρανού, οφείλεται σ’ αυτό το μπλε φως) και β) τα smartphones, laptops, tablet, ορισμένες τηλεοράσεις και λάμπες LED, τις συσκευές δηλαδή που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Το αξιοσημείωτο με την μπλε ακτινοβολία είναι ότι με μήκος κύματος 390 με 500 nm, έχει την ικανότητα να διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα απ’ ό,τι η UV ακτινοβολία. Και μάλιστα χωρίς να το αντιληφθούμε καν! Ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να νιώσουμε το μπλε φως, (δεν ζεσταινόμαστε ούτε καιγόμαστε, όπως όταν νιώθουμε τη UV ακτινοβολία), δεν συνειδητοποιούμε την παρουσία του και τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει άμεσα ή μακροπρόθεσμα στο δέρμα μας.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα η μπλε ακτινοβολία;

Οι επιδράσεις της HEV ακτινοβολίας στην υγεία και καλή λειτουργία της επιδερμίδας ερευνώνται διαρκώς τα τελευταία χρόνια με τις μελέτες να διαδέχονται η μία την άλλη. Τα ευρήματα που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους δείχνουν πως η συνεχής έκθεση στο μπλε φως συνδέεται με:

  • Εμφάνιση πρόωρης γήρανσης/φωτογήρανσης, καθώς η επίδραση του φωτός HEV επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως επηρεάζεται η παραγωγή κολλαγόνου, γεγονός που οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος
  • Οξειδωτικό στρες, λόγω της αύξηση παραγωγής ελευθέρων ριζών
  • Δημιουργία μικροφλεγμονών/οιδημάτων στο δέρμα, αφού το μπλε φως διεισδύει σε μεγάλο βάθος στο δέρμα
  • Σχηματισμό δυσχρωμιών, για το λόγο ότι η μπλε ακτινοβολία ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα για την παραγωγή μελανίνης
  • Αποδυνάμωση του δερματικού φραγμού, του τελευταίου δηλαδή «τείχους άμυνας» της επιδερμίδας που την κρατάει επαρκώς ενυδατωμένη και προστατευμένη από εξωτερικές επιθέσεις. Αποτέλεσμα; Ένα δέρμα, ξηρό, αφυδατωμένο, τραχύ που έχει χάσει την ομοιόστασή του.

Πώς προλαμβάνουμε τον αντίκτυπο του μπλε φωτός των ψηφιακών συσκευών στο δέρμα μας;

Φαντάζει δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να εξορίσουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας, υπάρχουν όμως απλά καθημερινά βήματα που μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα μας.

  • Διάλειμμα από την οθόνη: όχι κατ’ ανάγκη πολυήμερη αποχή αλλά ακόμη και μικρά διαστήματα μέσα στη μέρα όπου θα έχουμε κλειστό το laptop και το smartphone μας, μπορούν να βοηθήσουν.
  • Αντί για μπλε φως, φυσικό φως: στα διαλείμματα αυτά, επωφελούμαστε απολαμβάνοντας τα οφέλη του φυσικού φωτός στη λειτουργία του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση στην ευεξία της επιδερμίδας μας.
  • Γυαλιά με ειδική επίστρωση: όσοι φορούν γυαλιά οράσεως μπορούν να προσθέσουν στους φακούς τους την ειδική επίστρωση που φιλτράρει το μπλε φως. Κυκλοφορούν όμως στην αγορά και σκέτοι φακοί με την ειδική κίτρινη επίστρωση, για άτομα χωρίς μυωπία που θέλουν να προστατεύσουν τα μάτια τους και το δέρμα τους από το HEV φως.
  • Φίλτρο μπλε φωτός στο κινητό: ορισμένα τηλέφωνα διαθέτουν μία ρύθμιση που απενεργοποιεί το μπλε φως ευνοώντας το κίτρινο φως (είναι το λεγόμενο «nightmode» ή «nightshift»). Υπάρχουν όμως και εφαρμογές που προσθέτουν αυτό το φίλτρο σε smartphones ή tablets καθώς και ειδικά τζάμια προστασίας οθόνης που φιλτράρουν το μπλε φως.
  • Αντηλιακό ακόμα και μέσα στο σπίτι ή το γραφείο, αν πρόκειται να εργαστούμε για ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Όχι όμως οποιοδήποτε αντηλιακό αλλά ένα προϊόν ηλιοπροστασίας με φίλτρα ευρέος φάσματος που επιπλέον ενισχύει την άμυνα του δέρματος απέναντι στη φθορά του μπλε φωτός. Το CreamtoPowder και FluidtoPowder Sun Screen SPF 50+με μοναδική καινοτομία White Peony Pure Skin Benefits, βασισμένη στις ευεργετικές ιδιότητες της λευκής παιώνιας στο δέρμα, είναι ειδικά σχεδιασμένα να ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό που αποδυναμώνεται από την έκθεση στο μπλε φως και να βελτιώνουν τους μηχανισμούς ενυδάτωσης, ώστε το δέρμα να παραμένει βαθιά ενυδατωμένο και ελαστικό. Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη* που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες 45-65 ετών με ξηρό και τραχύ δέρμα** μετά από 28 ημέρες χρήσης του Sun Screen CreamtoPowder, η δερματική ξηρότητα μειώθηκε κατά 11%.
  • Αντιοξειδωτική διατροφή: για να προστατευθούμε από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η υπερέκθεση στην μπλε ακτινοβολία, θωρακίζουμε το δέρμα μας και εκ των έσω, βάζοντας στο μενού μας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως ελαιόλαδο, super fruits, εσπεριδοειδή, ρόδι, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι κ.λπ.

Και κάπως, συνεχίζουμε να χαιρόμαστε την ψηφιακή μας ζωή ενημερωμένοι και προστατευμένοι, ώστε να χαρίσουμε πρώτοι εμείς στο δέρμα μας τα χιλιάδες likes που του αξίζουν.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

blonde woman smiling by the sea
Δυσχρωμίες Δέρματος & Γήρανση: Πώς Μπορώ να τις Αντιμετωπίσω;

*Biobasic Europe-Τμήμα Ιατρικής πανεπιστημίου της Pavia.

** Λόγω εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη βιταμινών (π.χ. βιταμίνης D).