Aνδρογενετική Αλωπεκία: Τι πρέπει να ξέρω
Ο ορισμός
Αλωπεκία ορίζεται γενικά η απώλεια τριχών που αφορά και το ανδρικό αλλά και το γυναικείο φύλο. Η ανδρογενετική αλωπεκία στην οποία θα αναφερθούμε στο άρθρο αυτό, είναι μια πολύ συχνή, γενετικά προκαθορισμένη πάθηση κατά την οποία υπάρχει σταδιακή απώλεια τριχών. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι η σταδιακή μετάβαση των μεγάλων, μεγάλης διαμέτρου και με χρώμα, τριχών σε μικρές, λεπτές και άχρωμες σε συγκεκριμένες περιοχές του τριχωτού. Στην ανδρογενετική αλωπεκία η διάρκεια της αναγενούς φάσης (της περιόδου δηλαδή που μεγαλώνουν οι τρίχες) μικραίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γρήγορη μετατροπή στην τελογενή φάση (την περίοδο που πέφτουν οι τρίχες). Στους άνδρες η απώλεια ξεκινάει συνήθως από την περιοχή των κροτάφων και το μπροστινό τμήμα του τριχωτού(Hairline) ενώ στις γυναίκες η απώλεια είναι περισσότερο διάχυτη και διατηρείται η πρόσθια γραμμή του τριχωτού που δεν οδηγείται συνήθως στην πλήρη απώλεια. Η κλινική εικόνα σε κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει λόγω των διαφορετικών προτύπων που υπάρχουν.
Τα αίτια
Υπάρχουν αρκετά είδη αλωπεκίας που μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες όπως γενετική προδιάθεση (ανδρογενετική αλωπεκία), ορμονικές, διαταραχές, λήψη φαρμάκων, παθολογικά αίτια, εκτεταμένο styling,stress κ.α.
Η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης από τον δερματολόγο καθώς και με τη λήψη ιστορικού προκειμένου να αποκλειστούν άλλες αιτίες, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια τριχών. Σπάνια, η αλωπεκία μπορεί να προσομοιάζει με άλλες παθήσεις του τριχωτού όπου η απώλεια τριχών είναι μη αναστρέψιμη (ουλωτικές αλωπεκίας). Εάν κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα δερματολόγο, μπορεί να γίνει έλεγχος αιματολογικός (που μπορεί να αφορά τη λειτουργία του θυρεοειδους, καθώς και τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και τις αποθήκες αυτού) και πιο ενδελεχής εξέταση για την αποσαφήνιση του αιτίου.
Ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα
Η απώλεια των τριχών έχει συχνά επίπτωση στην ψυχολογία των ασθενών τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, επηρεάζοντας την προσωπική και κοινωνική ζωή τους. Ο δερματολόγος λαμβάνοντας αυτά υπόψη, καλείται να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.
Αγωγή κατά περίπτωση
Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, θα δοθεί και η κατάλληλη αγωγή. Αυτή μπορεί να είναι τοπική με προϊόντα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιποίησης, φροντίδας και ενίσχυσης του τριχωτού της κεφαλής καθώς και με σκευάσματα με φαρμακευτική δραστική ουσία. Πολλές φορές, επιλέγεται συνδυασμός των παραπάνω. Σε εμμένουσες ή πιο δύσκολες περιπτώσεις, δίνεται θεραπεία από το στόμα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η αγωγή να είναι επεμβατική με τη μορφή της μεσοθεραπείας, αυτόλογης ή ετερόλογης. Σε αρκετά προχωρημένες περιπτώσεις, η μεταμόσχευση μαλλιών ανήκει και αυτή στα θεραπευτικά όπλα.
Συμπερασματικά, λοιπόν, είναι σημαντική η έγκαιρη εξέταση, διάγνωση και θεραπεία στα πρώτα σημάδια απώλειας τριχών, εάν είναι δυνατόν, για το βέλτιστο αποτέλεσμα.