acne is normal

Η ακμή είναι φυσιολογική

Συμβαίνει συχνά. Πολύ πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε. Και αφορά πολλούς. Πολύ περισσότερους απ’ όσο νομίζουμε. Γι’ αυτό και η ακμή είναι μία απόλυτα φυσιολογική δερματική κατάσταση. Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στον «στατιστικό της χάρτη», για να κατανοήσει την έκταση, και τη συχνότητά της.

Η ακμή στα μήκη και τα πλάτη της γης 1

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη, «η ακμή υπολογίζεται πως αφορά το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι η 8η πιο επικρατούσα πάθηση παγκοσμίως». «Πρόσφατες μάλιστα έρευνες, γενικές και προερχόμενες από ιδρύματα (Πανεπιστήμια κ.λπ.) δείχνουν πως η επικράτηση της ακμής τείνει να εδραιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ηλικιακή γκάμα που «προτιμά» 2,3,4

Η ακμή συνήθως αρχίζει την περίοδο της εφηβείας και είναι πολύ συχνή σε αυτό το ηλικιακό στάδιο. Περίπου το 85% των εφήβων μεταξύ 12 και 14 ετών βιώνει τουλάχιστον ήπια ακμή ενώ περίπου το 95% ατόμων από 11 έως 30 ετών εμφανίζει ακμή σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, τα συμπτώματα ακμής μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικιακή φάση και μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και όταν κάποιος φτάσει στη δεκαετία των 30 ή των 40. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει συμπτώματα ακμής σε on and off κλίμακα για αρκετά χρόνια, πριν αρχίσουν τα συμπτώματα να υποχωρούν καθώς μεγαλώνει σε ηλικία.

Πιο πολλές γυναίκες ή άνδρες με ακμή; 5,6

Στη φάση της εφηβείας η ακμή είναι πιο συχνή στα κορίτσια στην ηλικία των 14 με 17 ετών και στα αγόρια στην ηλικία των 16 με 19 ετών ενώ στην ενήλικη ζωή η ακμή αφορά το 15% των γυναικών.

Η ποσότητα ορίζει τη φυσιολογικότητα;

Σε μεγάλο βαθμό ναι. Όταν μια δερματική κατάσταση απαντά σε τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι δεν μπορεί να πρόκειται για μία σπάνια, μη φυσιολογική, έξω από τα ιατρικά δεδομένα ιατρική κατάσταση. Πόσο παράδοξο θα ήταν στ’ αλήθεια να εμφανίζει κάτι αφύσικο τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης; Τόσο παράδοξο που ίσως δεν θα επαρκούσαν όλοι οι δερματολόγοι του κόσμου για να δώσουν λύσεις και εξηγήσεις στα πώς και τα γιατί του ακνεϊκού δέρματος! Αν κάτι μας λέει η τόσο ευρεία παρουσία του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος, είναι πως πρόκειται για μία συνήθη και φυσιολογική κατάσταση.

Η ακμή είναι φυσιολογική μεν απαιτητική δε

Το ότι είναι εξαιρετικά πιθανό από στατιστικής πλευράς να εμφανίσει ένα δέρμα λιπαρότητα με τάση ακμής δεν σημαίνει όμως πως δεν χρειάζεται να του δοθεί μία έξτρα έμφαση φροντίδας. Το αντίθετο. Η επιδερμίδα με ατέλειες έχει αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καθημερινή καθαριστική της φροντίδα. Κι αυτό γιατί αν δεν απομακρυνθούν αποτελεσματικά η περίσσεια λιπαρότητας και σμήγματος (συνδυαστικά με τους ρύπους, τα νεκρά κύτταρα ή και τα υπολείμματα μακιγιάζ που έχουν συσσωρευτεί στο δέρμα) τότε οι πόροι θα φράξουν με κίνδυνο να επιδεινωθούν τα σπυράκια και η ερυθρότητα ή ακόμη και να εμφανιστούν μολύνσεις της επιδερμίδας. Επιπλέον, ένα μη καθαρό λιπαρό δέρμα, δεν θα μπορέσει ποτέ να απορροφήσει αποτελεσματικά τα δραστικά της καλλυντικής του φροντίδας (ή της φαρμακευτικής του αγωγής, αν του χορηγείται). Όση αξία έχει όμως το να μην αμεληθεί ο καθαρισμός άλλη τόση έχει και το να γίνει με τα κατάλληλα, ειδικά μελετημένα προϊόντα. Η εξειδικευμένη σειρά καθαριστικών προσώπου acnorm σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος και διαθέτει συνθέσεις που απομακρύνουν αποτελεσματικά το υπερβολικό σμήγμα, τους ρύπους και το μακιγιάζ αλλά πέρα από αποτελεσματικό καθαρισμό προσφέρουν και ήπια μικροβιακή προστασία, αναγκαία στον συγκεκριμένο τύπο δέρματος.  Η σειρά όμως λαμβάνει υπόψη και τις προτιμήσεις και ανάγκες κάθε ατόμου σε σύνθεση και υφή. Για κάποιον που επιθυμεί πρακτικότητα, για παράδειγμα, το άνυδρο καθαριστικό τζελ το οποίο ενεργοποιείται με το νερό, μετατρέπεται σε γαλάκτωμα και ξεπλένεται πιο εύκολα είναι η ιδανική λύση για τον καθαρισμό του προσώπου του. Από την άλλη, ο πρακτικός έτοιμος αφρός acnorm active foam plus προσφέρει απαλό καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς για τα πιο ευαίσθητα λιπαρά δέρματα με τάση ακμής ενώ για τους λάτρεις της κλασικής επιλογής υγρού καθαριστικού, το acnorm active cleanser είναι η τέλεια λύση.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman faces hershelf in the mirror
Οι Αδένες Προσώπου και η Ζώνη “Τ”

Όμως θυμηθείτε! Υπερβάλλων ζήλος ίσον υπερβάλλον σμήγμα

Όταν το παρακάνουμε με τον καθαρισμό του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος, το απογυμνώνουμε από την αναγκαία ποσότητα φυσικών ελαίων του και ενεργοποιούμε το alert mode του αναγκάζοντάς το να παραγάγει ακόμη πιο μεγάλα ποσοστά λιπαρότητας, για να αποκαταστήσει την απώλεια. Δύο φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ) είναι αρκετές για το πλύσιμο του προσώπου με ατέλειες.

Αγκαλιάζουμε λοιπόν τη φυσιολογικότητα του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος και το καθαρίζουμε με μεθοδικότητα, για να το διατηρήσουμε αναζωογονημένο και φρέσκο, γεμάτο άνεση και ευεξία.