woman faces hershelf in the mirror

Εσωτερική Ακμή: Πως Εμφανίζεται & Τρόποι Αντιμετώπισης

Με τον όρο εσωτερική ακμή εννοούμε την κυστική ακμή η οποία αποτελεί μία σχετικά συχνή αλλά και ιδιαιτέρως σοβαρή μορφή ακμής.

Τα “εσωτερικά σπυράκια” εμφανίζονται με τη μορφή κύστεων, και όχι με τα συνηθισμένα σπυράκια της ακμής, κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα (ράχη, στέρνο, χέρια). Συνοδεύονται από διόγκωση (πρήξιμο), ερυθρότητα και, πολύ συχνά, από πόνο.

Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας τους είναι η συσσώρευση σμήγματος, ρύπων και βακτηρίων τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στην επιδερμίδα. Όταν εγκλωβιστούν στους τριχικούς θύλακες, εμφανίζεται ένα ερυθρό, επώδυνο οζίδιο και ακολουθεί η δημιουργία κύστης, στην περίπτωση που η λοίμωξη επεκτείνεται και βαθύτερα στο δέρμα.

 

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση εσωτερικής ακμής είναι:

  • Η έντονη λιπαρότητα ή η υπερέκκριση σμήγματος.
  • Οι ορμονικές διαταραχές (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη).
  • Κληρονομική επιβάρυνση-προδιάθεση (όταν κάποιος από τους δύο γονείς είχε κυστική ακμή, τότε οι πιθανότητες να εμφανίσει και το παιδί, είναι κατά πολύ αυξημένες).
  • Η συνεχής χρήση μάσκας (την τελευταία τριετία τα ποσοστά υποτροπών ή μη ίασης των περιστατικών ακμής είναι αυξημένα).

 

Καθώς η εσωτερική ακμή αποτελεί μία δύσκολη κατάσταση, απαιτεί υπομονή και επιμονή από τους ασθενείς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουν ή να τρίβουν την πάσχουσα περιοχή, διότι, εκτός από την εξάπλωση της φλεγμονής, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών.

Ο σωστός και επιμελής καθαρισμός του προσώπου (πλύσιμο πρωί και βράδυ), με ειδικά για λιπαρές επιδερμίδες καθαριστικά, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η χρήση ειδικής σμηγματορρυθμιστικής κρέμας επίσης μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της λιπαρότητας, άρα και στη μείωση του σμήγματος.

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά), με περιορισμένη την κατανάλωση λιπαρών και πρόχειρων γευμάτων (junk food), καθώς και η αυξημένη πρόσληψη υγρών (κατά βάση νερού), συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Asian woman with pimple in her cheek
Έχω Λιπαρό Δέρμα: Τι να Κάνω;

Όλα τα χρησιμοποιούμενα προϊόντα, είτε καθαριστικά, είτε καλλυντικά, θα πρέπει να είναι συμβατά και κατάλληλα για ακνεϊκά δέρματα ή για δέρμα με τάση ακμής (oil free).

Συστηματικές θεραπείες (με χάπια ρετινοειδή ή αντιβιοτικά) έχουν αυστηρά ένδειξη μόνο κατόπιν επίσκεψης σε δερματολόγο.

Επίσης, δεν συστήνεται να ακολουθούμε τα διάφορα tips (ή γιατροσόφια) που είναι διαδεδομένα στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του ασθενούς.

Λόγω λοιπόν του ότι η εσωτερική ακμή αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, καθώς και  του ότι η κατάσταση, αλλά και η θεραπεία, του εκάστοτε ασθενούς είναι ξεχωριστή και εξατομικευμένη, η συμβουλή-συμβολή ενός δερματολόγου είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. American Academy of Dermatology :”Acne”, What Can Clear Severe acne?”, “Acne : Tips of Managing”
  2. Zaenglein AL, Pathy AL, Schlosser BJ, et al. Guidlines of care for the managment of acne vulgaris. J Am Acad Dermatol. 2016; 74 (5) : 945-73. e-33.
  3. Thiboutot D, et al. Pathogenesis, clinical manifestations and diagnosis of acne. Accessed July 9, 2020.
  4. Acne: tips of managing aad.org/public/diseases/acne/skin-care/tips.