woman looking her face at the mirror

Ακμή ενηλίκων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ακμή αποτελεί ένα πρόβλημα που δεν είναι αποκλειστικά προνόμιο των εφήβων. Ενώ εμφανίζεται συχνότερα σε μικρότερες ηλικίες, δεν είναι απίθανο να παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, άνω των 30 ή και 40 ετών. Οι γυναίκες είναι αυτές που, κατά κύριο λόγο, προσβάλλονται συχνότερα.

Οι κυριότεροι τύποι είναι:

  • Φαγεσωρική (με την παρουσία μαύρων κεράτινων στιγμάτων)
  • Βλατιδοφλυκταινώδης (με την εμφάνιση βλατίδων ή φλυκταινών)
  • Βλατιδοοζώδης (με βλατίδες και οζίδια, τα οποία φλεγμαίνουν και προκαλούν πόνο)
  • Κυστική (με την εμφάνιση κύστεων. Είναι η πιο βαριά μορφή ακμής)
  • Maskne (εμφανίστηκε την τελευταία διετία και προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση μάσκας)

Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και στον θώρακα. Τα αίτια είναι ίδια με αυτά της κοινής-εφηβικής ακμής, οφείλεται δηλαδή στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, άρα και σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος, αλλά και στο προπιονικό βακτήριο της ακμής, το οποίο είναι υπεύθυνο για την τοπική φλεγμονή. Επικουρικούς παράγοντες αποτελούν οι ορμονικές διαταραχές, ο τύπος δέρματος, η κληρονομικότητα, η λήψη διαφόρων φαρμάκων, καθώς και το άγχος-στρες.

Ανάλογα με το πότε εμφανίζεται, διακρίνεται σε:

  • Επίμονη ακμή η οποία έχει την έναρξή της στην εφηβεία, αλλά συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.
  • Όψιμης έναρξης ακμή η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ενήλικο ζωή.

Και ενώ η ακμή των εφήβων εμφανίζεται συνήθως στο μέτωπο και τα ζυγωματικά, αυτή των ενηλίκων εντοπίζεται στο πηγούνι και στον λαιμό.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ακμή, είναι τα εξής 5:

 

1. Πιάνουμε ή καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με λερωμένα χέρια.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται αυτόματη μεταφορά βακτηρίων σε υγιείς ιστούς του προσώπου, δημιουργώντας έτσι νέα σπυράκια.

2. Σπάμε τα σπυράκια.

Δημιουργούμε ουσιαστικά μια πληγή, στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τα σπυράκια, με κίνδυνο να δημιουργηθεί ουλή, η οποία, φυσικά, αντιμετωπίζεται πολύ πιο δύσκολα από ότι τα σπυράκια.

3.Χρησιμοποιούμε λάθος καλλυντικά-προϊόντα περιποίησης.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

yt video thumbnail
Δέρμα με τάση ακμής: 4+1 βήματα για σωστό καθαρισμό προσώπου

Θα πρέπει να επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε προϊόντα συμβατά με τον τύπο δέρματος, δηλαδή προϊόντα για ακνεικά δέρματα ή oil free. Είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν τους πόρους και να επιδεινώσουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

4. Καθαρίζουμε πολύ έντονα ή πολύ συχνά το πρόσωπο.

Με τον τρόπο αυτό αφυδατώνεται το δέρμα, μειώνεται η φυσική του λιπαρότητα και προκαλείται ερεθισμός. Το έντονο τρίψιμο, επίσης, του προσώπου με πετσέτα ή χειροπετσέτα, έπειτα από το πλύσιμο, ερεθίζει περισσότερο και μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

5. Δεν ενυδατώνουμε όσο πρέπει την επιδερμίδα μας.

Τα ακνεϊκά δέρματα αφυδατώνονται εύκολα, διότι έχουν περισσότερο σμήγμα και λιγότερο νερό. Είναι απαραίτητη λοιπόν μια ενυδατική-σμηγματορυθμιστική κρέμα, προκειμένου να προσφέρουμε στο δέρμα μας όλα εκείνα τα συστατικά που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λόγω λοιπόν του ότι η ακμή είναι μια πάθηση με επιμονή, απαιτείται η αντίστοιχη υπομονή και από τους ασθενείς, αλλά και τους θεράποντες δερματολόγους, προκειμένου να επιλύσουμε το πρόβλημα.