blonde haired woman with pimple

Έντονη Ακμή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως (το 40% αυτού, για την ακρίβεια) έχει εμφανίσει συμπτώματα ακμής1 ενώ το 20% των περιστατικών έχει εμφανίσει έντονη ακμή1. Ας δούμε παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την έντονη ακμή καθώς και συμβουλές για ένα δέρμα με καλύτερη εικόνα στο θέμα των ατελειών.

Τι είναι η έντονη ακμή και τι συμπτώματα έχει;

Είναι αυτό που οι δερματολόγοι ονομάζουν σοβαρή ακμή, ή ακμή τύπου 3. Στην πραγματικότητα, η έντονη ακμή είναι κάτι πολύ παραπάνω από λίγα σπυράκια ή κοκκινίλες που υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό που διακρίνει την έντονη ακμή από τη μέτρια ή την ήπια, είναι ο αριθμός και η έκταση των φλεγμονωδών βλαβών. Όταν μεγάλο μέρος του προσώπου καλύπτεται από φαγέσωρες (μαύρα ή λευκά στίγματα) και κόκκινα σπυράκια ή οζίδια ή κύστες στο δέρμα, τότε πιθανότατα μιλάμε για σοβαρή ακμή.  Όλη αυτή η κατάσταση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι το μικρόβιο που ευθύνεται για την ακμή, έχει βρει πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό του. Τα άτομα με σοβαρή ακμή νιώθουν ότι τα σπυράκια τους είναι «ριζωμένα βαθιά στο δέρμα» και κάποιες φόρες εμφανίζεται και πόνος ή οίδημα. Επίσης η ένταση των συμπτωμάτων είναι ένα οδηγός που αξιολογεί ο δερματολόγος. Μιλάμε για έντονη ερυθρότητα; Για πολλά ανάγλυφα σημεία; Για «φουσκωμένες» κύστες; Για σκληρά οζίδια; Ανάλογα με την εικόνα της, οι ειδικοί χωρίζουν την ακμή σε διάφορες κατηγορίες (φλεμονώδη, οζώδη, πυώδη, οζιδιοκυστική κ.λπ.).  Όσο πιο έντονη είναι η φλεγμονή τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να παραμείνουν οι ουλές στο δέρμα, όταν υποχωρήσουν οι ενεργές βλάβες της ακμής, ειδικά αν δεν ληφθεί η κατάλληλη αγωγή.  Η έντονη ακμή δεν εμφανίζεται μόνο στην εφηβική ηλικία αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και στο ενήλικο δέρμα.

Αντιμετωπίζεται η έντονη ακμή;

Υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να μας συστήσει ο δερματολόγος μας ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει την εικόνα του δέρματός μας και να  διαγνώσει αν όντως πρόκειται για σοβαρή ακμή και σε ποια κατηγορία ανήκει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε κάθε είδος ακμής, και ειδικά στις περιπτώσεις έντονων βλαβών στο δέρμα, δεν κάνουμε αυτοδιάγνωση και απευθυνόμαστε άμεσα στον γιατρό. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχουμε να δούμε σημάδια βελτίωσης σε εύλογο διάστημα και να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής με μείωση των πιθανοτήτων παραμονής ουλών.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε ή να ελέγξουμε την ακμή;  

Πέρα από τη θεραπεία του δερματολόγου μας και συνδυαστικά με αυτή, υπάρχουν βήματα που θα μας βοηθήσουν στο διάστημα που ακολουθούμε την αγωγή μας, για να μην υποτροπιάσουν τα συμπτώματα ακμής:

 

  • Δεν «πειράζουμε» το δέρμα μας αφενός γιατί θα το ερεθίσουμε περισσότερο αφετέρου γιατί τα μικρόβια από τα χέρια μας, ειδικά αν δεν είναι καθαρά, θα πολλαπλασιάσουν τα «κακά» βακτήρια και θα επιδεινώσουν τις φλεγμονές. Έτσι δεν σπάμε τα σπυράκια και τις κύστες, δεν ξύνουμε και δεν τρίβουμε το δέρμα.
  • Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τον ήλιο γιατί οι ουλές είναι ευάλωτες στο να δημιουργήσουν υπερμελάγχρωση, δηλαδή να αποκτήσουν σκούρο χρώμα στα συγκεκριμένα σημεία. Επίσης, φοράμε πλατύγυρο καπέλο που θα προφυλάξει το πρόσωπο από την έκθεση στον ήλιο.
  • Αποφεύγουμε το πολύ ζεστό νερό στο πλύσιμο του προσώπου που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ακμής.
  • Αποφεύγουμε τα υπερβολικά πλυσίματα του προσώπου. Η προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από την έξτρα λιπαρότητα, θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη έκκριση σμήγματος, αυξάνοντας τις ατέλειες. 2 φορές πλύσιμο την ημέρα, πρωί και βράδυ αρκούν εκτός αν ο γιατρός μας συστήσει κάτι άλλο.
  • Τηρούμε μία σωστή ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου, ακολουθώντας τα κατάλληλα προϊόντα. Ο ενεργός αφρός καθαρισμού για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, Ac-Norm Active Foam Plus είναι σε πρακτική μορφή έτοιμου αφρού που δεν απαιτεί τρίψιμο, για απαλό καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς. Είναι ειδικά μελετημένος να μειώνει τη λιπαρότητα και να παρέχει σμηγματορρυθμιστική δράση ενώ παράλληλα προσφέρει και βακτηριακή προστασία, εξαιρετικά πολύτιμη για το δέρμα με συμπτώματα σοβαρής ακμής όπου ευνοείται ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων βακτηρίων.
  • Επίσης, συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας για την παράλληλη (ή ανεξάρτητη) με το σχήμα αγωγής μας χρήση μιας ειδικά μελετημένης φροντίδας για τη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής Τύπου 3. Η AcNorm Medilike Effect 3 Cream (ιατροτεχνολογικό προϊόν CΕ2803)2 αποτελεί εναλλακτική επιλογή φαρμακευτικών αγωγών και μιμείται τη δράση της κλασικής θεραπείας για τη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής Τύπου 3 (σοβαρή-φλεγμονώδης-οζιδιοκυστική) χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών μορίων. Απλώνεται απαλά στην πάσχουσα περιοχή 1-2 φορές την ημέρα κατά περίπτωση, σε καθαρό και στεγνό δέρμα και η μεθοδική εφαρμογή της συντελεί σημαντικά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της ακμής.
  • Διατηρούμε μία θετική στάση απέναντι στο θέμα. Η ακμή, ακόμα και αυτή με πιο σοβαρά συμπτώματα, είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχει βρει λύση μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, ακόμα και με μόνιμα αποτελέσματα, και με συντονισμένες κινήσεις, υπομονή και μεθοδικότητα, μπορούμε να ανήκουμε και εμείς σ’ αυτό το τμήμα του πληθυσμού.

Συμπερασματικά, αν εμφανίζουμε συμπτώματα σοβαρής ακμής, συμβουλευόμαστε πάντα τον δερματολόγο μας, ακολουθούμε το κατάλληλο σχήμα θεραπείας και βελτιώνουμε σταδιακά την υφή και την εικόνα του δέρματός μας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applying make-up
Ποιο είναι το κατάλληλο make-up για την ακμή;

 

 

1.Prevalence, Intensity and Psychosocial Burden of Acne Itch: Two Different Cohorts Study, Marta Szepietowska, Conceptualization, Methodology, Validation, Formal analysis, Investigation, Data curation, Writing – original draft, Writing – review & editing, Visualization, Supervision, Project administration, Beata Bień, Piotr K. Krajewski,* Aleksandra A. Stefaniak, and Łukasz Matusiak, National Library of Medicine.

2.Ιατροτεχνολογικό προϊόν. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.