back acne

Ακμή στην Πλάτη: τι την Προκαλεί

«Πώς εμφανίστηκαν ξαφνικά τα σπυράκια στην πλάτη μου;» αναρωτιέστε και ενοχοποιείτε αυτόματα το συνθετικό μπλουζάκι που φορέσατε τις προάλλες. Μπορεί να φταίει και αυτό, όμως υπάρχουν και πιο προφανείς λόγοι για την «ανάγλυφη» πλάτη σας. Εάν έχετε κάνει κανόνα αυτά τα 4 μικροπράγματα στην καθημερινότητα, η «ζημιά» δεν αργεί να γίνει.

 

  • Ένα backpack γεμάτο… ευθύνες

Το σακίδιο που κουβαλάτε στον δρόμο προς τη δουλειά, τη σχολή κ.λπ. είναι «θησαυρός» για την πλάτη σας, αφού ισομοιράζει το βάρος και δεν καταπονεί τη μέση και τη σπονδυλική σας στήλη. Όμως μπορεί να είναι υπεύθυνο για μια δυσάρεστη έκπληξη.  Όντας κολλημένο επάνω σας, το backpack κάνει το ρούχο που φοράτε κατάσαρκα στον κορμό σας να κολλάει ακόμη πιο πολύ στην επιδερμίδα σας και με την αύξηση της τριβής, το δέρμα σας ιδρώνει. Η περίσσια λιπαρότητα του δέρματος λόγω ιδρώτα, συνδυαστικά με τα βακτήρια, τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί στην επιδερμίδα σας, μπορούν να φράξουν τους πόρους σας και να δημιουργήσουν ακμή, ειδικά αν το σακίδιο μείνει για πολλή ώρα τοποθετημένο στην πλάτη σας και αν οι ιμάντες του είναι σφιχτά δεμένοι στο σώμα σας. Για να περιορίσετε λοιπόν την τριβή της τσάντας στην πλάτη σας και να αποφύγετε τα επακόλουθά της, δοκιμάστε τα εξής: χαλαρώστε λιγάκι τους ιμάντες του backpack ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τη ράχη σας, το σημείο δηλαδή όπου εμφανίζονται τα σπυράκια (προσοχή μόνο να μην υπερβάλλετε, γιατί τοποθετημένο πολύ χαμηλά, το σακίδιο μπορεί να βλάψει τη μέση σας) και στα διαλείμματα ανάπαυσης στη διαδρομή σας, όταν π.χ. κάθεστε σε ένα παγκάκι ή πεζούλι με τους φίλους σας κ.λπ., βγάλτε για λίγο από την πλάτη σας το σακίδιο, για να μειώσετε την εφίδρωση. Τέλος, μην ξεχνάτε να φοράτε βαμβακερά μπλουζάκια, αφού το βαμβάκι επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει καλύτερα.

 

  • Μην οδηγείτε… τη ράχη σας στο πρόβλημα

Κάθεστε πολλές ώρες πίσω από το τιμόνι ή ως συνοδηγός;  Τότε, δυστυχώς οι πιθανότητες να εμφανίσετε σπυράκια στην πλάτη, αυξάνονται σημαντικά. Όσο το ύφασμα από την μπλούζα, το πουκάμισο, το ρούχο γενικά που φοράτε, τρίβεται στην πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου, κάνει το δέρμα σας να ιδρώνει με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ατέλειες στη ράχη σας.  Αν μάλιστα το κάθισμα του αυτοκινήτου δεν είναι από βαμβακερό ύφασμα, η εφίδρωση είναι ακόμη πιο έντονη και τα σπυράκια το ίδιο. Η λύση δεν είναι φυσικά να διασχίσετε την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη στο περπατητό! Μπορείτε όμως να επιλέξετε βαμβακερά καλύμματα αυτοκινήτου, να φοράτε όσο το δυνατόν περισσότερο βαμβακερά ρούχα και να σηκώνετε πού και πού την πλάτη σας όταν σταματάτε στο φανάρι, για να ξεπιαστείτε κιόλας.

 

  • Καληνύχτα… σπυράκια

Μπορεί το «ανάσκελα» να σας βολεύει ως στάση ύπνου αλλά το δέρμα στη ράχη σας μάλλον «αντιδρά». Γι’ αυτό και εκδηλώνει την αντίρρησή του εμφανίζοντας ατέλειες στην επιφάνειά του. Όπως και στην περίπτωση του σακιδίου πλάτης και του καθίσματος αυτοκινήτου, η τριβή της πλάτης σας στο σεντόνι οδηγεί σε εφίδρωση και έτσι σμήγμα και βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να μπλοκάρουν τους πόρους. Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε την αγαπημένη σας συνήθεια ύπνου, τουλάχιστον φροντίστε να χρησιμοποιείτε βαμβακερά σεντόνια και να τα αλλάζετε τακτικά, όπως και να φοράτε βαμβακερές πιτζάμες, φανελάκια κ.λπ.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

pedicure and beaute
Περιποίηση ποδιών για τέλεια άκρα πριν το καλοκαίρι
  • Όποιος τη ράχη δεν ξεβγάλει…  

…σπυράκια μπορεί να βγάλει. Κάθε φορά που λούζεστε, αφήνετε το conditioner στα μαλλιά σας μέχρι να πλύνετε το σώμα σας και στη συνέχεια ξεβγάζετε πρώτα το σώμα σας και μετά τη μαλακτική από το κεφάλι σας, σωστά; Σωστά αλλά… λάθος! Με τον τρόπο αυτό, μένουν υπολείμματα από την κρέμα μαλλιών στην πλάτη σας, κάνοντας τους πόρους να φράξουν και να εμφανίσετε ατέλειες. Η σωστή σειρά λοιπόν είναι: α) ξεβγάζω καλά τα μαλλιά μου β) πλένω και ξεπλένω καλά το σώμα μου. Θυμηθείτε την όταν ξαναμπείτε στην μπανιέρα και… βγάλτε τη καθαρή από τα σπυράκια στην πλάτη.

 

Θα γυρίσετε την πλάτη στο πρόβλημα;

Εάν εμφανίσατε ατέλειες στην πλάτη, το σωστό είναι να μην αμελήσετε την αντιμετώπισή τους. Πρώτα απ’ όλα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, για να σας επιβεβαιώσει ότι πρόκειται όντως για ακμή ράχης και να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε πως στη σειρά Ac-Norm της FREZYDERM που δημιουργήθηκε ειδικά για το λιπαρό με ατέλειες δέρμα, θα βρείτε τις λύσεις που σας ταιριάζουν. Για να αφαιρέσετε καθημερινά την περίσσια λιπαρότητα από την πλάτη σας και να ρυθμίσετε την παραγωγή σμήγματος, εμπιστευθείτε το απαλό υγρό καθαρισμού για λιπαρό δέρμα AcNorm Active Cleanser με ειδικά σχεδιασμένη σύνθεση που παρέχει βακτηριακή προστασία. Εάν πάλι θέλετε μια πιο γρήγορη λύση καθαρισμού, το gel AcNorm Active Wash ενεργοποιείται με το νερό και μετατρέπεται σε γαλάκτωμα, ώστε να ξεπλένεται εύκολα. Όχι μόνο θα απομακρύνει το σμήγμα και τα μαύρα στίγματα και θα προφέρει αντισηπτική προστασία (για να προλάβετε τυχόν φλεγμονές) αλλά θα κάνει και την απαραίτητη ήπια απολέπιση. Και για να ολοκληρώσετε το αντισηπτικό σας «έργο», 1 με 3 φορές τη μέρα, βρέξτε ένα βαμβάκι με λίγη AcNorm Normalizing Lotion και κάντε επάλειψη σε καθαρή και στεγνή πλάτη, χωρίς να ξεπλύνετε. Θα συσφίγξει τους πόρους σας, παρέχοντας σμηγματορρυθμιστική δράση και θα χαρείτε ξανά λεία, καθαρή, πλάτη χωρίς ατέλειες και κοκκινίλες.

Λίγη προσοχή λοιπόν στις καθημερινές σας συνήθειες και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στην πλάτη και θα έχετε… τις πιο γερές πλάτες στην προστασία σας από την ακμή.