old woman baute

Καθημερινή Ενυδάτωση Προσώπου το Καλοκαίρι: 4+1 Αλήθειες

Μπορεί να πιστεύετε ότι το καλοκαίρι το πρόσωπο δεν χρειάζεται ενυδατική κρέμα γιατί η αυξημένη λιπαρότητα της επιδερμίδας λόγω ζέστης υπερ-αρκεί για να καλύψει τις ενυδατικές ανάγκες της. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας της επιδερμίδας και τα 5 χαρακτηριστικά της.

 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ;

 

1.Το δέρμα έχει ικανότητα αυτο-ενυδάτωσης. Όχι όμως ανεξάντλητη

Από τη φύση του, το δέρμα παράγει επαρκή αποθέματα ενυδάτωσης, ώστε να διατηρείται ελαστικό και λειτουργικό, όμως αυτές δεν είναι αρκετές. Θυμηθείτε πως η ενυδάτωσή του χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: ενεργητική και παθητική. Η πρώτη αφορά την τροφοδότηση του δέρματος με ενισχυτική εξωτερική φροντίδα ενυδάτωσης (μέσα από την κατάλληλη ενυδατική κρέμα) και η δεύτερη σχετίζεται με «θωράκιση» της υπάρχουσας υγρασίας στο εσωτερικό του δέρματος (δράση που επίσης προσφέρεται από μία ειδικά σχεδιασμένη ενυδατική κρέμα). Για να είναι ένα δέρμα επαρκώς ενυδατωμένο, χρειάζεται να καλύπτονται και οι δύο άξονες ενυδατικής του φροντίδας. Όμως οι ανάγκες του για αυτό το ζητούμενο δεν παρουσιάζονται μόνο τον χειμώνα -την εποχή δηλαδή που εμφανίζει πιο συχνά ξηρότητα- αλλά υφίστανται 365 μέρες τον χρόνο.

2.Όταν η επιδερμίδα «διαβάζει» απώλεια υγρασίας, λειτουργεί σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Σε ένα δέρμα ελλιπώς ή καθόλου ενυδατωμένο συμβαίνει το εξής: προκειμένου να «ξαναγεμίσει τη δεξαμενή υγρασίας του» άμεσα και αποτελεσματικά, θέτει σε υπερ-λειτουργία τους σμηγματογόνους αδένες του οι οποίοι παράγουν έτσι υπερβολική λιπαρότητα. Όμως το δέρμα έχει ήδη πλεόνασμα λιπαρότητας, λόγω ζέστης και εφίδρωσης -ειδικά το καλοκαίρι- οπότε το να επιβαρυνθεί με έξτρα σμήγμα δεν είναι το πιο ευνοϊκό σενάριο. Αντίθετα, αν το δέρμα είχε καλύψει εξαρχής τις ανάγκες ενυδάτωσής του με μία εξειδικευμένη ενυδατική κρέμα, δεν θα αναγκαζόταν να παραγάγει τόσο υψηλά επίπεδα λιπαρότητας.

3.Εφίδρωση σημαίνει αφυδάτωση

Το καλοκαίρι το πρόσωπό μας ιδρώνει συνεχώς -όπως άλλωστε και όλο το σώμα μας. Και μπορεί αρχικά ο ιδρώτας να μας δημιουργεί την αίσθηση πως η επιδερμίδα μας είναι έντονα λιπαρή, στην πορεία όμως, λόγω διαφόρων μεταβολικών διεργασιών που συμβαίνουν στο εσωτερικό του δέρματος, αυτό αφυδατώνεται. Αποτέλεσμα; Ο προηγούμενος φαύλος κύκλος. Το δέρμα ξαναλειτουργεί εντατικά, για να αναπληρώσει τα χαμένα φυσικά του έλαια και καταλήγει με πλεόνασμα λιπαρότητας. Η εφαρμογή μίας ενυδατικής κρέμας, πιθανότατα θα είχε προλάβει όλη αυτήν την αλληλουχία δράσεων.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman touching hair
7+1 Χρήσιμες συμβουλές προστασίας μαλλιών για το καλοκαίρι

4.Όσο λιγότερη ενυδάτωση τόσο λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη

Οι δύο αυτές πρωτεΐνες του δέρματος είναι αυτές που του χαρίζουν συνοχή, πυκνότητα και ελαστικότητα. Ένα δέρμα με ελλιπή ενυδάτωση έχει ούτως ή άλλως μειωμένα αποθέματα κολλαγόνου και ελαστίνης. Κυρίως το καλοκαίρι όμως, που η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει ακόμα πιο πολύ την παραγωγή των «δύο πρωτεϊνών της νεότητας» όπως ονομάζονται στην κοσμητολογία, καταλαβαίνετε πως η ανάγκη για ενυδατική κρέμα είναι καίριας σημασίας.

5.H ενυδάτωση δεν είναι μόνο ενυδάτωση

Όσο περισσότερη υγρασία έχει το δέρμα τόσο πιο ενδυναμωμένος είναι ο δερματικός φραγμός του. Ο ρόλος του φραγμού όμως είναι διπλός: αφενός να διατηρεί επαρκή αποθέματα υγρασίας στο δέρμα αφετέρου να το προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις και μολύνσεις. Έτσι, μία ενυδατική κρέμα εφαρμοσμένη και το καλοκαίρι δεν εξυπηρετεί μόνο στόχους ενυδατικής φροντίδας αλλά και ευρύτερης προστασίας.

Έχετε λοιπόν 5 καλούς λόγους να μην παρακάμπτετε την καθημερινή ενυδάτωση προσώπου, ειδικά το καλοκαίρι. Η κρέμα εντατικής ενυδάτωσης Moisturizing Plus Cream με 3 τύπους υαλουρονικού οξέος και τετραπεπτίδια θα χαρίσει στο δέρμα σας το plus που χρειάζεται, για να παραμείνει ενυδατωμένο, ελαστικό, γεμάτο ευεξία τους θερινούς μήνες. Είναι ειδικά σχεδιασμένη να ενυδατώνει το κυρίως δέρμα στο 90%1 και να «κλειδώνει» την υγρασία στο εσωτερικό του αλλά και να αυξάνει την παραγωγή ινών κολλαγόνου στο 112%  ενισχύοντας την ελαστικότητα της επιδερμίδας και λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές που προκαλούνται συχνά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της φωτογήρανσης. Τέλος, προστατεύει το DNA του δέρματος από το οξειδωτικό στρες που επίσης εντείνεται τη θερινή περίοδο λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε χειμώνα-καλοκαίρι και το βήμα που προηγείται πάντα της ενυδάτωσης: τον καθαρισμό. Το ενεργό μικκυλιακό νερό καθαρισμού απομακρύνει σμήγμα, ρύπους, υπολείμματα μακιγιάζ χαρίζοντας άνεση και ευεξία ακόμα και στο πιο ευαίσθητο δέρμα και το προετοιμάζει τέλεια για την ενυδατική κρέμα.

Κατανοώντας τους 4+1 τρόπους λειτουργίας του δέρματος, θα έχετε ακόμα περισσότερους λόγους να βάλετε την ενυδάτωση στην καλοκαιρινή ρουτίνα ομορφιάς καλούς λόγους να βάλετε την ενυδάτωση και στη θερινή ρουτίνα ομορφιάς σας, ώστε να έχετε 365 μέρες τον χρόνο μία ακόμα πιο ενυδατωμένη, πιο ελαστική, πιο λαμπερή  επιδερμίδα που σφύζει από ζωντάνια και να χαρείτε μία ρουτίνα περιποίησης… your skin but fresher.