man dandfruff

Πιτυρίδα ή Ξηροδερμία: Αντιμετώπιση και πως θα τις Ξεχωρίσετε

Τα σημάδια πιτυρίδας και ξηροδερμίας συχνά μοιάζουν, μπερδεύοντας όσους τα εμφανίζουν. Αν παρουσιάζει και το δικό σας τριχωτό κεφαλής αντίστοιχη εικόνα, αξίζει να γνωρίσετε παρακάτω τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να αξιολογήσετε σωστά την κατάσταση.

Η εμφάνιση είναι σημείο-κλειδί

Τόσο η ξηρή πιτυρίδα όσο και η ξηροδερμία περιλαμβάνουν μία γενική ξηρότητα στο τριχωτό και συνοδεύονται από λευκές νιφάδες και συχνά από  μία αίσθηση κνησμού που επιδεινώνεται με το ξύσιμο στην περιοχή. Οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες και πιο ευκρινείς και απελευθερώνονται και στα ρούχα ενώ η απλή ξηροδερμία στην περιοχή, εκδηλώνεται με πιο μικρές νιφάδες. Μια άλλη διαφορά είναι πως όταν εμφανίζει ξηρότητα το δέρμα στο κεφάλι, συχνά την εμφανίζει και το υπόλοιπο σώμα, κάτι που δεν ισχύει για την πιτυρίδα.

Οι αιτίες διαφέρουν

Η ξηροδερμία στο κεφάλι οφείλεται στην απώλεια υγρασίας του δέρματος στο σημείο αυτό. Αυτή η μη επαρκής ενυδάτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: από την ηλικία, την εποχικότητα ή τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, το λούσιμο με πάρα πολύ ζεστό νερό ή με σαμπουάν «ασύμβατα» με το τριχωτό της δικής μας κεφαλής, την πολύ συχνή χρήση σεσουάρ με καυτό αέρα, τις ορμονικές αλλαγές, τη λήψη φαρμακευτικών αγωγών, την ύπαρξη δερματικών παθήσεων κ.λπ. Από την άλλη, η πιτυρίδα συνήθως οφείλεται σε ιατρικά αίτια με πιο συχνή την «ενεργοποίηση» ενός μύκητα που ζει στο τριχωτό και κάνει τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στο δέρμα και στη συνέχεια να πέφτουν με τη μορφή νιφάδων.

Και αν συνυπάρχουν πιτυρίδα και ξηροδερμία;

Με δεδομένο ότι η πιτυρίδα προϋποθέτει την ύπαρξη ξηροδερμίας, σίγουρα θα συνυπάρχουν. Γι’ αυτό και δημιουργείται συχνά ένα «θολό τοπίο» στον διαχωρισμό τους.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

hair under the sun
Μαλλιά μετά τη θάλασσα: Tips περιποίησης

 

Τελικά, πώς ξέρω με σιγουριά τι από τα δύο έχω;

Μόνο με μία επίσκεψη στον δερματολόγο σας, αφού είναι ο μόνος αρμόδιος να «διαλευκάνει» αν πρόκειται για ξηροδερμία ή για πιτυρίδα, αφού εξετάσει το τριχωτό και τα μαλλιά σας και αφού αποκλείσει τυχόν δερματικές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του κατάλληλου σαμπουάν θα ωφελήσει σημαντικά την περιοχή καταπολεμώντας τα συμπτώματα πιτυρίδας ή ξηροδερμίας: το Mediated Shampoo με φυτικά εκχυλίσματα και σαλικυλικό οξύ δρα αποτελεσματικά κατά της ξηρής πιτυρίδας, προστατεύει από ερεθισμούς και συμβάλλει σε ένα υγιές τριχωτό κεφαλής. Για τις περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων, μια αγωγή εφόδου με χρήση 3 φορές την εβδομάδα είναι ιδανική ενώ μπορείτε να συντηρήσετε το αποτέλεσμα με λούσιμο 2 φορές την εβδομάδα. Όσο για την εικόνα ξηροδερμίας καταπολεμάται αποτελεσματικά με Every Day Use Shampoo που διαθέτει ειδικά σχεδιασμένη σύνθεση με ήπιους  καθαριστικούς παράγοντες, για απαλό καθαρισμό που δεν επιβαρύνει την τρίχα και το τριχωτό. Μόνο θυμηθείτε! 3 φορές τη βδομάδα λούσιμο αρκούν, για να μην απομακρύνετε πλήρως τα φυσικά έλαια του δέρματος στην περιοχή, επιδεινώνοντας την ξηρότητα.

Έχοντας πιο σαφή εικόνα για την πιτυρίδα και την απλή ξηρότητα επί της κεφαλής και πάντα με την καθοδήγηση του δερματολόγου σας, θα καταφέρετε να δράσετε ενάντια στα συμπτώματά τους και να έχετε ξανά ένα τριχωτό με υγιή όψη, άνεση και ευεξία.