Κακοσμία Στόματος: Μύθοι και Αλήθειες
Έχετε ακούσει τόσα για το θέμα «δυσάρεστη αναπνοή» αλλά δεν είστε σίγουροι τι από όλα ισχύει; Κανένα πρόβλημα. Συγκεντρώσαμε για εσάς τις πιο διαδεδομένες πληροφορίες, ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι και να λάμψει η αλήθεια.
Το «χα» στα χέρια είναι ο καλύτερος τρόπος να τσεκάρουμε την αναπνοή μας.
Μύθος ή αλήθεια;
Ούτε εντελώς μύθος ούτε εντελώς αλήθεια. Το πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο είναι πως η εκπνοή στα χέρια δεν κάνει τη αναπνοή να βγαίνει από το στόμα με την ίδια ορμή που βγαίνει όταν μιλάμε. Έτσι, όταν εκπνέουμε μέσα στα χέρια μας, «χάνουμε» τις οσμές που προέρχονται από τα αέρια που βγαίνουν από το πίσω μέρος της γλώσσας, το σημείο δηλαδή από όπου ξεκινάει η δυσάρεστη αναπνοή. Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να ελέγξετε τη αναπνοή σας είναι είτε να «περάσετε» τη γλώσσα σας με μία ξύστρα γλώσσας ή ένα κουτάλι και να τσεκάρετε την οσμή είτε να ελέγξετε την οσμή του οδοντικό νήματος (αφού το χρησιμοποιήσετε στο πίσω μέρος των δοντιών) είτε να ζητήσετε από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο να ελέγξει την κατάσταση, αφού εκπνεύσετε περίπου 5 εκατοστά μακριά απ’ τη μύτη του.
Όλοι έχουν δυσάρεστη αναπνοή το πρωί.
Μύθος ή αλήθεια;
Σε μεγάλο βαθμό, αλήθεια. Η πρωινή κακοσμία του στόματος ή χαλίτωση, όπως ονομάζεται, είναι κάτι πολύ φυσιολογικό που παρουσιάζεται στην πλειονότητα των ανθρώπων, όταν ξυπνούν και εξηγείται ως εξής: στη διάρκεια του ύπνου, η παραγωγή σάλιου μειώνεται. Το σάλιο όμως είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν από τη στοματική κοιλότητα τα υπολείμματα φαγητού τα οποία παραμένουν στο στόμα και προσελκύουν βακτήρια. Όσο λοιπόν αυξάνεται η ξηροστομία, αυξάνονται και οι θειούχες πτητικές ενώσεις που απελευθερώνουν τα βακτήρια αυτά τα οποία συνήθως βρίσκονται στους περιοδοντικούς θύλακες και σε κρύπτες πίσω από τη γλώσσα. Εάν μετά το πρωινό ξύπνημα, βουρτσίσουμε πέρα από τα δόντια μας και τη γλώσσα μας ή την καθαρίσουμε με μία ειδική ξύστρα γλώσσας, τότε η αναπνοή μας φρεσκάρεται για λίγες ώρες.
Η κακή αναπνοή ξεκινάει απ’ το στομάχι.
Μύθος ή αλήθεια;
Η αλήθεια είναι πως η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να συνδέεται με παθήσεις του στομάχου (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμετό κ.λπ.). Όμως οι έρευνες έδειξαν πως αυτές οι αιτίες αφορούν μόνο το 10% των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος. Το υπόλοιπο 90% των περιπτώσεων, οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα (ουλίτιδα, στοματικά έλκη, περιοδοντίτιδα)*.
Αν φας σκόρδο ή κρεμμύδι και μετά τσίχλα, τέρμα η κακοσμία.
Μύθος ή αλήθεια;
Μύθος. Όταν το φαγητό χωνεύεται, τα συστατικά του απορροφώνται στο αίμα και στη συνέχεια αποβάλλονται από τους πνεύμονες κατά την αναπνοή. Έτσι, η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να παραμείνει και αρκετές ώρες μετά το φαγητό και να μην εξουδετερωθεί από τη φρεσκάδα μίας τσίχλας.
Το πρόβλημα της κακής αναπνοής δεν λύνεται. Μόνο καμουφλάρεται.
Μύθος ή αλήθεια;
Μύθος. Στην πραγματικότητα, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης της στοματικής κακοσμίας με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Υπάρχουν όμως και προϊόντα για την καθημερινή στοματική φροντίδα με σύνθεση ειδικά μελετημένη για προβλήματα δυσάρεστης αναπνοής. Η σειρά Odor Blocker με οδοντόπαστα, στοματικό διάλυμα και σπρέι, είναι αυτή η στοχευμένη λύση που χρειάζεται ένα στόμα με κακοσμία, αφού περιέχει Σύμπλοκο Ψευδαργύρου, συστατικό που εξουδετερώνει τις θειούχες πτητικές ενώσεις που αποτελούν την κύρια αιτία δυσάρεστης αναπνοής.
Λίγη παραπάνω γνώση λοιπόν για λίγη παραπάνω στοματική φρεσκάδα. Όλα προς όφελός σας.
* (Tonzetich J.-Production and origin of oral malodor – J Periodontol, 1977, Quuirynen M. – Management of oral malodour – J Clin Periodontol , 2003)