ilektromagnitiki aktinovolia

Πρόωρη Γήρανση Δέρματος & Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία

Αν μέχρι σήμερα, ακούγοντας για ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σκεφτόσασταν μόνο γιγάντιους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας σε τεράστιες ακατοίκητες εκτάσεις, η πραγματικότητα θα σας εντυπωσιάσει. Κι αν δεν γνωρίζατε πως ο «βομβαρδισμός» ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας στην καθημερινότητά μας έχει,  πέρα από την υγεία μας, βλαβερές συνέπειες και στην επιδερμίδα μας, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε όσο ποτέ.

 

Τόσες πολλές πηγές;

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, σε κάθε μέρος, είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας προέρχονται είτε από πηγές φυσικής ή ανθρώπινης προέλευσης, όπως είναι το ηλιακό φως, οι κεραυνοί, ο χτύπος της καρδιάς και το ανθρώπινο νευρικό σύστημα είτε από τεχνητές πηγές που περιλαμβάνουν τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική σκούπα, φούρνος μικροκυμάτων, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρας, ψυγείο, τηλεόραση, υπολογιστής, πιστολάκι μαλλιών κ.λπ.) τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις βάσεις κινητής τηλεφωνίας, τα ραντάρ κ.λπ. Σκεφτείτε μόνο ότι υπάρχουν πάνω από 800 δορυφόροι που ακτινοβολούν παγκόσμιες πληροφορίες μέσω ραδιοκυμάτων και οι πομποί που προσφέρουν ασύρματες υπηρεσίες σε εκατομμύρια κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και πολλές άλλες συσκευές Wi-Fi, αυξάνονται συνεχώς. Συμπέρασμα; Είμαστε καθημερινά και αδιάκοπα εκτεθειμένοι σε μία ατέλειωτη ηλεκτρομαγνητική μόλυνση που έχει σοβαρές παρενέργειες στη δερματική μας υγεία.

 

Τόση πολλή φθορά;

Η απαιτητική καθημερινότητα δεν μας «στρεσάρει» μόνο ψυχολογικά αλλά και… δερματικά. Ίσως έχετε ακούσει συχνά τους δερματολόγους να μιλούν για «oξειδωτικό stress», τη βιολογική διαδικασία που φθείρει όλα μας τα κύτταρα,

-συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων της επιδερμίδας-  δημιουργώντας αλλοιώσεις στο DNA τους και κάνοντας το δέρμα να γερνά πρόωρα. Συγκεκριμένα, όταν το δέρμα εκτίθεται σε παράγοντες που επιδεινώνουν το οξειδωτικό stress, όπως είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο δερματικός φραγμός, δηλαδή το εξωτερικό προστατευτικό «τείχος» της επιδερμίδας φθείρεται και τα κύτταρα ανανεώνονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι όταν το δέρμα δεν υφίσταται οξειδωτικό stress. Ακριβώς επειδή ο δερματικός φραγμός είναι η πρώτη εξωτερική «γραμμή  άμυνας» της επιδερμίδας απέναντι σε «επιθέσεις», είναι ταυτόχρονα και ο πρώτος στόχος που πλήττεται, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι βιολογικές παράμετροι που επιταχύνουν τη γήρανση. Όσο πιο πολύ λοιπόν εκτίθεται το δέρμα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τόσο αφυδατώνεται, χάνει τη φωτεινότητα και την ελαστικότητά του, παρουσιάζει λεπτές γραμμές, ρυτίδες, δυσχρωμίες και φλεγμονές και εμφανίζει, ορατά πια, όλα τα δυσάρεστα σημάδια που μαρτυρούν γήρανση.

 

Τόσο εύκολοι τρόποι προστασίας;  

You'll also enjoy this!

retinol
Τι Κάνει η Ρετινόλη Στο Δέρμα Σου;

Μπορεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη δερματική γήρανση, όμως μπορούμε να κάνουμε αρκετά βήματα και για να προλάβουμε τη γήρανση της επιδερμίδας πριν εμφανιστεί αλλά και για να  αντιμετωπίσουμε καθημερινά και αποτελεσματικά τα σημάδια γήρατος που εμφανίστηκαν ήδη στο πρόσωπο και το σώμα μας.

 

  • Όταν πέφτουμε για ύπνο, καλό είναι να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και το ρούτερ.

 

  • Εφόσον είμαστε θέλοντας και μη ευάλωτοι στη γήρανση που προκαλεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο δέρμα μας, τουλάχιστον ας αξιοποιήσουμε τις αντιγηραντικές-αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μας προσφέρει η διατροφή για να επιβραδύνουμε τη φθορά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένας χυμός από ρόδι, για παράδειγμα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας προλαμβάνοντας το οξειδωτικό stress. Βέβαια, για να αποδώσουν οι αντιοξειδωτικές τροφές στο μάξιμουμ, πρέπει να προσέξουμε και τον συνδυασμό τους. Αν θέλουμε, ας πούμε, την ευεργετική δράση του ασβεστίου στο δέρμα μας, θα πρέπει αντί να συνδυάζουμε το γιαούρτι μας με ξηρούς καρπούς -συνδυασμός που δεν βοηθά στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου- να προσθέτουμε μούρα, φραγκοστάφυλα ή άλλα φρούτα του δάσους.

 

  • Ποιος είπε ότι τα φυτά είναι μόνο καλλωπιστικά; Είναι και καθαριστικά! Έχει αποδειχθεί πως κάποια φυτά εσωτερικού χώρου όπως ο κισσός, το χρυσάνθεμο και ο κρίνος λειτουργούν ως φίλτρα απορροφώντας τους ρύπους και μειώνουν την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σπίτι ή στο γραφείο. Ένα μικρό γλαστράκι δίπλα στον υπολογιστή μας είναι ό,τι πρέπει για να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα.

 

  • Φροντίζουμε να μη ζούμε ή να μη δουλεύουμε σε ένα «άρρωστο κτήριο» δηλαδή ένα σπίτι ή ένα γραφείο που «βομβαρδίζεται» από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, για να αποφύγουμε το οξειδωτικό stress.

 

  • Θυμόμαστε να φοράμε αντηλιακό ακόμα και σε κλειστούς χώρους για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Η  νέα σειρά αντηλιακών Active Sun Screen  περιέχει Glycogen, έναν πολυσακχαρίτη θαλάσσιας προέλευσης με μεγάλη αντιστρεσογόνο δράση που θωρακίζει το δέρμα από την αρνητική επίδραση που μπορούν να έχουν πάνω του τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και το βοηθά να αποκαθίσταται και να αναπλάθεται.

Στη φύση ή στην πόλη, στο σπίτι ή το γραφείο, στο πάρκο ή την παραλία, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα συνεχίζει να μας «βομβαρδίζει» από παντού, φθείροντας το δέρμα μας μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Κι επειδή δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, τουλάχιστον ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε στο ελάχιστο το καταστροφικό της έργο. Το χρωστάμε στο δέρμα μας.