Θυλακίτιδα στην Ευαίσθητη Περιοχή: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε
Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών, και πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα γύρω από αυτούς. Συνήθως προκαλείται από μύκητες (π.χ. χρυσίζων σταφυλόκοκκος) ή βακτήρια (π.χ. δερματόφυτα, candida).
Η μόλυνση του θύλακα εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας, η οποία αντί να εκφύεται προς την επιφάνεια της επιδερμίδας, στρέφεται προς το θύλακα, Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ερεθισμού γύρω απ’το θύλακα, η φλεγμονή και η εμφάνιση φλύκταινας στο κέντρο.
Κυριότερες, και συχνότερες, αιτίες εμφάνισης της θυλακίτιδας είναι ο ερεθισμός κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, τα στενά ρούχα, η ζέστη και ο ιδρώτας, η κακή υγιεινή του σώματος, η παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η συχνή και παρατεταμένη χρήση τοπικών κορτιζονούχων σκευασμάτων.
Μπορεί να είναι:
Α) Επιφανειακή, με κύρια χαρακτηριστικά μικρά κόκκινα σπυράκια γύρω απ’τον τριχικό θύλακα, ερεθισμό και ευαισθησία, αίσθημα κνησμού και φυσαλίδες με πύον
Β) Βαθύτερη, με έντονο πόνο, οίδημα και διόγκωση που μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα.
Οι επιπλοκές της θυλακίτιδας είναι σπάνιες. Οι συχνότερες, ωστόσο, απ’αυτές, περιλαμβάνουν:
- Τη δημιουργία αποστημάτων ή ουλών
- Τις επαναλαμβανόμενες ή υποτροπιάζουσες θυλακίτιδες
- Την απώλεια τριχών στις προσβεβλημένες περιοχές
Οι ήπιες θυλακίτιδες μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους, μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Τις περισσότερες φορές ωστόσο, χρήζουν αντιμετώπισης με τοπικές ή απο του στόματος αγωγές. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με τη βαρύτητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
- Κομπρέσες με χαμομήλι ή πάγο
- Αντιβιωτικές κρέμες ή αλοιφές
- Στεροειδή ή παυσίπονα
- Αντιφλεγμονώδη
- Χειρουργική διάνοιξη, σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος
- Φωτοδυναμική θεραπεία
- Αποτρίχωση με λέιζερ. Αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο αποτρίχωσης, η οποία καταστρέφει τον τριχικό θύλακα, χωρίς να επηρεάζει την ακεραιότητα του δέρματος.
Σε περιπτώσεις όπου ο δερματολόγος, έπειτα από κλινική εξέταση, κρίνει πως το πρόβλημα είναι μόνιμο, τότε θα συστήσει στον ασθενή ορμονολογικές εξετάσεις.
Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή με πολλές και συχνές υποτροπές. Κάποιες απ’τις μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή αποφυγή των υποτροπών, είναι οι εξής:
- Αποφυγή ξυρίσματος και τριβής στην πάσχουσα περιοχή
- Αποφυγή στενών και σκληρών υφασμάτων (π.χ. τζιν), καθώς και υγρασίας
- Χρήση ζεστών επιθεμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο ερεθισμός και ο πόνος
- Πλύσιμο της πάσχουσας περιοχής με αντισηπτικό σαπούνι ή παρασκευάσματα υπεροξειδίου του βενζολίου
- Καθημερινή και σωστή υγιεινή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Anthony Du Vivier
- Andrews’ Diseases of the skin
- Δερματολογία-Αφροδισιολογία, Φώτης Χρυσομάλλης και συνεργάτες.