woman smiles with a bottle on her hands

Πώς φεύγουν οι τοξίνες απ’ τον οργανισμό; 4 μύθοι καταρρίπτονται

Σε μία εποχή όπου η «αποτοξίνωση» είναι τόσο δημοφιλές θέμα, είναι λογικό ανάμεσα στην υπερπληθώρα πληροφοριών, να κυκλοφορούν και κάποιοι μύθοι. Τι γίνεται όμως όταν οι εσφαλμένες αντιλήψεις εδραιώνονται; Μάθετε παρακάτω τι πραγματικά ισχύει και τι όχι για μία ασφαλή και αποτελεσματική αποτοξίνωση.

Μύθος 1: ο οργανισμός μας δεν μπορεί να «διώξει» τις τοξίνες

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας τόσο θαυμαστός «μηχανισμός» όσο το ανθρώπινο σώμα δεν διαθέτει από τη φύση του ικανότητες «αυτοκαθαρισμού». Κι όμως, ο συγκεκριμένος μύθος πως οι τοξίνες μένουν στο σώμα και δεν μπορούν να «φύγουν» μόνες τους καλά κρατεί. Στην πραγματικότητα, το συκώτι, οι νεφροί, το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και οι πνεύμονες έχουν το δικό τους «εξελιγμένο σύστημα» απομάκρυνσης των τοξινών, για να διατηρείται η ομοιόσταση του οργανισμού.

 

Μύθος 2: χάνουμε βάρος, χάνουμε και τοξίνες

Αυτό που ισχύει είναι πως κάποιες αποτοξινωτικές τροφές, όπως χυμοί λαχανικών και φρούτων, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα λόγω της περιορισμένης πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο, το να ακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα μία διατροφή που περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο detoxing smoothies ως μέσο απώλειας βάρους είναι κάτι που δεν συνιστάται από τους ειδικούς, αν συνεπάγεται τη στέρηση του οργανισμού από άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχουν έως τώρα σαφείς επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν τα οφέλη μιας διατροφής που να στηρίζεται στην επί μακρόν και αποκλειστική κατανάλωση αποτοξινωτικών τροφών1. Σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε αποτοξινωτική δίαιτα, συμβουλευόμαστε πάντα τον διαιτολόγο/διατροφολόγο μας και τον γιατρό μας, αν υπάρχουν θέματα υγείας.

 

Μύθος 3: όπως και αν κάνουμε αποτοξίνωση, με αυτή θα λύσουμε όλα τα ιατρικά μας προβλήματα

Άλλη μια γενική και «επικίνδυνη» παραδοχή που δεν λαμβάνει υπόψη πολλές συνιστάμενες. Μπορεί οι αποτοξινωτικές διαδικασίες να συμβάλλουν σε μία καλύτερη υγεία σφαιρικά,  όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε τις φαρμακευτικές αγωγές, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις που τις καθιστούν αναγκαίες ούτε να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας και δεν επιλέγουμε από μόνοι μας την αποτοξινωτική οδό ως εναλλακτική θεραπεία, χωρίς ιατρική έγκριση.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

gut health
Προβιοτικά: Τα Οφέλη και οι Ιδιότητες τους

Μύθος 4: λίγες βδομάδες αποτοξίνωσης αρκούν, για να αντιμετωπίσουν τις «κραιπάλες» όλου του χρόνου

Αυτό που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε quick fix ισχύει για πολλές εκφάνσεις του lifestyle μας αλλά όχι για την υγεία μας. Ακόμα και αν με λίγες μέρες αποτοξίνωσης ο οργανισμός μας ωφεληθεί -με ορατά αποτελέσματα που επιβεβαιωθούν και από τις κλινικές μας μελέτες- έιναι σημαντικό να αναρωτηθούμε αν είναι βιώσιμο να ζούμε έναν ολόκληρο χρόνο σε toxic friendly περιβάλλον (καταναλώνοντας χωρίς μετρό  trans λιπαρά, καπνίζοντας κ.λπ.) με την προοπτική να «καθαρίσουμε» για λίγο από τις τοξίνες και μετά να ξαναρχίσουμε τον ίδιο φαύλο κύκλο. Για να έχουμε σταθερά οφέλη που θα διατηρηθούν σε βάθος χρόνου χωρίς να υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε διατροφικό σοκ, χρειάζεται μία συστηματική αποτοξινωτική καθημερινότητα που θα γίνει αβίαστα κομμάτι της ζωή μας.

Απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς, για να μας καθοδηγήσουν σωστά στην  αποτοξινωτική διαδικασία, δεν υποτιμάμε τη συμβολή της φυσικής δραστηριότητας στην detoxing προσπάθειά μας και μαθαίνουμε πώς φεύγουν οι τοξίνες από τον οργανισμό με έγκυρη πληροφόρηση και ασφάλεια. Αν υπάρχει η ανάγκη για «ενισχυτική βοήθεια», προσανατολιζόμαστε στον γιατρό μας που θα μας συστήσει τα συμπληρώματα διατροφής που ενδείκνυνται στη δική μας περίπτωση.

 

1.Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know, National Center for Complimentary and Integrative Health, US Department of Health and Human Services.                                                       2.Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας και δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.