beetroots

Παντζάρι & Οφέλη στον Οργανισμό

Το λαχανικό με το πιο χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση είναι ένα από τα λαχανικά με αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

 

Έχει εξαιρετικά θρεπτικό προφίλ

Πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, το παντζάρι διαθέτει υψηλή διατροφική αξία ενώ παράλληλα αποτελεί τροφή χαμηλή σε θερμίδες. Ως λαχανικό, περιέχει πληθώρα φυτικών ινών με τα γνωστά πολλαπλά οφέλη τους στην καλή εντερική λειτουργία, τη ρύθμιση της γλυκόζης και της χοληστερίνης κ.λπ.

 

Προσφέρει ενυδάτωση

Με 88% περιεκτικότητα σε νερό, αποτελεί ιδανική πηγή ενυδάτωσης μέσα από το πιάτο μας.

 

Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση

Το παντζάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες δημιουργούν οξειδωτικό στρες, επιβαρύνοντας τον οργανισμό πολύπλευρα και οδηγώντας σε διάφορες παθήσεις.

 

Βοηθά το νευρικό σύστημα

Η υψηλή περιεκτικότητα του παντζαριού σε φολικό οξύ, συμβάλλει στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα ευεργετική και στην περίοδο της εγκυμοσύνης που η φυσιολογική νευρολογική και εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου είναι μείζονος σημασίας1.

Είναι το αντιφλεγμονώδες της γης

Τα παντζάρια είναι από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν βηταλένια, τις χρωστικές ουσίες που τους προσδίδουν το έντονο κόκκινο χρώμα και διαθέτουν την ικανότητα να μειώνουν και να προλαμβάνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

OLIVE OIL IMAGE
Ελαιόλαδο & Οφέλη στον Οργανισμό

 

Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης

Το νιτρικό άλας που βρίσκεται στα παντζάρια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή υγεία των αγγείων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας2, το νιτρικό άλας που προέρχεται από τον χυμό του παντζαριού, μείωσε τη συστολική πίεση σε ενήλικες με υπέρταση.

 

Ενισχύει τις αντοχές μας

Περιέχοντας υψηλά επίπεδα μαγνησίου που δρα ενάντια σε κράμπες και μυϊκά προβλήματα και καταπολεμά το αίσθημα έντονης κόπωσης και αδυναμίας, το παντζάρι είναι η ιδανική τροφή για άτομα με δραστήρια καθημερινότητα, αθλητές ή άτομα με καρδιακά προβλήματα.

 

Απολαμβάνουμε λοιπόν συχνά ένα μενού με παντζάρι & οφέλη, αφού συμβουλευτούμε και τον γιατρό ή διαιτολόγο μας, αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή διατροφικά κ.λπ. Μετά, δεν ξεχνάμε τη στοματική μας φροντίδα. Επειδή το παντζάρι αποτελεί μία από τις τροφές με τις πιο έντονες χρωστικές, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες από τα δόντια, βουρτσίζοντάς τα 2-3 φορές τη μέρα με Whitening Toothpaste. Βασισμένη σε τεχνολογία με πατενταρισμένους κόκκους πυριτίου, χαρίζει ορατή λευκαντική δράση, χωρίς να καταστρέφει στο σμάλτο3 (αποδεδειγμένα αβλαβής για την οδοντίνη βάσει του δείκτη RDA τους4) και μας προσφέρει λαμπερό, αστραφτερό χαμόγελο μετά το υγιεινό «χρωματιστό» μενού μας.

 

 

  1. An Analysis of Health Benefits of Beetroot, Khyati Varshney, and Kirti Mishra, International Journal of Innovative Research in Engineering & Management (IJIREM
  2. Nitrate Derived From Beetroot Juice Lowers Blood Pressure in Patients With Arterial Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis, Cicero Jonas R. Benjamim, 1 , * Andrey Alves Porto, 2 Vitor Engrácia Valenti, 2 Andressa Crystine da Silva Sobrinho, 1 David M. Garner, 2 , 3 Bruno Gualano, 4 and Carlos Roberto Bueno Júnior 1 , 5 , Published online 2022 Mar 15. doi: 10.3389/fnut.2022.823039, National Library of Medicine USA.
  3. Αποδεδειγμένα αβλαβείς για την οδοντίνη βάσει του δείκτη RDA τους.
  4. In vitro μελέτη Εκτίμησης Δείκτη Αποτριβής (Relative Dentin Abrasiveness-RDA) σύμφωνα με το ISO 1 1609:2017 με τη μέθοδο του προφιλομετρικού ισοδύναμου και τη χρήση του οπτικού προφιλόμετρου (Bruker, ContourGT, Berlin, Germany). Όλες οι μετρήσεις έλαβαν μέρος στα Εργαστήρια Οδοντικής Χειρουργικής και Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.