healthy diet

Κανόνες σωστής διατροφής

Αν ισχύει το «είμαστε ό, τι τρώμε», τότε όταν τρώμε σωστά, θρεπτικά και υγιεινά, είμαστε η καλύτερη εκδοχή του οργανισμού, του σώματος και της υγείας μας. Τι σημαίνει όμως «τρώω σωστά;». Ποια είναι τα κριτήρια, για να διαμορφώσουμε το καθημερινό διατροφολόγιό μας;

Ποικιλία τροφών

Ή αλλιώς το πιάτο «ουράνιο τόξο». Καταναλώνοντας τροφές από κάθε ομάδα και δημιουργώντας ένα μενού με διαφορετικά χρώματα, λαμβάνουμε μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Εξάλλου, καμία τροφή δεν μπορεί από μόνη της να τα προσφέρει όλα.

Τακτικά γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι προτιμότερα από τα 3 μεγάλα γεύματα αφενός γιατί δίνουν σταθερή ενέργεια στον οργανισμό στη διάρκεια της ημέρας αφετέρου γιατί προσφέρουν και πολλά άλλα οφέλη στην υγεία (ενεργοποίηση μεταβολισμού, ρύθμιση ινσουλίνης, έλεγχο χοληστερίνης κ.λπ.).

Ισορροπημένες μερίδες

Καταναλώνοντας μία ποικιλία τροφών στις κατάλληλες ποσότητες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να επωφεληθεί από τα θρεπτικά συστατικά τους και το σώμα μας να διατηρεί ένα υγιές βάρος.

Μπόλικα φρούτα και λαχανικά

Πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν κορυφαία ομάδα της διατροφικής πυραμίδας. Όσο πιο συχνά τα εντάσσουμε στο μενού μας τόσο πιο πολύ επωφελούμαστε από την πολλαπλή ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.

Καλή ενυδάτωση

Το να καταναλώνουμε υγρά, κυρίως νερό αλλά και φυσικούς χυμούς, γάλα κ.λπ. διατηρεί τον οργανισμό μας ενυδατωμένο και ωφελημένο. Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας, από τη φύση του, αποτελείται κυρίως από νερό!

Θα σου αρέσει σίγουρα:

kiwi, lemon and blackboard with detox text
Υπάρχει διατροφή για αποτοξίνωση;

Περιορισμός αλατιού και «κακών» λιπαρών

Σε ορισμένα άτομα η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωσή του με μέτρο. Όσο για τα κορεσμένα λίπη, το γεγονός ότι συνδέονται με υψηλή χοληστερίνη, καρδιακά προβλήματα κ.λπ. τα καθιστά μία όχι και τόσο ιδανική επιλογή στο μενού μας.

Συνδυασμός με σωματική άσκηση

Ακολουθώντας τους κανόνες μιας σωστής διατροφής παράλληλα με σωματική δραστηριότητα, ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και, επιπλέον, εκκρίνουμε ενδορφίνες (γνωστές και ορμόνες της «ευτυχίας»), νιώθοντας ένα όμορφο αίσθημα ευεξίας.

Αφού βάλουμε τις κατάλληλες τροφές στο πιάτο μας, δεν ξεχνάμε φυσικά να βάλουμε και τις σωστές βάσεις για τη στοματική μας φροντίδα. Μετά από κάθε γεύμα, βουρτσίζουμε τα δόντια μας με επιμέλεια και κάνουμε στοματική πλύση και οδοντικό νήμα. Ανάλογα με τις ανάγκες των δοντιών και των ούλων μας, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα εξειδικευμένα προϊόντα της σειράς Oral Science εκείνα που μας καλύπτουν.