woman touches her lips

Στοματικά έλκη: αίτια & αντιμετώπιση

Ο καθένας μας μπορεί να εμφανίσει κάποιο στοματικό έλκος. Πρόκειται ενοχλητικές και οδυνηρές πληγές στο εσωτερικό του στόματός σας που καθιστούν την κατανάλωση αλμυρών τροφών απαγορευτική.

Τι τα προκαλεί όμως; Μπορούμε να τα αποτρέψουμε; Πώς μπορούμε να τα θεραπεύσουμε;

 

Τα αίτια

Συχνά, τα μεμονωμένα στοματικά έλκη μπορεί να είναι αποτέλεσμα δαγκώματος στο εσωτερικό του στόματος ή στη γλώσσα, αιχμηρών δοντιών, κακών συνηθειών στοματικής υγιεινής ή ορθοδοντικού μηχανισμού. Τα συγκεκριμένα ονομάζονται «τραυματικά έλκη».

Αν όμως εμφανίζονται περισσότερα από ένα έλκη και επανεμφανίζονται συχνά, τότε μιλάμε για «αφθώδη στοματίτιδα».

Πολλές φορές τα αίτιά τους δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Το άγχος ή η υπερβολική κούραση μπορεί να φέρουν ευθύνη. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση στοματικού έλκους.

Κάποιες γυναίκες ενδέχεται να τα εμφανίσουν και κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω ορμονικών αλλαγών.

Επιπλέον, μπορεί να ευθύνονται και κάποιες παθήσεις όπως ιώσεις, ανεμοβλογιά και ασθένειες όπως η νόσος του Chron, η κοιλιοκάκη και η αντιδραστική αρθρίτιδα.

Ακόμα και ο τρόπος διατροφής μπορεί να τα προκαλέσει όπως για παράδειγμα η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 ή η έλλειψη σιδήρου.

 

Μπορούμε να τα αποτρέψουμε;

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την απαλλαγή από τα στοματική έλκη, ωστόσο μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισής τους.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

blonde woman touches her shoulder
Ξηρή Επιδερμίδα με Ατοπική Προδιάθεση: Ανάγκες Φροντίδας

Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που αποτελούν πηγή εμφάνισης στοματικών ελκών όπως η σοκολάτα, τα πικάντικα φαγητά, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, οι φράουλες, το τυρί, οι ντομάτες και το αλεύρι. Μπορεί να τα αφαιρείτε σταδιακά από τη διατροφή σας μέχρι να εντοπίσετε ποιο ακριβώς είναι αυτό που τα πυροδοτεί.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να σταματήσετε να μασάτε τσίχλες καθώς μπορεί συχνά να δαγκώνετε άθελά σας το εσωτερικό του στόματός σας ή τη γλώσσα σας καθώς μασάτε.

Μπορείτε επίσης να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε μαζί με φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς διατηρούν υγιή τον οργανισμό και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στοματικών ελκών.

Χρειάζεται επίσης σωστή στοματική υγιεινή και καλό βούρτσισμα των δοντιών. Οι συχνές επισκέψεις στο ιατρείο του και η εφαρμογή των συμβουλών του θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Για αρχή χρειάζεστε μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα καλής ποιότητας. Σας προτείνουμε την οδοντόκρεμά μας Plaque & Tartar Toothpaste, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για τη φροντίδα δοντιών και ούλων.

 

Θεραπεία

Είναι γνωστό το πόσο ενοχλητικά μπορεί να είναι τα στοματικά έλκη. Για την αντιμετώπιση του πόνου σας προτείνουμε το gel Sensiteeth Kids Aphthae Gel. Απαλύνει τον πόνο ενώ μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από τα βακτήρια καθιστώντας την απαραίτητη.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα μπορείτε σύντομα να απολαμβάνετε και πάλι αλμυρά και πικάντικα φαγητά ανώδυνα.