friends touching the glob

Οι 10 Λαοί Με Το Πιο Λαμπερό Χαμόγελο

Στοματική υγιεινή ανά τον κόσμο! Μάθετε εδώ ποιοι λαοί προσέχουν περισσότερο την στοματική υγιεινή τους και έχουν τα πιο γερά δόντια.

Σε ποιες χώρες προσέχουν το στόμα τους σαν τα μάτια τους;

Στοματική υγιεινή ανά τον κόσμο:

Ποιοι σκοράρουν στα αστραφτερά χαμόγελα;

Μπορεί στην αγαπημένη σου χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, αγόρια και κορίτσια να θαμπώνουν την κάμερα με την κατάλευκη οδοντοστοιχία τους -που λάμπει ακόμα και στο σκοτάδι- όμως στην πραγματική ζωή δεν έχει όλος ο κόσμος τα τέλεια, υγιή δόντια. Ούτε καν όλος ο δυτικός κόσμος! Οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και η πρόσβαση ή μη στη δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η Κροατία, η Γουατεμάλα και η Γρενάδα στην Καραϊβική, για παράδειγμα, έχουν αποδεδειγμένα «κακό» διατροφολόγιο και δεν είναι περιοχές εκπαιδευμένες στο σωστό βούρτσισμα δοντιών, γι’ αυτό και βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των χωρών με καλή στοματική υγεία. Η Ιαπωνία, από την άλλη, έχει 200.000 καταγεγραμμένους οδοντιάτρους! Λογικό λοιπόν να σημειώνει πρωτιές στη λίστα. Πώς όμως υπολογίζουμε στην πράξη τα ποσοστά καλής στοματικής υγείας σε κάθε γωνιά του πλανήτη;

DMFT ή αλλιώς ο αυστηρός κριτής μιας οδοντοστοιχίας

DMFT. Από τα αρχικά των λέξεων decayed, missing, filled teeth. (δόντια με τερηδόνα, δόντια που λείπουν, δόντια με σφραγίσματα). Είναι ο δείκτης που μετράει παγκοσμίως τη στοματική υγεία και τις συνθήκες υγιεινής του στόματος κάθε πληθυσμού και καθορίζεται από τους οδοντιάτρους μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο του πληθυσμού. Συνήθως, ελέγχονται παιδιά 5-15 ετών αλλά κάποιες φορές και ενήλικες. Οι οδοντίατροι μετρούν τον αριθμό των δοντιών με τερηδόνα, των δοντιών που λείπουν και αυτών που έχουν σφραγίσματα και βγάζουν έναν μέσο όρο. Όσο πιο κοντά στο 0 είναι το αποτέλεσμα, τόσο το καλύτερο. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς κατατάσσονται οι χώρες του κόσμου στον πίνακα, βάσει της τελευταίας μέτρησης δείκτη DMFT που έγινε σε παιδιά 12 ετών. Η έρευνα, έλαβε υπόψη της και τον προϋπολογισμό που δαπάνησαν στη φροντίδα υγείας οι χώρες που συμμετείχαν. Ποιοι χαμογελούν λοιπόν με κλειστό το στόμα και ποιοι σκοράρουν στα αστραφτερά χαμόγελα; Ξεκινάμε από το τέλος για να φτάσουμε στον μεγάλο teeth winner!

10. Γαλλία

DMFT Σκορ: 1,2

Oh la la! Οι Γάλλοι την τελευταία θέση; Ευτυχώς όμως με σχετικά καλό δείκτη. Τα παιδιά που εξετάστηκαν για την έρευνα, είχαν κατά μέσο όρο 1,2 «προβληματικά» δόντια. Θυμηθείτε όμως! Ο στόχος είναι το 0.

9. Η.Π.Α.

DMFT Σκορ: 1,2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κονταροχτυπιούνται με τη Γαλλία έχοντας το ίδιο σκορ αλλά βρίσκονται λίγο πιο ψηλά στην κατάταξη. Γιατί; Πολύ απλά γιατί ο προϋπολογισμός για τη φροντίδα της υγείας είναι πολύ υψηλότερος στις Η.Π.Α.

8. Μεξικό

DMFT Σκορ: 1,1

Viva la fiesta! Με δείκτη 1,1 σίγουρα το Μεξικό έχει λόγο να γιορτάζει γιατί τα πήγε πολύ καλά, αν και στην 8η θέση και κατάφερε να «τρίξει τα δόντια» στους δύο αντιπάλους του.

7. Καναδάς

DMFT Σκορ: 1,0

Με άλλα λόγια, στον μακρινό Καναδά, τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κατά μέσο όρο μόλις ένα μόνο δόντι σε κακή κατάσταση. Όχι κι άσχημα!

6. Ελβετία

DMFT Σκορ: 0,9

Θα σου αρέσει σίγουρα:

couple on the grass smiles
Αποχρωματισμός Δοντιών: Πρόληψη Και Αντιμετώπιση

Κι όμως, η χώρα της σοκολάτας σημειώνει επιτυχία στον δείκτη DMFT. Ίσως γιατί είναι και η χώρα των ρολογιών και η συνέπεια στα οδοντιατρικά ραντεβού είναι αδιαπραγμάτευτη!

5. Σουηδία

DMFT Σκορ: 0,8

Πειθαρχία, επιμέλεια και φροντίδα χαρακτηρίζει τους Σουηδούς που έχουν τα μάτια τους 14 στα δόντια τους για τερηδόνα και σφραγίσματα.

4. Ηνωμένο Βασίλειο

DMFT Σκορ: 0,8

Όταν το τσάι αφήνει χρωστικές στα δόντια, οι Άγγλοι δεν αφήνουν… ούτε βδομάδα χωρίς να δουν τον οδοντίατρο. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό το θεαματικό τους ρεκόρ στη στοματική υγιεινή.

3. Φινλανδία

DMFT Σκορ: 0,7

Φαίνεται πως στη χώρα του κρύου, παίρνουν ζεστά το θέμα «προσέχω τα δόντια μου». Γι’ αυτό και η Φινλανδία βρίσκεται στο top 3 των χωρών με την καλύτερη στοματική υγεία.

2. Γερμανία

DMFT Σκορ: 0,5

Μια ανάσα πριν την κορυφή, βρίσκουμε τη Γερ-μανία για υγιή δόντια! Μόλις μισό χαλασμένο δόντι στο μέσο όρο του παιδικού πληθυσμού! Κάποιοι είπαν nein στην τερηδόνα, οριστικά.

1. Δανία

DMFT Σκορ: 0,4

Τα ταν! Η βασίλισσα των γερών δοντιών ακούει στο όνομα Δανία. Εδώ η λέξη σφράγισμα δεν υπάρχει στα λεξικά και οι οδοντιατρικές καρέκλες έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά! Τα στοιχεία από το 2014 δείχνουν ξεκάθαρα πως οι Δανοί έχουν την καλύτερη στοματική υγεία σε όλο τον κόσμο γιατί φροντίζουν τα δόντια τους καθημερινά και επιμελώς.

Θέλετε να μπείτε κι εσείς στο top 10 των χωρών με τα πιο γερά δόντια; Δύο είναι οι λύσεις: ή φτιάχνετε βαλίτσες για Κοπεγχάγη, ή φτιάχνετε… τον φρονιμίτη που σας βασανίζει από το καλοκαίρι!