mom and daughter brushing their teeth

9 Συμβουλές Για Σωστό Πλύσιμο Δοντιών

Ας το παραδεχτούμε! Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι και η πιο αγαπημένη μας ενασχόληση.

Το σωστό βούρτσισμα όμως είναι το κλειδί για ένα υγιές στόμα, αφού βοηθά αποτελεσματικά στην αποφυγή φθοράς των δοντιών και των ούλων. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την καθημερινή στοματική μας υγιεινή.

 1. Επιλέγουμε τη σωστή οδοντόβουρτσα

Δεν είναι οποιαδήποτε οδοντόβουρτσα κατάλληλη για εμάς. Το μέγεθος είναι σημαντικό όπως και το σχήμα. Όταν η οδοντόβουρτσα δε μας δυσκολεύει στη χρήση έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τη χρησιμοποιούμε συχνά.

Η ποιότητα της τρίχας παίζει επίσης το ρόλο της. Μία οδοντόβουρτσα με πολύ σκληρή τρίχα μπορεί τελικά να βλάψει τα ούλα μας. Ηλεκτρική ή χειροκίνητη; Αυτό είναι θέμα προτίμησης, αφού οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι τη διαφορά δεν την κάνει τόσο η ίδια η οδοντόβουρτσα όσο η ικανότητα στη χρήση της.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ωστόσο, βοηθούν περισσότερο τα άτομα που έχουν αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα με τα χέρια και τους ώμους, να φροντίσουν τη στοματικής τους υγιεινή πιο αποτελεσματικά.

 2. Δώστε χρόνο στο βούρτσισμα

Το βούρτσισμα ωφελεί πραγματικά όταν διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά. Η καλύτερη τεχνική για να είμαστε σίγουροι ότι πλένουμε τα δόντια μας αποτελεσματικά, είναι να διαιρέσουμε την οδοντοστοιχία μας σε τέσσερα μέρη και να βουρτσίσουμε κάθε ένα από αυτά για 30 δευτερόλεπτα. Για μη μας… φαίνεται ο χρόνος αυτός… αιώνας, μια καλή ιδέα είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας παρακολουθώντας τηλεόραση! Κάποιες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν ενσωματωμένο χρονόμετρο που βοηθά στην τήρηση του σωστού χρόνου βουρτσίσματος.

 3. Δεν το παρακάνουμε

Το βούρτσισμα για περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα μπορεί τελικά να έχει αντίθετα αποτελέσματα, αφού υπάρχει πιθανότητα να βλάψει το σμάλτο και τα ούλα.

 4. Τελειοποιούμε την τεχνική μας

Είναι σωστός ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσά μας; Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουμε κάποιο τραυματισμό, κρατάμε τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς τα ούλα, και προχωρούμε σε διαδοχικές μικρές κινήσεις πάνω-κάτω. Δεν ξεχνάμε το βούρτσισμα και στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, τους πίσω γομφίους και τη γλώσσα.

 5. Δεν χαλαρώνουμε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος

Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας σκεπτόμενοι άλλα πράγματα, συνήθως δε θυμόμαστε καν από ποιες περιοχές του στόματος έχει περάσει η οδοντόβουρτσά μας. Αυτά τα δύο λεπτά φροντίζουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι, αφού η πλάκα – που δε χαλαρώνει και δεν αστειεύεται – δεν αργεί να αναπτυχθεί στις λιγότερο καθαρές επιφάνειες και να προκαλέσει ζημιά!

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with white shirt holding her phone and smiling
Πως Να Διατηρήσετε Το Ωραίο Χαμόγελό Σας

 6. Επιλέγουμε προσεχτικά προϊόντα στοματικής υγιεινής.

Η επιλογή οδοντόκρεμας και στοματικού διαλύματος δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Πρέπει πάντα να στηρίζεται στις ανάγκες και τη στοματική υγεία του καθενός από εμάς, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πλέον είναι διαθέσιμα εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας της στοματικής κοιλότητας, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας (προστασία, λαμπερό χαμόγελο, ανακούφιση) που βοηθούν στην επαναφορά και τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Έτσι ανάλογα με την περίπτωσή μας μπορούμε να έχουμε μια εξειδικευμένη στοματική αγωγή για τα ευαίσθητα δόντια, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, για τις εγκύους και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ιδανικά παίρνουμε καθημερινά και συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικό για τη διατήρηση και επαναφορά της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.

 7. Ελέγχουμε την οξύτητα στο στόμα μας

Τα ενεργειακά ποτά, οι σόδες, ο καφές ακόμη και κάποιες “υγιεινές συνήθειες”, όπως η κατανάλωση χυμών μήλου και πορτοκαλιού, περιέχουν οξύ που μπορεί να μαλακώσει το σμάλτο των δοντιών.

Μετά την κατανάλωσή τους περιμένουμε 20 – 30 λεπτά προτού βουρτσίσουμε τα δόντια μας ώστε να δώσουμε λίγο χρόνο στο σάλιο να αποκαταστήσει το σμάλτο των δοντιών. Η δράση του βουρτσίσματος σε δόντια με μαλακό σμάλτο μπορεί να είναι καταστροφική.

 8. Κρατάμε την οδοντόβουρτσα μακριά από μικρόβια

Οι περισσότεροι από μας αποθηκεύουμε τις οδοντόβουρτσες στο μπάνιο που δε φημίζεται και ως το καθαρότερο σημείο του σπιτιού. Φροντίζουμε τουλάχιστον να κρατάμε τη βούρτσα μας σε όρθια θέση με τις τρίχες στον αέρα. Αν την αφήσουμε στον νιπτήρα την εκθέτουμε σε μικρόβια. Δεν αφήνουμε το βουρτσάκι να ακουμπά το αντίστοιχο κάποιου άλλου μέλους της οικογένειας και δεν του βάζουμε κάλυμμα που επιτρέπει την παρατεταμένη υγρασία και την ανάπτυξη βακτηρίων. Χρησιμοποιούμε ένα κάλυμμα που επιτρέπει την είσοδο του αέρα, μόνο όταν ταξιδεύουμε.

 9. Δεν κρατάμε την ίδια οδοντόβουρτσα για μια ζωή.

Συνήθως η αλλαγή της οδοντόβουρτσας πρέπει να γίνεται κάθε 3 ή 4 μήνες. Επίσης όταν διαπιστώνουμε ότι οι τρίχες έχουν χάσει τη φυσιολογική ευελιξία τους τότε είναι καιρός να αγοράσουμε νέα οδοντόβουρτσα, αφού οι ξεφτισμένες ή σπασμένες τρίχες δεν καθαρίζουν το στόμα μας σωστά.

Δες τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή της FREZYDERM.