blonde woman brushes her teeth

Στοματική Υγιεινή Με 8 Καλές Συνήθειες

Όταν παραμελούμε τη φροντίδα των δοντιών μας, στην ουσία προσκαλούμε βακτήρια να έρθουν και να εγκατασταθούν στο στόμα μας. Τα βακτήρια αυτά συσσωρεύουν πλάκα γύρω από τη βάση των δοντιών και τη γραμμή των ούλων. Τα δυσάρεστα αποτελέσματα δεν αργούν πολύ να εμφανιστούν: κοκκίνισμα, ερεθισμός, φλεγμονές. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Η παρατεταμένη αμέλεια καταλήγει τελικά σε τερηδόνα και ουλίτιδα.

Σε πρώτη φάση, αν παραμελείτε τη φροντίδα των δοντιών σας στο σπίτι και αποφεύγετε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, η συσσωρευμένη πλάκα οδηγεί στην ανάπτυξη κενών χώρων γύρω από τα δόντια σας. Εκεί ξεκινά η καταστροφή των οστών και άλλων εύθραυστων ιστών που υποστηρίζουν τα δόντια. Το πρώτο θύμα είναι η ομορφιά του χαμόγελού σας.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και καλά νέα. Υπάρχουν 8 συνήθειες που μπορείτε να εισάγετε στη ζωή σας ώστε να προλάβετε όλες τις παραπάνω δυσάρεστες συνέπειες. Ακολουθήστε τις και σας εγγυώμαστε ότι θα έχετε κάθε λόγο να χαμογελάτε άφοβα, κάθε μέρα.

Δες τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή της FREZYDERM.

1. Καθημερινό βούρτσισμα δοντιών, προφανώς!

Το βούρτσισμα είναι το Α και το Ω της στοματικής υγιεινής. Αφαιρεί τα υπολείμματα των τροφίμων με τα οποία τρέφονται τα βακτήρια, καθαρίζει τα δόντια και φρεσκάρει την αναπνοή. Μια οδοντόπαστα με φθόριο βοηθά στην ενδυνάμωση των δοντιών. Οι οδοντόκρεμες ενεργού πολυμερούς εγκλωβίζουν ενεργά συστατικά στην στοματική κοιλότητα, αποτρέποντας τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων. Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί για τουλάχιστον δύο λεπτά. Για όποιον βαριέται να μετράει αργά ως το 100, πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ενσωματωμένο χρονόμετρο.

2. Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος.

Το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα βακτήρια που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια, εκεί που η οδοντόβουρτσα δεν φθάνει. Βλέπετε λοιπόν ότι δεν πρόκειται για υπερβολή ή πολυτέλεια. Είναι μια απαραίτητη πρακτική για την πρόληψη των ασθενειών των ούλων. Γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται μετά από κάθε γεύμα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιούμε πριν τον ύπνο. Όταν κοιμόμαστε παράγουμε λιγότερο σάλιο, που προστατεύει τα δόντια και τα ούλα. Ας μη τα αφήσουμε και στο έλεος των βακτηριδίων.

3. Μετά από κάθε βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα.

Το φθοριούχο στοματικό διάλυμα προστατεύει από την πέτρα, καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα, αποτρέπει τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων και προσφέρει ευχάριστη δροσερή αναπνοή. Επίσης, είναι η ευκολότερη συνήθεια απ΄ όλες: παίρνει ελάχιστο χρόνο και έχει και ευχάριστη γεύση. Γιατί να μην την εφαρμόζετε καθημερινά;

4. Προληπτικά, καθημερινά, προβιοτικά!

Τα προβιοτικά εξυγιαίνουν τη στοματική χλωρίδα και αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με νόσους των δοντιών και των ούλων. Συνιστώνται τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες.

5. Κάθε 6 μήνες, επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο επιβάλλεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για διεξοδικό οδοντιατρικό καθαρισμό. Ο οδοντίατρος εντοπίζει τα πρώτα σημάδια ασθένειας των ούλων, η οποία και αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Εάν είστε επιρρεπείς σε ουλίτιδες, τότε η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται ανά τετράμηνο.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with mouthwash
Γιατί το στοματικό διάλυμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη!

Εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα από τον ιό HIV, ή καρκίνος, τα ραντεβού μας με τον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι συχνότερα. Ειδική αγωγή πρέπει να ακολουθούν οι έγκυες και τα άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή κάνουν χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τα ούλα (όπως αντιεπιληπτικά) ή προκαλούν ξηροστομία.

Καλό θα είναι να εξετάζουμε τακτικά το στόμα μας για σημάδια, όπως πληγές πάνω στο χείλος ή μέσα στο εσωτερικό μάγουλο που δεν κλείνουν, πρησμένα, ευαίσθητα ούλα, ή ούλα που αιμορραγούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται οδοντιατρικό ραντεβού για έλεγχο.

6. Προσοχή στη διατροφή.

Η σωστή διατροφή για τη στοματική υγεία περιλαμβάνει άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως οι σαρδέλες και το κατσαρό λάχανο. Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, ενώ η βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή ενισχύει την υγεία των ούλων.

Εξίσου σημαντικό με το τι πρέπει να περιλαμβάνει η σωστή διατροφή είναι και το τι ΔΕΝ πρέπει να περιέχει. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα και τις κολλώδεις τροφές που κολλάνε στις ρωγμές των δοντιών και έλκουν τα βακτήρια. Τα βακτήρια τρέφονται με τα σάκχαρα και στη συνέχεια απελευθερώνουν οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Με το που τρώτε ένα γλυκό, προσπαθήστε αν είναι δυνατόν να βουρτσίσετε τα δόντια μας αμέσως μετά. Διαφορετικά, ξεπλύντε το στόμα σας με άφθονο νερό.

7. Τσιγάρο, στοπ!

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Θέλετε και επιπλέον λόγο για να κόψετε το κάπνισμα; Ιδού, λοιπόν: τα προϊόντα καπνού συμβάλλουν και στην κακοσμία του στόματος.

8. Προϊόντα λεύκανσης; Επιλέξτε με προσοχή!

Πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε προϊόντος λεύκανσης πρέπει να έχετε τη βεβαίωση του οδοντιάτρου σας ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι υγιή. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας προκειμένου να σας προμηθεύσει με μία εξειδικευμένη οδοντόκρεμα που εξασφαλίζει τη μέγιστη λευκαντική και καθαριστική δράση χωρίς να διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών. Για πιο άμεσο αποτέλεσμα στις έντονες δυσχρωμίες και κηλίδες, προτιμήστε οδοντόκρεμα με την ουσία blue covasorb.

Δες τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή FREZYDERM.