white teeth

Λευκάνση Δοντιών στο Σπίτι: Tips & Συμβουλές

Τα λευκά δόντια χαρίζουν ένα αστραφτερό χαμόγελο που εντυπωσιάζει και μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Αν επιθυμούμε να το αποκτήσουμε από την άνεση του σπιτιού μας, έχουμε αυτή τη δυνατότητα, αρκεί να γνωρίζουμε ποιες κινήσεις να ακολουθήσουμε και ποιες να αποφύγουμε.

 

1.Οι συνήθειες που απομακρύνουν το λευκότερο χαμόγελο

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ποτών που «λεκιάζουν» τα δόντια. Αν καταναλώνονται μάλιστα συχνά, μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια σταδιακά, δημιουργώντας μία κίτρινη όψη. Αυτές είναι:

 

Οι τροφές με έντονες χρωστικές: 

  • Ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί
  • Το κάρι
  • Τα σκουρόχρωμα φρούτα όπως κεράσια, βατόμουρα, μύρτιλλα κ.λπ.

 

Οι όξινες σκουρόχρωμες τροφές:

  • Ποτά και αναψυκτικά σκούρου χρώματος
  • Αθλητικά ποτά
  • Μπαλσάμικο ξίδι
  • Πίκλες
  • Χυμός ντομάτας
  • Γρανίτες

Tip! Όταν καταναλώνουμε ροφήματα που δημιουργούν δυσχρωμίες και κηλίδες στα δόντια, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα καλαμάκι, ώστε το υγρό να «παρακάμπτει» τα μπροστινά μας δόντια.

 

2.Το κάπνισμα

Κατ’ αρχάς γιατί βλάπτει συνολικά την υγεία μας και βέβαια γιατί λειτουργεί επιβαρυντικά και για τη διατήρηση της λευκής οδοντοστοιχίας, αφού ο καπνός δημιουργεί μία κίτρινη χροιά στα δόντια που δεν κολακεύει το χαμόγελο.

 

3.Η κακή στοματική υγιεινή

Στην πραγματικότητα, μία αποχρωματισμένη οδοντοστοιχία δεν είναι αποτέλεσμα μίας κακής στοματικής υγιεινής, όμως το να υπάρχει μία καλή βάση καθαρών δοντιών χωρίς τερηδόνα, είναι σημαντικό, πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία λεύκανσης. Αν υπάρχουν οδοντιατρικά θέματα προς επίλυση, καλύτερα να τα έχουμε φροντίσει από πριν.

 

4.Τα σπιτικά γιατροσόφια

Υπάρχουν συστατικά που ενώ ενσωματωμένα σε μία φόρμουλα προϊόντος στοματικής φροντίδας έχουν αποτελεσματική δράση και είναι ασφαλή στη χρήση, στην αυτούσια μορφή τους μπορούν να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών λόγω του πολύ όξινου pH τους. Δεν ενδείκνυται λοιπόν να εφαρμόζουμε απευθείας στα δόντια υλικά όπως λεμόνι, μαγειρική σόδα κ.λπ. με στόχο να επιτύχουμε λευκαντική δράση.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman on the dentist chair
Λεύκανση δοντιών: Μειονεκτήματα και μύθοι

Tips για μία λευκότερη οδοντοστοιχία

 

1.Προτιμάμε τις τροφές που «καθαρίζουν»

Εμπλουτίζοντας το καθημερινό μας διατροφολόγιο με τροφές που «καθαρίζουν» τα δόντια, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση ενισχύοντας έτσι και τη φυσική τους λάμψη. Τα μήλα, για παράδειγμα, ειδικά τα πράσινα, προκαλούν αυξημένη έκκριση σάλιου το οποίο «ξεπλένει» τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια.

 

2.Αποφεύγουμε τροφές που προκαλούν τερηδόνα

Δηλαδή το πρόχειρο φαγητό και τα γλυκά που περιέχουν πολλή ζάχαρη και άμυλο, καθώς τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με σάκχαρα και άμυλο από τα τρόφιμα και απελευθερώνουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο και ευνοούν την εμφάνιση τερηδόνας. Και μια εικόνα τερηδόνας, δεν είναι ιδανική για να βάλουμε μπροστά τη λεύκανση των δοντιών μας.

 

3.Χρησιμοποιούμε μία εξειδικευμένη οδοντόκρεμα για λεύκανση δοντιών στο σπίτι  

Η Whitening Toothpaste με καινοτόμο σύνθεση, είναι ειδικά σχεδιασμένη να αφαιρεί δυσχρωμίες και κηλίδες, για ένα φυσικά λαμπερό χαμόγελο. Για ένα άμεσο αποτέλεσμα λεύκανσης, η Instant Whitening Blue Τoothpaste είναι η ιδανική επιλογή, αν ανυπομονούμε να επιτύχουμε ένα αστραφτερό, γοητευτικό χαμόγελο. Και για λεύκανση παράλληλα με στίλβωση και καθαρισμό, εμπιστευόμαστε την Black & Polish Toothpaste με μοναδικό συνδυασμό Ενεργού Άνθρακα και κόκκων Περλίτη. Και οι τρεις λευκαίνουν τα δόντια χωρίς να καταστρέφουν το σμάλτο1, αφού είναι αποδεδειγμένα αβλαβείς για την οδοντίνη βάσει του δείκτη RDA τους2 και προσφέρουν και προστασία από την τερηδόνα. Για αποτελεσματική δράση λεύκανσης δοντιών στο σπίτι, τις χρησιμοποιούμε 2-3 φορές καθημερινά.

 

4.Δεν αμελούμε το ραντεβού μας με τον οδοντίατρο

Όποια και αν είναι η καθημερινή προσπάθειά μας στο σπίτι, για να εξασφαλίσουμε ένα φυσικά λαμπερό χαμόγελο, δεν ξεχνάμε ποτέ να τηρούμε τα προγραμματισμένα ραντεβού μας με τον οδοντίατρο τόσο για έναν τυπικό έλεγχο όσο και για τον αναγκαίο καθαρισμό που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το υπέροχο χαμόγελό μας.

Και κάπως έτσι, με σωστές κινήσεις και συνήθειες, μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα λεύκανσης δοντιών, για ένα πραγματικά γοητευτικό χαμόγελο. Υπάρχει, στ’ αλήθεια, τίποτα πιο ακαταμάχητο;

1.Με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και στους ασθενείς που επιτρέπεται

  1. In vitro μελέτη Εκτίμησης Δείκτη Αποτριβής (Relative Dentin Abrasiveness-RDA) σύμφωνα με το ISO 1 1609:2017 με τη μέθοδο του προφιλομετρικού ισοδύναμου και τη χρήση του οπτικού προφιλόμετρου (Bruker, ContourGT, Berlin, Germany). Όλες οι μετρήσεις έλαβαν μέρος στα Εργαστήρια Οδοντικής Χειρουργικής και Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.