dry mouth

Ξηροστομία: Αντιμετώπιση και Αιτίες

Αν εμφανίζετε συμπτώματα ξηροστομίας, μπορεί να σας γεννώνται διάφορα ερωτήματα για το θέμα. Επειδή η γνώση φέρνει λύσεις, οι παρακάτω απαντήσεις θα λύσουν τις βασικές σας απορίες και θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά.

 

Είναι συχνή η ξηροστομία; 

Αρκετά. Την εμφανίζει 1 στους 5* και οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται με την ηλικία.

 

 

Πώς δημιουργείται;

Οι σιελογόνοι αδένες του στόματος κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους: γεννούν σάλιο. Η ποσότητα του σάλιου που παράγεται, δημιουργεί λίπανση στο στόμα και το κρατά ενυδατωμένο και καθαρό. Όταν οι σιελογόνοι αδένες υπολειτουργούν για οποιονδήποτε λόγο και παράγουν μειωμένη ποσότητα σάλιου, τότε εμφανίζεται ξηρότητα στο στόμα.

 

 

Τι άλλα συμπτώματα εμφανίζονται εκτός από αίσθηση κολλώδους στόματος;

Άτομα που παρουσιάζουν ξηρότητα στο στόμα διαμαρτύρονται συχνά για κακοσμία του στόματος, αφού η έλλειψη σάλιου δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση των βακτηρίων που δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή. Άλλοι πάλι, δυσκολεύονται λιγάκι στην ομιλία τους ενώ υπάρχει περίπτωση κάποιες φορές να υπάρχει και αλλοίωση της γεύσης.

 

 

Είναι σε κάποιο βαθμό φυσιολογικό να έχουμε ξηρό στόμα;

Θα σου αρέσει σίγουρα:

night routine
Περιποίηση δέρματος πριν τον ύπνο

Η περιστασιακή εμφάνιση αυτής της κατάστασης συνήθως δεν υποδηλώνει κάποια πάθηση.  Για παράδειγμα, το πρωί είναι η ώρα που οι περισσότεροι εμφανίζουμε ξηροστομία και αυτό είναι φυσιολογικό. Ειδικά αν κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα, η παραγωγή σιελόρροιας μειώνεται σημαντικά, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Με την αποκατάσταση των επιπέδων σάλιου το πρωί, συνήθως το στόμα αναλιπαίνεται και παύουμε να έχουμε ξηρό στόμα.

 

Και αν έχω ξηρό στόμα στη διάρκεια της μέρας; Μήπως «φταίει» κάποια συνήθειά μου;

Είναι πολύ πιθανό.

  • Αν δεν συνηθίζουμε να πίνουμε νερό ή δεν περιλαμβάνουμε στο μενού μας τροφές πλούσιες σε νερό, προκαλούμε γενικότερα στον οργανισμό μας αφυδάτωση που επεκτείνεται και στη στοματική μας κοιλότητα.
  • Οι καπνιστές και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ είναι επίσης επιρρεπείς σε συμπτώματα αφυδάτωσης στο στόμα.
  • Τέλος, ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα μπορεί να παρατηρηθεί και σε συνθήκες πολύ έντονου στρες

 

Μήπως γεννήθηκα με ξηρό στόμα;

Το κληρονομικό υπόβαθρο είναι μία από τις αιτίες ξηροστομίας. Υπάρχουν όμως και διάφοροι ιατρικοί λόγοι εμφάνισης έντονης ξηρότητας στο στόμα, όπως:

  • Αυτοάνοσα νοήματα (διαβήτης ή σύνδρομο Sjögren)
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
  • Ορισμένες θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπείες)
  • Προβλήματα στη μύτη που μας αναγκάζουν να αναπνέουμε από το στόμα
  • Η ηλικία (όχι μόνο ως βιολογικός παράγοντας αλλά και ως περίοδος που συνδέεται στενότερα με τη λήψη φαρμάκων).

 

Πού να απευθυνθώ, αν διαπιστώσω ότι έχω όντως ξηρό στόμα;

Στον ειδικό: ο οδοντίατρος ή ο στοματολόγος είναι οι κατάλληλοι, για να μας κατευθύνουν στη σωστή λύση. Συμβουλευόμαστε επίσης τον φαρμακοποιό μας, για να μας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις αποκατάστασης της ενυδάτωσης στη στοματική κοιλότητα. Η σειρά Hydroral Xero είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αποκατάσταση της λειτουργίας του σιελογόνου αδένα. Περιέχει υδρο-gel που χαρίζει άμεση και παρατεταμένη επιλίπανση, αφού προσκολλάται στον στοματικό βλεννογόνο και  υαλουρονικό οξύ που επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα ενυδάτωσης. Τέλος, με  Hydroral Xero αποτρέπεται και η δημιουργία μεμβράνης μικροβίων, για την καταπολέμηση της πλάκας. Ξεκινήστε τη στοματική σας φροντίδα επιλίπανσης  με την οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα της σειράς και για δράση κατά της ξηροστομίας όπου και αν βρίσκεστε, μπορείτε να έχετε μαζί σας στην τσάντα το πρακτικό spray στοματικής ενυδάτωσης. Τέλος, αν παράλληλα εμφανιστούν και συμπτώματα κακοσμίας ως επακόλουθο του ξηρού στόματος, και πάλι υπάρχει τρόπος να ανακτήσετε τη δροσερή σας αναπνοή, καταπολεμώντας την αιτία της κακοσμίας.

Ενημερωθείτε σωστά για το θέμα του ξηρού στόματος, αναζητήστε με τη βοήθεια των  ειδικών την αιτία που το προκαλεί στη δική σας περίπτωση και ανακουφιστείτε στην καθημερινότητα, απολαμβάνοντας ξανά ένα ενυδατωμένο στόμα με αίσθηση άνεσης.

*Cleveland Clinic, Dry Mouth (Xerostomia).