teen with acne

Ακμή και ήλιος: Τι πρέπει να προσέχω;

Μπορεί να υπάρχει η αντίληψη πως ο ήλιος «κάνει καλό» στα σπυράκια όμως η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν διαθέτετε λιπαρή με τάση ακμής επιδερμίδα και θέλετε να ξέρετε τι να προσέχετε όταν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία, αξίζει να διαβάσετε παρακάτω.

3 σημεία προσοχής κατά την ηλιοέκθεση της λιπαρής με τάσης ακμής επιδερμίδας

1.Ο ήλιος δεν βελτιώνει τα συμπτώματα ακμής

Αυτό που μας ξεγελά είναι ότι η έκκριση μελανίνης κάνει το χρώμα της επιδερμίδας του προσώπου να σκουραίνει και έτσι οι ατέλειες γίνονται λιγότερο αισθητές στο μαυρισμένο δέρμα. Επιμελώς καμουφλαρισμένα κάτω από το μπρονζέ χρώμα, τα συμπτώματα ακμής μοιάζουν ανύπαρκτα, όμως στην πραγματικότητα εξακολουθούν να είναι εκεί.  Αυτό που ισχύει σε κάποιο βαθμό είναι πως ο ήλιος μαζί με την αλμύρα της θάλασσας μπορεί να έχει μία ήπια αντιφλεγμονώδη δράση στα σπυράκια και την ερυθρότητα κάνοντας τα να δείχνουν λιγότερο έντονα. Όμως αυτό το όφελος διαρκεί για λίγο, μόνο για όσο διαρκούν οι καλοκαιρινές μας βουτιές και βόλτες κάτω από τον ήλιο.

 2. Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει τις ατέλειες

Μία επιδερμίδα με πλεόνασμα λιπαρότητας μπορεί να αποκτήσει την επιθυμητή ματ όψη χωρίς γυαλάδες το καλοκαίρι, αλλά το σμήγμα και η  φλεγμονή κρύβονται στις βαθύτερες στοιβάδες και επανέρχονται εντονότερα το φθινόπωρο. Επίσης, ένα δέρμα που πέρασε από συμπτώματα ακμής και παρέμειναν πια στην επιφάνεια οι ουλές της, έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο: το ουλοποιημένο δέρμα δεν παράγει μελανίνη, για να προστατευτεί και αν δεν προστατευτεί με το κατάλληλο αντηλιακό και τις κατάλληλες συνήθειες έκθεσης στον ήλιο (σωστή ώρα, περιορισμένος χρόνος έκθεσης κ.λπ.) «καίγεται».

  1. Χρειάζεται οπωσδήποτε αντηλιακό και η λιπαρή επιδερμίδα (χωρίς να «μπουκώσει» και να «φουντώσει»)

Όσο αποφεύγετε το αντηλιακό με το φόβο ότι θα επιβαρύνει τη λιπαρή σας επιδερμίδα και ίσως προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων ακμής, απλώς ρισκάρετε να υποστείτε τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου (φωτογήρανση, πανάδες/δυσχρωμίες, εγκαύματα και πιο σοβαρές παθήσεις του δέρματος, όπως μελάνωμα). Το σημείο-κλειδί στο κεφάλαιο «ακμή και ήλιος, τι πρέπει να προσέχω» είναι η σωστή επιλογή αντηλιακού. Το κατάλληλο αντηλιακό για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα είναι αυτό που:

  • ­δεν διαθέτει παχύρρευστη σύνθεση με λιπαρή υφή που μπορεί να «μπουκώσει» το δέρμα
  • περιέχει την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» (non comedogenic) που σημαίνει πως δεν φράσσει τους πόρους, ώστε να δημιουργήσει μαύρα στίγματα
  • έχει σμηγματορυθμιστική δράση, δηλαδή ελέγχει ή και μειώνει τη λιπαρότητα
  • διαθέτει υποαλλεργική σύνθεση
  • και φυσικά προσφέρει αποτελεσματική ηλιοπροστασίας ευρέος φάσματος.

Ευτυχώς, οι επιλογές εξειδικευμένων αντηλιακών για λιπαρό δέρμα που έχετε στη διάθεσή σας είναι αρκετές και καλύπτουν κάθε σας προτίμηση σε υφή και αποτέλεσμα. Αν σας αρέσει η ιδέα μίας ανάλαφρης, βελούδινης αίσθησης που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, το  Sun Screen Velvet Face SPF 50είναι η ιδανική επιλογή. Έχει μη φαγεσωρογόνο σύνθεση, προσφέρει ματ όψη για 6 ώρες απορροφώντας το σμήγμα και είναι συμβατό με  θεραπείες κατά της ακμής. Αν επιθυμείτε επιπλέον και χρωματική κάλυψη για τις ατέλειες ή τις ουλές ακμής, εμπιστευθείτε το έγχρωμο αντηλιακό της σειράς. Αν πάλι προτιμάτε μία υγρή αντηλιακή κρέμα με ανάλαφρη υφή, η Ac–norm Sun Screen Fluid SPF 50+   δρα ρυθμιστικά στη διαταραγμένη χλωρίδα του λιπαρού δέρματος με τάση ακμής, παρέχοντας και βακτηριακή προστασία και προσφέρει πέρα από ηλιοπροστασία, ενυδάτωση και αντιγήρανση. Και για αποτέλεσμα χρωματικής ομοιομορφίας που προσαρμόζεται σε κάθε τόνο επιδερμίδας, επιλέξτε την Acnorm Sun Screen Fluid Tinted SPF 50+ . Αναζητάτε καλύτερα ένα λεπτόρρευστο γαλάκτωμα; Το Sun Screen AntiSeb Spray SPF 30

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman face in the sea
Αντηλιακό προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες!

είναι ιδανικό για λιπαρά δέρματα με τάση ακμής, αφού διαθέτει σμηγματορυθμιστική δράση και μικροβιακή προστασία και συνδυάζεται επίσης με φαρμακευτικές αγωγές κατά της ακμής. Όποιο αντηλιακό και αν επιλέξετε, θυμηθείτε να το εφαρμόζετε τουλάχιστον 30΄ πριν βγείτε στον ήλιο και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν την ηλιοέκθεση τις επικίνδυνες ώρες, 11-16:00.

Με προσοχή στα 3 παραπάνω σημεία, ακόμη και οι λιπαρές με τάση ακμής επιδερμίδας μπορούν να χαρούν το καλοκαίρι με ασφάλεια και προστασία και επιδερμίδα… υπό έλεγχο.