teen with acne

Ακμή και ήλιος: Τι πρέπει να προσέχω;

Μπορεί να υπάρχει η αντίληψη πως ο ήλιος «κάνει καλό» στα σπυράκια όμως η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν διαθέτετε λιπαρή με τάση ακμής επιδερμίδα και θέλετε να ξέρετε τι να προσέχετε όταν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία, αξίζει να διαβάσετε παρακάτω.

3 σημεία προσοχής της λιπαρής με τάσης ακμής επιδερμίδας, όταν εκτίθεται στον ήλιο

1.Ο ήλιος δεν βελτιώνει τα συμπτώματα ακμής

Ακμή και ήλιος δεν είναι φίλοι, όπως νομίζουμε. Αυτό που μας ξεγελά είναι ότι η έκκριση μελανίνης κάνει το χρώμα της επιδερμίδας του προσώπου να σκουραίνει και έτσι οι ατέλειες γίνονται λιγότερο αισθητές στο μαυρισμένο δέρμα. Επιμελώς καμουφλαρισμένα κάτω από το μπρονζέ χρώμα, τα συμπτώματα ακμής μοιάζουν ανύπαρκτα, όμως στην πραγματικότητα εξακολουθούν να είναι εκεί.  Αυτό που ισχύει σε κάποιο βαθμό είναι πως ο ήλιος μαζί με την αλμύρα της θάλασσας μπορεί να έχει μία ήπια αντιφλεγμονώδη δράση στα σπυράκια και την ερυθρότητα κάνοντας τα να δείχνουν λιγότερο έντονα. Όμως αυτό το όφελος διαρκεί για λίγο, μόνο για όσο διαρκούν οι καλοκαιρινές μας βουτιές και βόλτες κάτω από τον ήλιο.

2.Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει τις ατέλειες

Μία επιδερμίδα με πλεόνασμα λιπαρότητας μπορεί να αποκτήσει την επιθυμητή ματ όψη χωρίς γυαλάδες το καλοκαίρι, αλλά το σμήγμα και η  φλεγμονή κρύβονται στις βαθύτερες στοιβάδες και επανέρχονται εντονότερα το φθινόπωρο. Επίσης, ένα δέρμα που πέρασε από συμπτώματα ακμής και παρέμειναν πια στην επιφάνεια οι ουλές της, έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο: το ουλοποιημένο δέρμα δεν παράγει μελανίνη, για να προστατευτεί και αν δεν προστατευτεί με το κατάλληλο αντηλιακό και τις κατάλληλες συνήθειες έκθεσης στον ήλιο (σωστή ώρα, περιορισμένος χρόνος έκθεσης κ.λπ.) «καίγεται». Άρα λοιπόν φοράμε πάντα αντηλιακό κάτω από τον ήλιο, για να μην επιδεινωθούν οι τέλειες του λιπαρού ε τάση ακμής δέρματος και βέβαια, για να αποφύγουμε εγκαύματα και δερματικές παθήσεις.

3.Χρειάζεται οπωσδήποτε αντηλιακό και η λιπαρή επιδερμίδα (χωρίς να «μπουκώσει» και να «φουντώσει»)

Θα σου αρέσει σίγουρα:

girl with pimples
Ανάπλαση & ενυδάτωση δέρματος: Όλες οι χρήσιμες συμβουλές

Η λογική «δεν φοράω αντηλιακό για να μη χειροτερεύσουν οι ατέλειες στο πρόσωπό μου» αυτομάτως σας αφήνει εκτεθειμένους στις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας που μπορεί να είναι από σημάδια φωτογήρανσης ή πανάδες/δυσχρωμίες πάνω σε περιοχές με ακμή (που σημαίνει σημάδια στα σημάδια) μέχρι εγκαύματα και πιο σοβαρά περιστατικά (μελάνωμα κ.λπ.).   Πράγματι, ένα αντηλιακό με πολύ παχύρρευστη σύνθεση που αφήνει πολύ λιπαρή ύφη, μπορεί να φράξει τους πόρους και να δημιουργήσει μαύρα στίγματα, πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη έξαρση ακμής. Το σημείο-κλειδί στο κεφάλαιο «ακμή και ήλιος, τι πρέπει να προσέχω» είναι η σωστή επιλογή αντηλιακού. Το κατάλληλο αντηλιακό για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα είναι αυτό που:

  • ­δεν διαθέτει παχύρρευστη σύνθεση με λιπαρή υφή που μπορεί να «μπουκώσει» το δέρμα και να το κάνει αν ασφυκτιά
  • περιέχει την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» (non comedogenic) που σημαίνει πως δεν φράσσει τους πόρους, ώστε να δημιουργήσει μαύρα στίγματα
  • έχει σμηγματορυθμιστική δράση, δηλαδή ελέγχει και μειώνει τη λιπαρότητα
  • αφήνει ευχάριστη αίσθηση κατά την εφαρμογή αλλά και μετά, στο after-feeling
  • και φυσικά προσφέρει αποτελεσματική ηλιοπροστασίας ευρέος φάσματος.

Ευτυχώς, οι επιλογές εξειδικευμένων αντηλιακών για λιπαρό δέρμα που έχετε στη διάθεσή σας είναι αρκετές και καλύπτουν κάθε σας προτίμηση σε υφή και αποτέλεσμα. Αν σας αρέσει η ιδέα μίας ανάλαφρης, βελούδινης αίσθησης που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, το  Sun Screen Velvet Face SPF 50+ είναι η ιδανική επιλογή. Έχει μη φαγεσωρογόνο σύνθεση, ιδανική για λιπαρές με τάση με τάση επιδερμίδες και προσφέρει ματ όψη χωρίς γυαλάδες, απορροφώντας το σμήγμα. Αν επιθυμείτε επιπλέον και χρωματική κάλυψη για τις ατέλειες ή τις ουλές ακμής, εμπιστευθείτε το έγχρωμο αντηλιακό της σειράς Velvet με ομοιόμορφο χρώμα. Και για μία 3 σε 1 φροντίδα ηλιοπροστασίας, ενυδάτωσης και αντιγήρανσης, ειδικά μελετημένη για το λιπαρό, με τάση ακμής δέρμα, υπάρχει η υγρή αντηλιακή κρέμα με ανάλαφρη υφή, Acnorm Sun Screen Fluid SPF 50+   που δρα ρυθμιστικά στη διαταραγμένη χλωρίδα του λιπαρού δέρματος με τάση ακμής, παρέχοντας και βακτηριακή προστασία. Τέλος, το Sun Screen AntiSeb Spray SPF 30 είναι ιδανικό για λιπαρά δέρματα με αυξημένη λιπαρότητα και ατέλειες, αφού ρυθμίζει την υπερέκκριση σμήγματος.

Όποιο αντηλιακό και αν επιλέξετε, θυμηθείτε να το εφαρμόζετε γύρω στα 20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο, ώστε να έχει χρόνο να δράσει και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν την ηλιοέκθεση τις επικίνδυνες ώρες, 11-16:00. Παράλληλα, δεν ξεχνάτε να φοράτε και ένα πλατύγυρο καπέλο (όχι τύπου τζόκεϊ) που θα προστατεύσει την επιδερμίδα με ατέλειες από περαιτέρω βλάβες κάτω από τον ήλιο.

Δίνουμε προσοχή στα παραπάνω 3 σημεία και τους επικίνδυνους μύθους που αφορούν το θέμα «ακμή και ήλιος» και χαρίζουμε στις λιπαρές με τάση ακμής επιδερμίδας  ασφάλεια και προστασία στις ηλιόλουστες στιγμές, με ελεύθερη αναπνοή δέρματος. Φυσικά, πριν και πάνω απ’ όλα,  συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας για συμβουλές ηλιοπροστασίας που αφορούν τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος.