woman after the sun

Δροσιά, ανακούφιση και ενυδάτωση μετά τον ήλιο

Είναι η εποχή που θα χαρούμε την παραλία. Βουτιές, ξεγνοιασιά, σπορ κάτω απ’ τον ήλιο… τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού που κάνει το δέρμα να διψά, να αφυδατώνεται και να ταλαιπωρείται. Ανακαλύπτουμε πώς φθείρεται η επιδερμίδα λόγω της έντονης ηλιοέκθεσης και γιατί είναι καταλυτική η σημασία της κατάλληλης φροντίδας μετά.

 

Σε ποιους άξονες βλάπτει η ηλιακή ακτινοβολία το δέρμα;

 

Απώλεια υγρασίας-ξηρότητα-αφυδάτωση

Όσο πιο πολύ εκτίθεται το δέρμα στον ήλιο, τόσο πιο πολλά αποθέματα από την υγρασία και τα φυσικά του έλαια χάνει. Αποτέλεσμα είναι να αποκτά τραχιά, ξηρή υφή, να χάνει την ελαστικότητα, τη ζωντάνια, την άνεση και την ευεξία του. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι στους υπεύθυνους αφυδάτωσης του δέρματος, πέρα από τον ήλιο, είναι και η άμμος, το αλάτι της θάλασσας και το χλώριο της πισίνας.

 

Αποδυνάμωση του δερματικού φραγμού

Όπως λέει και το όνομά του, ο δερματικός φραγμός δημιουργεί ένα «φράγμα» προστασίας του δέρματος από εξωτερικές «επιθέσεις» και διατηρεί τα αποθέματα υγρασίας του. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVA & UVB) ανισχυροποιεί τον δερματικό φραγμό, καταστέλλοντας τη φυσική προστατευτική ικανότητα του δέρματος.

 

Ευαλωτότητα σε ερεθισμούς

Καθώς αποδυναμώνεται ο φραγμός του δέρματος λόγω της έκθεσης στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία, γίνεται πια ευάλωτο σε ερεθισμούς. Μπορεί να παρουσιάσει αίσθηση καύσου ή και κνησμό αποκτώντας μία αίσθηση δυσανεξίας.

 

Οξειδωτικό στρες

Μία βλάβη που δεν είναι ορατή με «γυμνό» μάτι αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα. H υπεριώδης ακτινοβολία (όπως και η ορατή VIS και η υπέρυθρη  IR, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό από τη UV) αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Αυτό που εντείνει το πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι η δράση των ελευθέρων ριζών δεν διαρκεί μόνο το διάστημα που εκτίθεται το δέρμα στον ήλιο αλλά και πολλές ώρες αργότερα. Καθώς το οξειδωτικό στρες συνδέεται με την αλλοίωση των κυττάρων του δέρματος, ευθύνεται για α) πρόωρα σημάδια γήρανσης: μείωση του κολλαγόνου, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, τραχιά υφή, θαμπή όψη, δυσχρωμίες και κηλίδες β) φλεγμονές στο δέρμα και γ) πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις.

 

Αποκατάσταση του δέρματος μετά την έντονη ηλιοέκθεση

 

Πίνουμε νερό

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applies cream on her leg
Περιποίηση σώματος στο σπίτι: Tips για ενυδατωμένη επιδερμίδα

Για τον οργανισμό, η ενυδάτωση μετά τον ήλιο είναι «κλειδί». Η κατανάλωση νερού είναι το πιο ισχυρό μέσο καταπολέμησης των συμπτωμάτων αφυδάτωσης και αναπλήρωσης των χαμένων επίπεδων υγρασίας και βοηθά και το δέρμα να ανακτήσει την ελαστικότητα και τη ζωντάνια του. Αν έχει προηγηθεί και υπερβολική εφίδρωση, μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό και η κατανάλωση ποτών με ηλεκτρολύτες ή να συστηθεί από τον γιατρό μας η χορήγηση ηλεκτρολυτών ως συμπλήρωμα διατροφής1.

 

Δροσίζουμε, ανακουφίζουμε, ενυδατώνουμε και επαναφέρουμε το δέρμα  

Όπως διψάει ο οργανισμός μας μετά την έκθεση σε έντονη ηλιοφάνεια για πολλή ώρα, έτσι διψάει και η επιδερμίδα μας. Το Icy After Sun σχεδιάστηκε γι’ αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Για το διάστημα που ακολουθεί μετά από την παραμονή μας στην παραλία ή την πισίνα κάτω απ’ τον καυτό ήλιο και χρειαζόμαστε μία cooling φροντίδα με επανορθωτικές ιδιότητες. Το Icy After Sun σε μορφή υδρογέλης, χαρίζει άμεση αίσθηση δροσιάς στο δέρμα και ενυδάτωση μετά τον ήλιο ενώ τα ειδικά ενεργά που περιέχει, εξασφαλίζουν μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος κατά 1,5o C μέσα σε μόλις 2 λεπτά, για μία έντονη αίσθηση ανακούφισης. Αν μάλιστα, το έχουμε τοποθετήσει προηγουμένως στο ψυγείο, η κρύα εφαρμογή του θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση καταπράυνσης. Το Icy After Sun ενεργοποιεί άμεσα τους μηχανισμούς επαναφοράς του δέρματος και το αποκαθιστά μετά την έντονη ηλιοέκθεση αλλά έχει και πολύτιμη δράση ενάντια στο οξειδωτικό στρες, αφού εμποδίζει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών που συνεχίζει για ώρες μετά την ηλιοέκθεση, ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας, όσο κοιμόμαστε.

 

Κοιμόμαστε

Μπορεί ο ύπνος να φαίνεται ασύνδετος εν πρώτοις με την αποκατάσταση του δέρματος μετά την έντονη ηλιοέκθεση όμως δεν είναι. Υπάρχουν έρευνες2 που συνδέουν τον επαρκή ύπνο με ενεργοποίηση των μηχανισμών αντιοξείδωσης του οργανισμού. Παρ’ ότι επιστημονικά υπάρχει ακόμα ανοιχτό πεδίο διερεύνησης, τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για να συσχετίσουμε τα αντιοξειδωτικά οφέλη που κερδίζει ο οργανισμός, όταν κοιμόμαστε αρκετά. Στο πλαίσιο αυτό, θα λέγαμε ότι αν μπορούμε να επωφεληθούμε από μία ανάπαυλα ύπνου μετά την έκθεση στην έντονη ηλιοφάνεια, βοηθάμε τον οργανισμό και το δέρμα μας να μπει σε λειτουργία αποκατάστασης των βλαβών που υπέστη, μία προσπάθεια που πιθανότατα περιλαμβάνει και την ενίσχυση των μηχανισμών εξουδετέρωσης των ελευθέρων ριζών.

 

 

Κατανοούμε γιατί βάλλεται το δέρμα σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας, του χαρίζουμε ενυδάτωση μετά τον ήλιο και φροντίδα αποκατάστασης και το διατηρούμε όσο γίνεται πιο αλώβητο μέσα στον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού.

 

1.Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

2.Mild sleep restriction increases endothelial oxidative stress in female persons.

Sleep Deprivation and Oxidative Stress in Animal Models: A Systematic Review.