woman on the beach with sand on her hands

Η Σημαντικότερη Αιτία της Φωτογήρανσης

Ενδογενής και εξωγενής γήρανση

Το δέρμα γερνάει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η φυσική διαδικασία της γήρανσης, γνωστή και ως ενδογενής γήρανση. Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας χάνει το νεανικό του σχήμα, τη δύναμη και την ελαστικότητά του και γίνεται ξηρό και λεπτό καθώς τα φυσικά αποθέματα σε κολλαγόνο και ελαστίνη φθίνουν.

Αν και δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας και του περιβάλλοντος που επίσης επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε και μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, γνωστή και ως εξωγενή γήρανση. Η νούμερο ένα αιτία της εξωγενούς γήρανσης είναι η έκθεση στον ήλιο.

Πώς η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία γερνά το δέρμα

Παρόλο που το μαυρισμένο δέρμα φαίνεται υγιές, αποτελεί ένδειξη πως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου έχουν διεισδύσει και έχουν βλάψει τη δομή του δέρματος. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες καταλύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και επιβραδύνουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου, επιβραδύνοντας τη διαδικασία επανόρθωσης του δέρματος και καθιστώντας το αδύναμο.

Θεωρείται, ακόμη, πως η υπεριώδης ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τις βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων μας, το οποίο έχει αντίκτυπο στην προστατευτική λειτουργία του δέρματός μας, καθώς το κολλαγόνο δυσλειτουργεί και υπολείπεται στην επιδιόρθωση του δέρματος προκαλώντας τον σχηματισμό ρυτίδων.

Η διαδικασία της φωτογήρανσης

Οι βλάβες του δέρματος μέσω της έκθεσης στον ήλιο αποτελούν  μια μακρά διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς κάθε φορά που το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο υφίσταται αλλαγές. Μεταξύ αυτών των αλλαγών έχουμε την ξηρότητα, τις φακίδες, τις πανάδες καθώς και το σκληρό και κοκκινωπό δέρμα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

dark haired woman with blue eyes
«Your Skin But Fresher» ρουτίνα περιποίησης μετά το καλοκαίρι

Όταν η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει το δέρμα

Συχνά λέγεται πως ο ήλιος βλάπτει μόνο μετά από παρατεταμένες περιόδους έκθεσης και σκόπιμο μαύρισμα. Ωστόσο, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στις υπεριώδεις ακτίνες κάθε φορά που βρισκόμαστε έξω, ακόμα και όταν οδηγούμε υπό το φως της ημέρας, καθώς το γυαλί δεν εμποδίζει τις υπεριώδεις ακτίνες.

Οι μακροχρόνιες συνέπειες της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία

Η συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν γερνά μόνο πρόωρα το δέρμα αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Το δέρμα δεν ξεχνά τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να υφίσταται κι έτσι, ο κίνδυνος ορατής βλάβης και παθήσεων του δέρματος συσσωρεύεται με το χρόνο. Αυτό συνεπάγεται πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κάποιο προϊόν με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 στο δέρμα που εκτίθεται καθημερινά στον ήλιο, ακόμη και κατά τους πιο κρύους μήνες.

Η αντηλιακή σειρά προϊόντων της Frezyderm περιλαμβάνει πολλά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν, να καταπραΰνουν και να θρέφουν το εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα. Ανάλογα με τις ανάγκες του δερματικού σας τύπου, επιλέξτε τη βελούδινη  ή την πουδρέ υφή. Για να δείτε ολόκληρη τη σειρά, πατήστε εδώ.