woman with white hair

Γκρίζα Μαλλιά: Γιατί είναι Ξηρά & πώς τα Περιποιούμαστε;

Τα τελευταία χρόνια και με την άνοδο νέων influencing προτύπων, το φυσικό grey hair look αποτελεί αγαπημένη επιλογή και των γυναικών (οι άνδρες, στην πλειοψηφία τους, διατηρούσαν παραδοσιακά το φυσικό τους γκρίζο χρώμα μαλλιών) κερδίζοντας ολοένα και περισσότερες θερμές υποστηρίκτριες σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό γιατί συνιστά ένα ανεπιτήδευτο all time classic look που αποπνέει μία αίσθηση κομψής ωριμότητας. Παράλληλα όμως, αποτελεί και μία ξεχωριστή κατηγορία μαλλιών με απαιτητικές ανάγκες φροντίδας. Για να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα της γκρίζα τρίχας, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον τρόπο δημιουργίας της.

Έχουμε γκρίζα μαλλιά μόνο όταν μεγαλώνουμε;

Όχι πάντα. Η εμφάνισή τους σχετίζεται άμεσα με την ηλικία όμως υπάρχουν και άτομα που εμφάνισαν τις πρώτες γκρίζες τρίχες ακόμα και από τη δεκαετία (ή την ηλικία) των 20. Η κληρονομικότητα είναι ένας ακόμα ενδογενής παράγοντας με επιρροή όπως και η φυλετική καταγωγήκαι ορισμένες ασθένειες, όμως το πόσο γρήγορα θα αποκτήσει κανείς γκρίζα μαλλιά συνδέεται και με εξωγενείς παράγοντες όπως το έντονο στρες, το κάπνισμα και η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών.

Πού οφείλεται το γκρίζο χρώμα;

Από τη φύσης της, κάθε τρίχα των μαλλιών μας ακολουθεί έναν κύκλο γέννησης, μετάβασης και πτώσης (αναγενής, καταγενής, τελογενής φάση). Ακολουθώντας τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, τα μαλλιά παράγουν   λιγότερη χρωστική, καθώς μέσω χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό, παρεμποδίζεται η σύνθεση της μελανίνης η οποία δίνει χρώμα στα μαλλιά. Τα εντελώς λευκά μαλλιά δεν έχουν καθόλου μελανίνη.

Η απώλεια χρώματος δεν έρχεται μόνη

Ο θύλακάς της τρίχας παράγει πια λιγότερο σμήγμα, το φυσικό δηλαδή έλαιό της που της χαρίζει ενυδάτωση με αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρή, τραχιά, με τάση να «φριζάρει».

Τι άλλο κάνει τα ξηρά γκρίζα μαλλιά πιο ξηρά;

Οι διάφορες ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα (λόγω ηλικίας ή άλλων αιτιών) έχουν αντίκτυπο και στα επίπεδα ενυδάτωσης των θυλάκων της τρίχας, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να συγκρατούν και να απορροφούν την υγρασία. Στα γκρίζα μαλλιά αυτές οι ικανότητες φθίνουν σημαντικά.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

hair under the sun
Μαλλιά μετά τη θάλασσα: Tips περιποίησης

Tips φροντίδας και προστασίας, ειδικά για την γκρίζα τρίχα

Εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς τους στο χρώμα και την υφή, τα μαλλιά που έχουν γκριζάρει έχουν τη δική τους «φιλοσοφία φροντίδας», ώστε να διατηρούνται πάντα στην καλύτερη κατάσταση:

  • Πειραματισμός στο κούρεμα: τα λευκά μαλλιά αγαπούν τα κοντά κουρέματα! Τολμώντας ένα κομψό καρέ αφενός αναδεικνύουμε τα  χαρακτηριστικά του προσώπου μας αφετέρου το grey hair look  αποκτά περισσότερο στιλ
  • Προστασία από τον ήλιο: η UV ακτινοβολία θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη ξηρότητα στην τρίχα γι’ αυτό το καπέλο, χρειάζεται να γίνει ο καλύτερος φίλος μας.
  • Όχι σεσουάρ και ψαλίδι: η πολύ υψηλή θερμοκρασία θα αφυδατώσει περισσότερο την τρίχα, δημιουργώντας ακόμα πιο τραχιά υφή. Με σποραδική χρήση των εργαλείων αυτών  μπορούμε να μετριάσουμε τη φθορά. Εξάλλου, τα γκρίζα μαλλιά έχουν το πλεονέκτημα του «εύπλαστου φορμαρίσματος». Χάρη στη σκληρή τους τρίχα, «στέκονται» καλύτερα στα χτενίσματα, δεν «πέφτουν» εύκολα με την υγρασία και συγκρατούν την κουπ για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Σατέν (ή ιδανικά μεταξωτή) μαξιλαροθήκη: έτσι, αποφεύγεται η τριβή που συνήθως προκαλείται ανάμεσα στα βαμβακερά υφάσματα και τα μαλλιά, κάνοντάς τα δεύτερα να φριζάρουν και να «σπάνε» πιο εύκολα.
  • Έμφαση στη διατροφή: αυτό σημαίνει επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, για να αποκατασταθεί η χαμένη υγρασία της γκρίζας τρίχας (πίνοντας συνδυαστικά αρκετό νερό, καθημερινά) και τήρηση ενός μενού με πρωτεΐνες και βιταμίνες B,C, E που βοηθούν στην καλή υγεία της τρίχας. Εναλλακτικά, αν χρειαστεί, συνδυάζουμε το διαιτολόγιό μας με το συμπλήρωμα διατροφής για μαλλιά που είναι εμπλουτισμένο με Αμινοξέα – Βιταμίνες B,C,E  – Ιχνοστοιχεία – Συνένζυμο Q10 και ειδικά σχεδιασμένο να ενισχύει την αντοχή του στελέχους της τρίχας, να εξυγιαίνει τον τριχοθύλακα  προστατεύοντάς τον από γήρανση και να βελτιώνει τα επίπεδα ενυδάτωσης της τρίχας.

Αν είστε και εσείς υποστηρικτές του grey hair look, συνεχίστε να χαίρεστε την ξεχωριστή κόμη σας, χαρίζοντάς της στοχευμένη φροντίδα και χαμογελάστε με ικανοποίηση γνωρίζοντας πως τα στερεότυπα φτιάχτηκαν για να σπάνε και τα μαλλιά μας, για να κυκλοφορούν στην απόχρωση που μας ευχαριστεί. Κανένα μαλλί δεν είναι άχρωμο όταν «ντύνεται» από το φωτεινό χρώμα της καλής μας ψυχολογίας.

 

Βιβλιογραφία

1. Hair Aging in Different Races and Ethnicities

Mayra B C Maymone , Melissa Laughter , Samara Pollock , Iman Khan , Thaís Marques , Rana Abdat , Lynne J Goldberg , Neelam A Vashi , 2021 Jan;14(1):38-44, Epub 2021 Jan 1.

2. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.