attractive woman brushing her hair

Εποχική Τριχόπτωση: Όλα όσα Πρέπει να Ξέρετε

Όπως μαρτυρά και το όνομά της, η εποχική τριχόπτωση δεν είναι μόνιμη αλλά παροδική και εμφανίζεται συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Ανακαλύπτουμε παρακάτω ποιες είναι οι εποχές αυτές και τι συμβαίνει στο τριχωτό της κεφαλής μας αυτή την περίοδο.  Όμως πρώτα, ας γνωρίσουμε τον κύκλο ζωής της τρίχας, βλέποντας ποιες φάσεις συνδέονται με την εποχική τριχόπτωση.

Τα στάδια της τρίχας

1.Αναγενής φάση

Η περίοδος που η τρίχα σχηματίζεται και μεγαλώνει. Είναι η φάση με τη μεγαλύτερη διάρκεια, αφού κρατάει 3-5 χρόνια αλλά και παραπάνω για κάποιους ανθρώπους. Ανάλογα με τον τύπο των τριχών και τα σημεία στα οποία βρίσκονται στο σώμα, η αναγενής φάση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πάντως, το 90% των τριχών της κεφαλής μας βρίσκονται διαρκώς σε αναγενή φάση.

2.Καταγενής φάση

Αρχίζει εκεί που τελειώνει η αναγενής φάση και διαρκεί περίπου 10 μέρες. Στο στάδιο αυτό, οι θύλακες της τρίχας συρρικνώνονται και η ανάπτυξη της τρίχας επιβραδύνεται. Η τρίχα διαχωρίζεται από το κάτω μέρος του θύλακα αλλά παραμένει στη θέση της μέχρι τις τελευταίες μέρες της ανάπτυξης. Μόνο το 5% των τριχών στην κεφαλή βρίσκονται σε καταγενή φάση οποιαδήποτε στιγμή.

 

3.Τελογενής φάση

Διαρκεί περίπου 3 μήνες και είναι το στάδιο που η τρίχα ούτε μεγαλώνει αλλά ούτε πέφτει. Η τελογενής φάση περιλαμβάνει επίσης τον σχηματισμό νέων τριχών μέσα σε θύλακες που μόλις απελευθέρωσαν τρίχες κατά την καταγενή φάση. Πολύ συχνά η τελογενής φάση θεωρείται το τελευταίο στάδιο πτώσης της τρίχας αλλά για κάποιους  δερματολόγους υπάρχει και η εξωγενής φάση που αποτελεί συνέχειά της.

4.Εξωγενής φάση: απόπτωση τριχών

Είναι η προέκταση της τελογενούς φάσης. Εδώ, η τρίχα αποκολλάται από το τριχωτό και πέφτει, κατάσταση που συχνά διευκολύνεται από το βούρτσισμα και το λούσιμο. Η απώλεια 50-100 τριχών τη μέρα στο πλαίσιο της εξωγενούς φάσης θεωρείται φυσιολογική.  Καθώς πέφτουν οι παλιές τρίχες, δημιουργούνται νέες μέσα στους θύλακες. Η εποχική τριχόπτωση, όπως και τα άλλα είδη τριχόπτωσης, συνδέονται με την τελογενή και εξωγενή φάση της τρίχας.

 

Ποιες εποχές αφορά η συγκεκριμένη τριχόπτωση; 

Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι περίοδοι που συνδέονται με συμπτώματα απώλειας τριχών. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστημονικές απαντήσεις στο  «γιατί τριχόπτωση την άνοιξη και το φθινόπωρο», υπάρχουν μόνο ενδείξεις που λαμβάνουμε υπόψη ως οδηγό αιτιολόγησης.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman hairloss
Εποχιακή Τριχόπτωση την Άνοιξη & το Φθινόπωρο: Πού Οφείλεται;

Φθινόπωρο: η εποχή που ακολουθεί μετά από το καλοκαίρι προκαλεί σοκ στο τριχωτό της κεφαλής. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία δημιουργεί οξειδωτικό στρες στο δέρμα του τριχωτού επηρεάζοντάς την ευρωστία της τρίχας. Μέσα σε αυτό το επιβαρυντικό κλίμα, έρχεται ο κρύος αέρας του φθινοπώρου που επίσης προκαλεί διάφορες δερματικές βλάβες στο τριχωτό (ξηρότητα, ερεθισμούς, κνησμό κ.λπ.). Αυτή η «βίαιη» εναλλαγή θερμοκρασιών και η αλυσιδωτή φθορά στα τριχοθυλάκια, ίσως δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τριχόπτωση τους φθινοπωρινούς μήνες.

Άνοιξη: η γενικότερη ανανέωση της εποχής που συμπίπτει και με την ανανέωση των κυττάρων μας -σε πιο γοργούς ρυθμούς απ’ ό,τι τον χειμώνα- ίσως είναι μία πιθανή αιτία που συνδέεται με την αυξημένη απώλεια τριχών. Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για την ανεβασμένη θερμοκρασία που φέρνει ορμονικές αλλαγές, επηρεάζοντας τους θύλακες της τρίχας ή κάνει το τριχωτό της κεφαλής να ιδρώνει φράσσοντας τους πόρους και εμποδίζοντας την ανάπτυξη της τρίχας. Στην ίδια λογική, ακόμα και η ήπια ηλιακή ακτινοβολία της άνοιξης θα μπορούσε να «κατηγορηθεί» αφού εξασθενεί την τρίχα, ειδικά αν τα μαλλιά είναι λεπτά, ταλαιπωρημένα και φθαρμένα.

Ίσως οι παραπάνω λόγοι να εξηγούν εν μέρει γιατί η απώλεια τριχών «επιλέγει» τις συγκεκριμένες εποχές να εμφανιστεί, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τριχόπτωση, εποχική ή μη, είναι μία κατάσταση πολυπαραγοντική που επηρεάζεται τόσο από εσωτερικούς (π.χ. θύλακας τρίχας, ορμονολογικές διαταραχές, γονίδια) όσο και από εξωτερικούς παράγοντες (στρες,, υπερβολική ταλαιπωρία μαλλιών με τεχνικές διεργασίες, προϊόντα styling κ.λπ.). Συνεπώς, μια απλή καταγραφή των εποχικών αιτιών δεν σκιαγραφεί ολικά το «τοπίο» της εποχικής τριχόπτωσης.

 

Πώς ξεχωρίζουμε την εποχική τριχόπτωση από τα άλλα είδη;

Μόνο ο δερματολόγος μας μπορεί να διακρίνει τον συγκεκριμένο τύπο τριχόπτωσης, γι’ αυτό και δεν συνιστάται να κάνουμε αυτοδιάγνωση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνήθως διαχωρίζει τα σημάδια εποχικής απόπτωσης τριχών είναι ότι συνήθως παρουσιάζονται ξαφνικά και σε εκτενή βαθμό, βλέπουμε δηλαδή μία μαζική απώλεια τριχών στη βούρτσα, στο σιφόνι της μπανιέρας και στο μαξιλάρι.

 

Πώς προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται η εποχική απώλεια τριχών;

Ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος και συνδυαστικά με την αγωγή που θα μας συστηθεί από τον γιατρό, διαμορφώνουμε ένα σχήμα τριχοτονωτικής φροντίδας που καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες του τριχωτού της κεφαλής μας. Η σειρά Hair Force περιλαμβάνει μία πλήρη γκάμα προϊόντων που δυναμώνουν τη ρίζα της τρίχας προλαμβάνοντας την αραίωση και αντιμετωπίζουν την απώλεια τριχών, ενισχύοντας την τριχοφυΐα. Εμπλουτισμένα με βιομιμητικά πεπτίδια και ενεργά συστατικά φαρμακευτικής καθαρότητας, αποτελούν το ιδανικό πλάνο φροντίδας για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων εποχικής τριχόπτωσης αλλά και την αποτροπή τους.

 

Εμπιστευόμαστε στον δερματολόγο μας την αξιολόγηση του τριχωτού μας και μέσα από τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση, δρούμε ενάντια στα σημάδια της απώλειας τριχών που είθισται να έρχεται δυο φορές τον χρόνο.