man opens the fridge

Έχετε Πιτυρίδα; Ιδού 3 Τροφές για Υγιή Μαλλιά

Δεν σας περνάει καν απ’ το μυαλό αλλά ναι! Η πιτυρίδα περνάει απ’ το στομάχι.  Το τι βάζετε στο πιάτο σας καθημερινά μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τις αποικίες που έχουν στήσει στο κεφάλι σας οι ενοχλητικές νιφάδες. Και οι μεν, και οι δε.

 

Ξηρή πιτυρίδα ή αλλιώς «ο φόβος του μαύρου πουλόβερ»

 

Αν έχετε νιώσει έστω και μία στιγμή αμήχανα βλέποντας το «χιόνι» να πασπαλίζει αφράτο και απαλό την μπλούζα σας, έχετε ξηρή πιτυρίδα. Είναι ο τύπος πιτυρίδας που εκδηλώνεται με μία γενική ξηρότητα των μαλλιών και του δέρματος με χαρακτηριστικό του λευκές ή γκριζωπές νιφάδες, αποτελούμενες από μικρές φολίδες που πέφτουν στα ρούχα.

 

Λιπαρή πιτυρίδα ή αλλιώς «ένα κεφάλι που γυάλιζε πολύ»

 

Οι μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που μοιάζουν με λιπαρά «λέπια» και κολλάνε στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντάς το να γυαλίζει, είναι δείγμα λιπαρή πιτυρίδας.

 

Τι να τρώτε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

 

Είτε υποφέρετε από ξηρή είτε από λιπαρή πιτυρίδα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που αν μπουν στο διαιτολόγιό σας, θα βοηθήσουν τα συμπτώματά της να υποχωρήσουν. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως τα συμπληρώματα ψευδαργύρου ελέγχουν αποτελεσματικά την παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με τη λιπαρή πιτυρίδα. Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη B είναι πολύ ισχυρά διατροφικά όπλα κατά της πιτυρίδας.

 

Βάλτε στο μενού

 

  1. Ρεβίθια

Εκτός του ότι είναι πεντανόστιμα είναι και παντοδύναμα! Τα δύο βασικά συστατικά που περιέχουν, δηλαδή η βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) και ο ψευδάργυρος έχουν σημαντική δράση κατά της πιτυρίδας. Ρεβιθάδα, κανείς;

 

  1. Μπανάνες

Άλλη μία τροφή πλούσια σε βιταμίνη Β6 αλλά και βιταμίνες A, C, E  και μεταλλικά στοιχεία όπως ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι μπανάνες περιέχουν επιπλέον αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που είναι πολύ ωφέλιμα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

vid thumb
Εποχική τριχόπτωση: Αντιμετώπιση τώρα!

 

  1. Σκόρδο

Η μυρωδιά του διώχνει κόσμο και η δράση του διώχνει την πιτυρίδα. Πολύ απλά γιατί το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, ένα φυσικό συστατικό με αντιμυκητιασική δράση που καταπολεμά τον μύκητα που ζει στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλεί πιτυρίδα.

 

Βγάλτε από το πιάτο

 

  1. Ζάχαρη

Ναι, είναι δύσκολο ν΄ αντισταθείτε στα γλυκά αλλά αν ξέρατε ότι τα σάκχαρα και οι απλοί υδατάνθρακες μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερη φλεγμονή στο σώμα μας και άρα να ενισχύσουν τις ανεπιθύμητες νιφάδες, σίγουρα θα επιλέγατε μία αντιοξειδωτική διατροφή με μειωμένη πρόσληψης ζάχαρης.

 

  1. Πικάντικες τροφές

Η υπερβολική εφίδρωση στο τριχωτό της κεφαλής είναι σημαντική αιτία λιπαρής πιτυρίδας. Κι αυτό γιατί η εφίδρωση αυξάνει την ευαισθησία της εξωτερικής στιβάδας των δερματικών κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντάς τα να «ξεκολλούν» εύκολα. Τα καυτερά φαγητά, ως γνωστόν, προκαλούν εφίδρωση σε όλο το σώμα, ακόμα και στους κροτάφους και το τριχωτό της κεφαλής και άρα επιδεινώνουν ή προκαλούν τη λιπαρή πιτυρίδα. Αν είναι λοιπόν να απαλλαγείτε από τη γυαλάδα στο κεφάλι, σίγουρα το αντίο στο τσίλι δεν είναι δα και τρομερή θυσία!

 

  1. Καφέ και τσάι

Εδώ η εξήγηση είναι πιο απλή: η ξηρή πιτυρίδα έχει να κάνει με μία γενικότερη ξηρότητα στα μαλλιά και το δέρμα. Άρα όσο πιο ενυδατωμένο είναι το δέρμα τόσο πιο δύσκολα «επιβιώνουν» οι λευκές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής. Όμως ο καφές και το τσάι, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, κάνουν κατακράτηση υγρών και μας στέλνουν συχνά για επίσκεψη στην τουαλέτα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αφυδάτωση, άρα συντηρούν την πιτυρίδα μας.

 

Συν βιταμίνη και χείρα κίνει

Μπορεί το σωστό μενού να είναι το ένα σημαντικό βήμα για να ελέγξετε την πιτυρίδα αλλά χωρίς τη συνδυαστική καθημερινή φροντίδα στο λούσιμο, δεν γίνεται τίποτα. Αν υποφέρετε από ξηρή πιτυρίδα, το Mediated Shampoo με φυτικά εκχυλίσματα και σαλικυλικό οξύ θα επαναφέρει την υγεία στο τριχωτό της κεφαλής σας ενώ αν σας ταλαιπωρούν οι κολλώδεις νιφάδες ζητήστε απ’ το φαρμακοποιό σας το Antidandruff Shampoo. Το σαμπουάν με εξειδικευμένη σύνθεση για την αντιμετώπιση της λιπαρής πιτυρίδας που ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και μειώνει σημαντικά τον κνησμό και την ερυθρότητα. Όποιο από τα δυο σαμπουάν και αν επιλέξετε, η συνδυαστική χρήση με το Mediated cream gel που εξισορροπεί τη λιπαρότητα του τριχωτού και αφαιρεί τα λέπια και τις νιφάδες, θα σας προσφέρει μάξιμουμ αποτέλεσμα.