blonde woman back

Πιτυρίδα: Αίτια & Αντιμετώπιση

Η πιτυρίδα είναι πολύ συχνή δερματική κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής.  Υπολογίζεται ότι στις Η.Π.Α. την εμφανίζουν τουλάχιστον 50.000.000 άτομα1. Ανακαλύπτουμε παρακάτω τους δύο τύπους της, τον λόγο που προκαλείται και τις κινήσεις που ευνοούν την αντιμετώπισή της.

 

Τι συμβαίνει στο κεφάλι μας, όταν προκαλείται πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα προκαλείται όταν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής ξεφλουδίζει λόγω μιας πιο γρήγορης από το φυσιολογικό ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος. Έτσι,  εμφανίζονται νιφάδες που μπλέκονται στα μαλλιά και φαίνονται στα ρούχα μας, στιγματίζοντάς τα με λευκά σημάδια. Συχνά, η πιτυρίδα συνοδεύεται από έντονο κνησμό και ερεθισμό.

 

Γιατί άλλοι εμφανίζουν λευκές, ξηρές και άλλοι κίτρινες, λιπαρές νιφάδες;

Γιατί υπάρχουν δύο τύποι πιτυρίδας: 1) η ξηρή πιτυρίδα που εκδηλώνεται με μία γενική ξηρότητα των μαλλιών και του δέρματος με χαρακτηριστικό της τις λευκές ή γκριζωπές νιφάδες, αποτελούμενες από μικρές φολίδες που πέφτουν στα ρούχα και 2) η λιπαρή πιτυρίδα με τις μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που μοιάζουν με λιπαρά «λέπια» και κολλούν στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντάς το να γυαλίζει.

 

Τι προκαλεί την πιτυρίδα;

Για να βρούμε απαντήσεις στο θέμα «πιτυρίδα-αντιμετώπιση» χρειάζεται να διερευνήσουμε πρώτα το ζήτημα «πιτυρίδα- αίτια». Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που οδηγούν σε πιτυρίδα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Κοινή αφετηρία φαίνεται πάντως πως είναι η διαταραγμένη χλωρίδα του τριχωτού της κεφαλής που ευνοεί τον αποικισμό επί του δέρματος ενός μύκητα στον οποίο αποδίδεται η εμφάνιση πιτυρίδας.  Οι συνθήκες αυξημένης λιπαρότητας από το πλεόνασμα σμήγματος στην κεφαλή ευνοούν τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό του μύκητα, οδηγώντας σε σημάδια πιτυρίδας.

 

Στην περίπτωση της ξηρής πιτυρίδας, από την άλλη, συνήθως ευθύνεται η ξηροδερμία, ειδικά σε άτομα που έχουν ξηρό δέρμα και σε άλλα σημεία του σώματος. Υπάρχει και η περίπτωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, μιας πάθηση του δέρματος που επίσης ενδέχεται να προκαλέσει πιτυρίδα. Τα ακριβή της αίτια δεν είναι απολύτως γνωστά, αλλά ξέρουμε ότι εδώ, η πιτυρίδα παίρνει συνήθως τη μορφή ελαφρώς μεγαλύτερων νιφάδων ερεθισμένου και με λέπια δέρματος. Άλλα αίτια της πιτυρίδας είναι το έκζεμα ή και άλλοι δερματικοί ερεθισμοί. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο άγχος, σε ορμονικές αλλαγές και σε ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στο θέμα της πιτυρίδας ή να δράσουν επιβαρυντικά;

Φαίνεται πως ο ψευδάργυρος ελέγχει αποτελεσματικά την παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με τη λιπαρή πιτυρίδα. Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη B είναι ισχυρά διατροφικά «όπλα» κατά της πιτυρίδας.

 

Τα ρεβίθια

Θα σου αρέσει σίγουρα:

beauty advisor presents frezyderm products
Αντιμετώπιση τριχόπτωσης σε 5 βήματα!

Έχουν δύο βασικά συστατικά, τη βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) και τον  ψευδάργυρο, με ευεργετική δράση κατά της πιτυρίδας.

 Οι μπανάνες

Άλλη μία τροφή πλούσια σε βιταμίνη Β6 αλλά και βιταμίνες A, C, E  και μεταλλικά στοιχεία όπως ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι μπανάνες περιέχουν επιπλέον αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που είναι ωφέλιμα γενικά για την  εξυγίανση του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μία ουσία  με αντιμυκητιασική δράση που πιθανότατα ωφελεί και ενάντια στον μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα.

Αντίθετα….

οι πικάντικες τροφές δεν είναι σύμμαχοι στο θέμα «πιτυρίδα-αντιμετώπιση». Λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης που προκαλούν γενικά στο σώμα αλλά και στο δέρμα, αυξάνοντας τη λιπαρότητα στο τριχωτό, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα λιπαρής πιτυρίδας.

 

Πιτυρίδα-αντιμετώπιση με σωστές κινήσεις   

  • Συμβουλευόμαστε πάντα τον δερματολόγο μας στα πρώτα σημάδια ξηρής ή λιπαρής πιτυρίδας.
  • Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β και Ε.
  • Αποφεύγουμε το επίμονο ξύσιμο του κεφαλιού, καθώς προκαλεί τραυματισμούς στην επιδερμίδα.
  • Αποφεύγουμε το λούσιμο με καυτό νερό που προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα.
  • Επιλέγουμε ένα ειδικά μελετημένο σαμπουάν που καταπολεμά την πιτυρίδα του τύπου που εμφανίζουμε. Στην περίπτωση της ξηρής πιτυρίδας, το Mediated Shampoo με φυτικά εκχυλίσματα και σαλικυλικό οξύ για κερατόλυση, δρα αποτελεσματικά ενάντια στα συμπτώματα, προστατεύει από ενδεχόμενες φλεγμονές και προσδίδει υγεία στο τριχωτό της κεφαλής. Αν, πάλι, παρουσιάζουμε λιπαρή πιτυρίδα, το Antidandruff Shampoo συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση της υπερέκκρισης σμήγματος και στην εξυγίανση του λιπαρού τριχωτού, μειώνοντας την απολέπιση κατά 45%2 και τη λιπαρότητα κατά 57%2. Τέλος, αν η κατάσταση στο τριχωτό μας σχετίζεται με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, το Sebum Control Shampoo που λειτουργεί συνεργατικά με τη φαρμακευτική αγωγή, μειώνει αποτελεσματικά τη λιπαρότητα και τον ερεθισμό και προστατεύει τη δερματική χλωρίδα του τριχωτού.
  • Μετά το λούσιμο, παραλείπουμε τη χρήση σεσουάρ με καυτό αέρα και αφήνουμε, αν είναι δυνατόν, τα μαλλιά να στεγνώνουν φυσικά.
  • Δεν τρίβουμε έντονα μαλλιά και τριχωτό με την πετσέτα, αφού τα λούσουμε. Τα ταμπονάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία.
  • Αντί βούρτσας, προτιμάμε χτένα-πιρούνα που διευκολύνει την πτώση των νεκρών τριχών.

Ενημερωνόμαστε από τον γιατρό μας για όλα όσα αφορούν το κεφάλαιο «πιτυρίδα-αντιμετώπιση» και καταπολεμάμε τα σημάδια της, για να χαρίσουμε στο τριχωτό της κεφαλής μας μέρες εξυγίανσης, άνεσης και ευεξίας και στα μπλουζάκια και τα πουκάμισά μας τη ευκαιρία, να απαλλαγούν από τους λευκούς «επισκέπτες».

1.Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review, Luis J. Borda and Tongyu C. Wikramanayake,, National Library of Medicine USA.

2.Κλινική μελέτη.