woman applying make-up

Ποιο είναι το κατάλληλο make-up για την ακμή;

Οι λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στην φροντίδα τους και τον καλλωπισμό τους. Για να είναι αποτελεσματική η χρωματική τους κάλυψη, χωρίς να επιβαρύνονται τα συμπτώματα ακμής χρειάζεται η σωστή επιλογή προϊόντος. Είναι όμως τελικά σωστό προϊόν αυτό που μας έρχεται πρώτο στον νου;

«Βαρύ» καλυπτικό foundation και παρερμηνείες

Όταν αναρωτιόμαστε «ποιο είναι το κατάλληλο make-up για την ακμή;» συνήθως το πρώτο που σκεφτόμαστε προσπαθώντας να καλύψουμε εντελώς σπυράκια και κοκκινίλες από το πρόσωπό μας είναι το make-up πλήρους κάλυψης. Όμως αυτή η επιλογή κρύβει δύο «παγίδες»: 1) μπορεί στην πραγματικότητα ένα τέτοιο make-up να καλύπτει ορισμένες ατέλειες όμως δεν είναι προορισμένο να καλύπτει και τα έντονα σημάδια αναγλυφότητας που έχουν δημιουργηθεί στο δέρμα από την ακμή ή τουλάχιστον δεν τα καλύπτει πάντα με φυσικό τρόπο χωρίς το δυσάρεστο οπτικά «εφέ μάσκας». Επιπλέον, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι ατέλειες  καλύπτονται πλήρως, είναι το αισθητικό κριτήριο το μόνο ζητούμενο; Μάλλον όχι αν σκεφτούμε το «διακύβευμα» ενός «μπουκωμένου» δέρματος που επιβαρύνει την επιδερμίδα και δεν την αφήνει να αναπνεύσει ελεύθερα, ειδικά στη ζέστη της άνοιξης και του καλοκαιριού: η έντονη εφίδρωση του δέρματος κάτω από το make-up συνδυαστικά με την παραγωγή περισσότερης λιπαρότητας, δημιουργεί τον κίνδυνο να φράξουν οι πόροι και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα ακμής ή ακόμα και να εμφανιστούν μολύνσεις στην επιδερμίδα.

Άρα «θυσιάζω» την εικόνα στον βωμό της υγιούς όψης;

Όχι απαραίτητα γιατί αποτελεσματική καλυπτικότητα δεν διαθέτει μόνο ένα βαρύ foundation. Δεν είναι τυχαίο πως οι ειδικοί στο μακιγιάζ προτιμούν να «χτίζουν» ένα make-up ελαφριάς υφής σε στρώσεις επάνω στο πρόσωπο (ειδικά στις λιπαρές επιδερμίδες) από το να εφαρμόζουν μεμιάς μία στρώση ενός πολύ καλυπτικού make up. Η λύση λοιπόν μιας πιο ελαφριάς σύνθεσης foundation είναι σίγουρα προτιμότερη επιλογή όμως προσφέρει μόνο χρωματική κάλυψη χωρίς να λύνει ένα ακόμη ζητούμενο της λιπαρής με τάση ακμής επιδερμίδας: τη ρύθμιση παραγωγής σμήγματος και την απορρόφηση της λιπαρότητας.

Καλυπτικότητα με λιγότερη λιπαρότητα = ο ιδανικός συνδυασμός

Η χρωματική κάλυψη δεν σταματά τη λειτουργία του δέρματος. Το λιπαρό δέρμα συνεχίζει να παράγει περίσσεια σμήγματος ακόμα και κάτω από το make-up δημιουργώντας όχι μόνο γυαλάδα στην όψη αλλά και μεγαλύτερη συμφόρηση των πόρων. Εκτός αν επιλεγεί μία έγχρωμη καλυπτική κρέμα με μη φαγεσωρογόνο  σύνθεση (που δεν φράσσει τους πόρους, δηλαδή) που πέρα από το να χαρίζει ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα έχει και σμηγματορρυθμιστική δράση. Όπως η Acnorm Tinted Cream, η ειδικά σχεδιασμένη κρέμα για τις ανάγκες της λιπαρής με τάση ακμής επιδερμίδας που προσφέρει χρωματική ομοιογένεια ενώ παράλληλα ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος για ματ αποτέλεσμα και μειώνει τη δερματική δυσανεξία. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της χρωματικής κάλυψης μέσα από το αντηλιακό μας. Η έγχρωμη αντηλιακή υγρή κρέμα προσώπου για το λιπαρό, με τάση ακμής δέρμα  διαθέτει Τεχνολογία Color Adapt Pigments που προσαρμόζεται σε όλους τους χρωματικούς τύπους επιδερμίδας για ελαφριά κάλυψη και ταυτόχρονα δρα ρυθμιστικά επί του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος και παρέχει βακτηριακή προστασία. Χάρη στη λεπτόρρευστη, μη λιπαρή υφή της προσφέρει αίσθηση δερματικής άνεσης. Τέλος, για όσους επιθυμούν αποτελεσματική κάλυψη σε σημάδια και δερματικές ατέλειες με βελούδινη, ανάλαφρη αίσθηση που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, το πρωτοποριακό έγχρωμο αντηλιακό Sun Screen Color Velvet Face με δείκτη SPF 50+ ή SPF 30 (για μεσαίους και σκούρους φωτότυπους), είναι η ιδανική επιλογή και για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα, καθώς διαθέτει μη φαγεσωρογόνο σύνθεση που απορροφά τη λιπαρότητα και το σμήγμα και χαρίζει ματ όψη για 6 ώρες διατηρώντας το χρώμα σταθερό και αναλλοίωτο για πολλές ώρες.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman running
Σωστή Περιποίηση Δέρματος όταν Ασκείστε στο Ύπαιθρο!

Αναθεωρούμε λοιπόν τις καθιερωμένες αντιλήψεις για τον τρόπο κάλυψης του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος και καμουφλάρουμε επιμελώς τις ατέλειές του με λύσεις που «καλύπτουν» και τα αισθητικά και τα λειτουργικά κριτήρια.