teen boy with acne

Ουλές Ακμής: 6 Συμβουλές για να τις Αντιμετωπίσετε!

Μια αυτοσχέδια «κόλλα» επιδιόρθωσης

Κάθε φορά που μία φλεγμονή στο δέρμα μας το κάνει να «χωρίζεται στα δύο», το σώμα μας δεν μένει αμέτοχο. «Εκπέμπει αμέσως SOS» και κάνει τα πάντα για να ενωθούν τα δύο τμήματα όσο πιο γρήγορα και αλώβητα γίνεται, πριν βρουν δίοδο βακτήρια και προκληθεί περαιτέρω φλεγμονή και μόλυνση. Λόγω αυτής της βιασύνης όμως, το δέρμα δεν επιστρατεύει «την καλή του κόλλα» για να αποκαταστήσει τη βλάβη αλλά συνθέτει στα γρήγορα με ινώδη ιστό μία κόλλα «κατώτερης ποιότητας». Αυτή η κόλλα, σχηματίζει την ένωση του δέρματος που ονομάζουμε ουλή και που δεν έχει τόσο ευχάριστη όψη.

 

Ποια είναι τα «ΟΧΙ» που πρέπει να πούμε, για να προλάβουμε την εμφάνιση των ουλών και να τις αντιμετωπίσουμε;

 

  • ΟΧΙ στη λάθος σειρά αντιμετώπισης

Είναι λογικό να θέλετε να απαλλαγείτε από τις ουλές ακμής εδώ και τώρα αλλά αν τα συμπτώματα ακμής σας είναι σε έξαρση, κάθε νέο σπυράκι μπορεί να δημιουργήσει μία νέα ουλή.  Γι’ αυτό, πρώτα πρέπει να μεριμνήσετε για την αντιμετώπιση της ακμής και μετά να αποκαταστήσετε την ομοιομορφία στην όψη της επιδερμίδας σας. Η αντίθετη σειρά θα δημιουργήσει μόνο έναν φαύλο κύκλο με ολοένα και περισσότερες ουλές, καθυστερώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

  • ΟΧΙ στo «σπάσιμο»

Δεν αντέχετε να βλέπετε τα σπυράκια στο πρόσωπό σας και μπαίνετε στον πειρασμό να τα «σπάσετε»; Λάθος! Όσο τα πειράζετε, αυξάνονται οι πιθανότητες να σπάσουν τα τοιχώματα του θυλάκου που περιέχει το σμήγμα. Έτσι, τα βακτήρια μπορούν να επεκταθούν βαθιά στο δέρμα, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η ακμή και να επιδεινωθεί η ήδη υπάρχουσα φλεγμονή, οδηγώντας στη δημιουργία ουλών.

 

  • ΟΧΙ στην έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία

Όταν εκθέτετε τα σημάδια της ακμής στον ήλιο μπορεί να τα δείτε να σκουραίνουν και έτσι να καθυστερεί η διαδικασία επούλωσής τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία διεγείρει τα μελανοκύτταρα (κύτταρα παραγωγής χρωστικής ουσίας), οδηγώντας το δέρμα σε ακόμη περισσότερο χρωματισμό. Φροντίστε λοιπόν να εφαρμόζετε στο πρόσωπο αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, πριν βγείτε στον ήλιο, και να περιορίζετε, εάν είναι δυνατόν, την έκθεσή σας στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

pink haired woman smiling
Μάθετε τους Εχθρούς του Ακνεϊκού Δέρματος
  • ΟΧΙ σε «σκληρά» προϊόντα περιποίησης

Μη χρησιμοποιείτε στο πρόσωπο με συμπτώματα ή σημάδια ακμής σκληρά προϊόντα απολέπισης, γιατί μπορεί να τραυματίσετε την περιοχή επιδεινώνοντας τις σχηματισμένες ουλές ή ευνοώντας τη δημιουργία νέων. Επιλέξτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα με τάση ακμής που προσφέρουν ήπιο καθαρισμό, όπως το AcNorm Peeling Gel. Περιέχει  κόκκους Jojoba με καινοτόμο περίβλημα που τους προσδίδει ένα απόλυτα σφαιρικό σχήμα, έτσι ώστε να μην τραυματίζεται από τις αιχμές των κόκκων ακόμη και το ευαίσθητο δέρμα. Το ίδιο σημαντικό είναι και το να επιλέξετε μία εξειδικευμένη κρέμα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ακμής που θα βελτιώσει την εικόνα του δέρματός σας, ρόλο τον οποίο αναλαμβάνει η AcNorm Total Control Cream. Μην ξεχνάτε όμως και τη λέξη-κλειδί για την απάλυνση των ουλών που είναι η «ανάπλαση». Εφαρμόζοντας στην περιοχή την αναπλαστική κρέμα για ουλές Frezykeld, με ενεργά συστατικά που ενισχύουν την αναγέννηση των δερματικών κυττάρων, θα βοηθήσετε τις ουλές ακμής να λειανθούν.

 

  • ΟΧΙ στο «ό,τι έγινε, έγινε»

Είναι γεγονός πως αν εγκατασταθούν οι ουλές στο δέρμα σας μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν (ανάλογα βέβαια και με τον τύπο, την έκταση και το βάθος τους). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε τις ατέλειες ως τετελεσμένο γεγονός. Εξάλλου, σήμερα, υπάρχουν πια στη διάθεσή σας πάρα πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση των ουλών και την ανάπλαση του δέρματος, από κρέμες καθημερινής χρήσης έως και πιο επεμβατικές μεθόδους στο ιατρείο, όπως peelings, δερμοαπόξεση, microneedling, laser κ.λπ.

 

  • ΟΧΙ στην αναβολή του ιατρικού ραντεβού σας

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τις ουλές ακμής, μην καταφεύγετε σε σπιτικές αυτοσχέδιες λύσεις αμελώντας την επαγγελματική βοήθεια. Προγραμματίστε έγκαιρα μία επίσκεψη με δερματολόγο/πλαστικό χειρουργό, γιατί η άμεση επέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Ο γιατρός είναι ο μόνος ειδικός να αναγνωρίσει για ποιον τύπο ουλής πρόκειται, να εκτιμήσει πόσο εκτεταμένη και βαθιά είναι η βλάβη και να σας συστήσει τη μέθοδο αποκατάστασης που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

Αντισταθείτε σε όσα θα επιβαρύνουν την ομοιόμορφη και λεία όψη της επιδερμίδας σας, δράστε άμεσα, σβήστε από το πρόσωπό σας σημάδια, ατέλειες και ουλές ακμής και γράψτε ξανά στον καθρέφτη σας με μεγάλα γράμματα τη λέξη «αυτοπεποίθηση».