woman washing face

Ακμή στο Πρόσωπο: Ποια Είναι τα Συχνά Λάθη;

Άγνοια, κακή πληροφόρηση, αμέλεια… όποιος και αν είναι ο λόγος που μας κάνει να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια λάθη όταν έχουμε λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, το σίγουρο είναι πως υπάρχουν τρόποι, για να σταματήσουμε αυτόν τον κύκλο, ώστε να μην επιδεινώσουμε τις ατέλειες στο δέρμα μας. Ας δούμε όμως αρχικά ποια σημάδια μαρτυρούν συμπτώματα ακμής στο πρόσωπο.

 

Συμπτώματα λιπαρού, με τάση ακμής δέρματος

Σπυράκια και μαύρα στίγματα είναι τα σημάδια που εμφανίζονται πιο συχνά σε ένα δέρμα με ροπή προς την ακμή. Ανάλογα με την έκταση και την ένταση της κατάστασης, μπορεί να εμφανίζεται και έντονη ερυθρότητα ή και πιο έντονα σημάδια όπως φουσκάλες, κύστες ή οζίδια, στην πιο σοβαρή μορφή ακμής. Παράλληλα, μπορεί να εμφανιστεί και μια έντονη λιπαρότητα με γυαλάδες στο Τ ή και σε όλο το πρόσωπο. Όποια, πάντως, και αν είναι η εικόνα των συμπτωμάτων, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που επιβαρύνουν τις ατέλειες και καλό θα ήταν να θυμόμαστε να αποφεύγουμε.

 

Λάθος 1: Πλύσιμο στο πλύσιμο

Πιστεύετε πως όσο πιο πολλές φορές πλύνετε το πρόσωπο σας, τόσο πιο εύκολα θα καθαρίσετε από τη γυαλάδα, τη λιπαρότητα και το σμήγμα, όμως στην πραγματικότητα, πετυχαίνετε το ακριβώς αντίθετο. Όταν εξαντλούνται τα αποθέματα υγρασίας από την επιδερμίδα με τις συχνές πλύσεις, το δέρμα υπερλειτουργεί για να παράγει την απαραίτητη ποσότητα σμήγματος και έτσι η λιπαρότητα αυξάνεται και η ακμή χειροτερεύει. Δύο φορές την ημέρα είναι η ιδανική συχνότητα για τον καθαρισμό σας -εκτός αν ο δερματολόγος σας σας συστήσει κάτι άλλο- ώστε να εξυγιάνετε μεν το δέρμα  με ατέλειες, χωρίς όμως να του στερήσετε τα πολύτιμα φυσικά του έλαια που θα το κρατήσουν τη λιπαρότητα σε μία εξισορρόπηση.

 

Λάθος 2: Μια πετσέτα όλη τη βδομάδα  

Οι πετσέτες συγκρατούν βακτήρια και αυτά επιστρέφουν στο πρόσωπό μας, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Κάθε φορά λοιπόν που χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για να σκουπιστείτε, καταλαβαίνετε πόσο συντηρείτε αυτό το επιβλαβές «πήγαινε-έλα», καθυστερώντας τη βελτίωση της εικόνας. Το ιδανικό, είναι να χρησιμοποιείτε μονά καθαρά πετσετάκια τα οποία θα αλλάζετε καθημερινά ή να αντικαθιστάτε την πετσέτα σας το πολύ μετά από δύο χρήσεις.

 

Λάθος 3: «Τριβή» με το πρόβλημα

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with acne looking at an apple she's holding
Ακμή & Διατροφή: Ποιες Τροφές να Τρώμε & Ποιες Όχι;

Ένα πολύ συχνό λάθος είναι να τρίβουμε το δέρμα πολύ έντονα κατά το πλύσιμο, για να απαλλαγούμε εντελώς από την υπερβολική  λιπαρότητα. Όμως καθώς αυτή φεύγει, έρχεται στη θέση της η ερυθρότητα. Το δέρμα κοκκινίζει πιο πολύ και οι φλεγμονές ίσως επιδεινώνονται  ενώ παράλληλα χάνει την άνεση και την ευεξία του. Προτιμάμε ένα καθαριστικό με ειδικά μελετημένη σύνθεση για το λιπαρό, με τάση ακμής δέρμα, που καθαρίζει απαλά, χωρίς ερεθισμούς. Ο ενεργός αφρός καθαρισμού AcNorm Active Foam Plus αφαιρεί αποτελεσματικά το υπερβολικό σμήγμα και ρυθμίζει την υπερέκκρισή του, χωρίς να απαιτεί τρίψιμο ενώ παράλληλα χαρίζει και βακτηριακή προστασία.

 

Λάθος 4: Ο αφορισμός της ενυδατικής

Ίσως το πιο συχνό λάθος που κάνουν εσκεμμένα όσοι εμφανίζουν επιδερμίδα με ατέλειες: φοβούνται να βάλουν ενυδατική κρέμα! Κι αυτό γιατί πιστεύουν πως η επιπλέον υγρασία θα αυξήσει τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα και θα οδηγήσει σε ακόμη πιο πολλά σπυράκια και μαύρα στίγματα. Όμως και εδώ, ισχύει ότι και στην περίπτωση του συχνών πλύσεων. Όταν το δέρμα δεν έχει τα απαραίτητα ποσοστά υγρασίας, κάνει «υπερωρίες» για να τα αποκαταστήσει και καταλήγει με ακόμα περισσότερη λιπαρότητα. Το σωστό ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να βάλετε ενυδατική αλλά ποια είναι η κατάλληλη ενυδατική για τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Η Ac-Norm Aquatic Cream  είναι σχεδιασμένη να ενυδατώνει το λιπαρό, με τάση ακμής δέρμα. Προσφέρει ενυδάτωση για πάνω από 8 ώρες, ελαχιστοποιεί τη δερματική δυσανεξία και τις ευαισθησίες και προσδίδει ματ όψη. Πριν από την ενυδατική κρέμα, μπορούμε να εφαρμόσουμε στην επιδερμίδα τον ορό AcNorm Aquatic Serum με oil-free σύνθεση για επιπλέον ενυδάτωση.

 

Λάθος 5: Ο φόβος της κάλυψης

Από τη μία επιθυμούμε να καλύψουμε σπυράκια και ατέλειες, από την άλλη, συχνά διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε μία έγχρωμη κρέμα από φόβο μήπως «μπουκώσει» το δέρμα, φράξει τους πόρους και επιδεινώσει τα συμπτώματα ακμής στο πρόσωπο. Η λύση είναι στην κατάλληλη επιλογή καλυπτικής κρέμας. Η AcNorm Tinted Cream με μη φαγεσωρογόνο σύνθεση είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ατέλειες της επιδερμίδας. Προσφέρει κάλυψη με ομοιόμορφο χρώμα, ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος για ματ αποτέλεσμα και μειώνει τη δερματική δυσανεξία.

Οι 2 σωστές κινήσεις στην αντιμετώπιση της ακμής

  1. Συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας που είναι ο ειδικός για να μας καθοδηγήσει σωστά στο θέμα των συμπτωμάτων ακμής στο πρόσωπο.
  2. Κάνουμε τη συστηματικότητα κομμάτι της καθημερινότητας. Δεν αρκεί να αποφύγουμε δυο μέρες την εβδομάδα τις λανθασμένες κινήσεις, για να δούμε βελτιωτικό αποτέλεσμα ή για να μη δούμε υποτροπή των συμπτωμάτων. Οι ατέλειες χρειάζονται συχνά υπομονή και πιστή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος.

Αλλάζουμε συνήθειες, αλλάζουμε οπτική και καταφέρνουμε να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τα συμπτώματα της ακμής, αφού συμβουλευτούμε και τον δερματολόγο μας.